İkinci el araç piyasası zor günler geçiriyor foto

İkinci el araç piyasası zor günler geçiriyor foto

Son dönemlerde bölgede devam eden çatışmalı ortamın birçok sektörü etkilediği gibi özellikle ikinci el araç piyasasını da derinden etkilediğini belirten otomotivciler, son 3-4 aydan bu yana siftah yapamadan iş yerlerini kapattıklarını söylediler.

Son zamanlarda yaşanan şiddet olaylarının ve çatışmalı ortamın bölge ekonomisini olumsuz etkilediği gibi, bölge ile irtibatlı olan illeri de olumsuz yönde etkilediğini belirten Gaziantep Oto Galericiler Sitesi esnafı, geçtiğimiz yıllara oranla ikinci el araç alım satımlarının büyük bir oranda düştüğünü belirttiler.

Son 3-4 aydan bu yana çoğu zaman siftah yapamadan iş yerlerini kapattıklarını belirten Oto Galericiler Sitesi esnafı, Gaziantep’te otomobil alım ve satımlarının durma noktasına geldiğini ve son aylarda piyasanın çok durgun olduğunu dile getirdiler.

Sitesi esnafından Adnan Yaşar, ikinci el araç alım ve satımlarının durma noktasına geldiğini belirterek şunları söyledi: “Bölgedeki olaylar ve Suriye’deki savaş bizim işlerimizi olumsuz etkiledi. Piyasa durgun. Piyasada bir kriz var. Yaklaşık bir yıldır bu durgunluk devam ediyor. Daha öncede vardı. Fakat özellikle bu bir yıl içerisinde daha çok oldu. Yetkililerimiz sadece kendi çıkarlarına bakıyorlar. Bizim gibi esnafın hiç sorunlarını düşünmüyorlar.” diyerek dert yakındı.

Son zamanlarda artan şiddet olaylarının ve çatışmalı ortamın ardından bölgeden alım-satım yapamadıklarını belirten esnaf Mehmet Çoban, “Otomotiv piyasası son 3-4 aydır durgun durumda. Otomotivci olmayanı da araba alıp satıyor. Şu anda bizim işler gerçekten hiç yok ve cebimizden yiyoruz. Biz burada perişan durumdayız. Araba piyasası belli değil, adam kafasına göre araba alıp satıyor. 20 bin TL’lik arabaya 24 bin TL diyor. Devlet sürekli bizi incelemeye alıyor. Bizi incelemeye alacağına korsan otomotivcileri incelemeye alsınlar.” dedi.

“Bu durgunluk yaklaşık iki yıldır var”

Yetkililerin esnafın önünün açması, kredilerin iyileştirilmesi ve trafik sigortaları ile kasko konularında yardımcı olması gerektiğini ifade eden İbrahim Aslan ise şunları söyledi:

“Gördüğünüz gibi araçlar park halinde, bekliyoruz. Bankalar, noter ve bütün her yer durmuş vaziyette. Şu anda Gaziantep’te de servis camiasında da bir durgunluk var. Bizler minibüs üzerine çalıştığımız için 12 yaş uygulaması olduğundan dolayı çok esnaf aracını değiştirmiyor. Yüksek model alamıyor. Küçük modele de müşteri yok. Sektör baya durmuş vaziyette. Bu durgunluk yaklaşık iki yıldır var. Yetkililerin yeni iş alanı, ticari konularda esnafın önünün açılmasını, kredilerin iyileştirilmesini, trafik sigortaları ve kasko konularında yardımcı olmaları lazımdır. Trafik sigortasının en düşüğü 2 bin TL’den başlıyor. Esnaf kaskoyu mu yapsın, trafik sigortasını mı yapsın, K belgesini mi yapsın? Bunlar hepsi bir külfet. BAĞ-KUR 600 TL olmuş. SSK 750 TL olmuş. Bu adam işçi ve şoför çalıştıramıyor. Kazanç yok her şey pahalı.”

“Bakanlık servisler için 12 yaş sınırlaması koymuş, bazı belediyelerde ise yaş 7’ye düşüyor”

Otomotivci ve aynı zamanda öğrenci servisçiliği yapan İsmail Özbey de bakanlığın servisler için 12 yaş sınırlaması koymasına rağmen belediyelerin bu sınırlamayı 7 yaşa düşürmesine tepki gösterdi.

Özbey, “Bakanlık servisler için 12 yaş sınırlaması koymuş. Bazı belediyelerde ise yaş 7’ye düşüyor. Arabayı 50 bin TL’ye alıyoruz. 30 bin TL’ye veriyoruz. Bunun üstüne koyacak paramız yok. Belediyeler bu konuda bir adım atmıyorlar. Bakanlık 12 dediği halde belediyeler 7 yapıyor. Ondan dolayı araç değişikliği yapmamız çok zor. Bir ben değilim, benim gibi mağdur olan birçok servisçi arkadaş var. Benim araç 2004 model, en az 2010 model almam lazım. Bunun içinde aldığım arabanın üzerine en az 50 bin TL koymam lazım.” ifadelerini kullandı.

Esnaf Ahmet Yaşar da son aylarda piyasanın çok durgun olduğunu söyleyerek, “45 gündür daha biz siftah yapmamışız. Günlük siftah yapmadan kapatıp eve gidiyoruz. Piyasa hiç yok. Savaş olduğundan dolayı, Doğu’da çatışma olduğundan dolayı işler olmuyor. Bizim alış verişlerimiz Doğu üzerinedir. Doğu’da gelmedikten sonra satışlar olmuyor.” şeklinde konuştu.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)














 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.