“İnşaat sektörü hareketlenirse diğer sektörler de canlanır”
Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı, gayrimenkul satışından alınan damga vergisi, ÖTV ve KDV’lerde indirim oranlarında süre uzatımına gidilmesini olumlu bulmakla beraber yetersiz gördüğünü söyledi.
Konutta yapılan vergi düzenlemesinin inşaat sektörüne bir hareketlilik getirmesini beklediklerini belirten Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Türkiye’de ekonominin can damarı inşaattır. İnşaat sektörü hareketlenirse diğer sektörlerde de ona bağlı olarak bir hareketlenme olur.” dedi.
Arsa fiyatlarının yüksek olması, doların önlenemeyen yükselişi ve güvensizlik ortamının Gaziantep’te inşaat sektörünü durma noktasına getirdiğini belirten Çeliktürk, konut satışlarının gelen talebe göre değişkenlik göstereceğini ve gelen talebe göre fiyatların artması gerektiğini dile getirdi.
Çeliktürk, “Arsa fiyatları çok yüksek. Bir de dolar sürekli yükseliyor. Her ne kadar son günlerde kısmi düşüş olsa da bu bizleri tatmin etmiyor. İnşaat sektöründe dolara endeksli iş yapılıyor. Dolar yükseldikçe, bizim girdi maliyetlerimiz de artıyor. Fiyatlar da sürekli yükseliyor. Buna rağmen işler durgun. Bir de etrafımızda yaşanan olaylar bizi sıkıntıya soktu. Bir an önce Suriye’deki iç savaşın bitmesini ve güvenli bir ortamın oluşturulmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
ÖTV indirimlerinin bütün sektörlerde olması gerektiğini belirten Çeliktürk, “ÖTV 1999 depreminden sonra kurulan bir vergi sistemidir. Depremin üzerinden yaklaşık 15-20 sene geçti. ÖTV’nin aslında her sektörde kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü ben ÖTV’yi bu toplumun üzerinde bir yük olarak görüyorum. Tabi ki ÖTV’nin bir seferde kaldırılması mümkün olmayabilir. Ama kademe kademe ÖTV oranları azaltılarak kaldırılabilir. Şu an geçici yapılan ÖTV indirimi, tabi ki olumlu bir gelişmedir. Ama yeterli olarak görmüyoruz. Çünkü Gaziantep’te ÖTV indirimine uygun projeler bulunmamaktadır ve genelde İstanbul’daki projeleri kapsıyor.” şeklinde konuştu.
Türkiye’de ekonominin can damarının inşaat olduğunu, inşaat sektörü hareketlendiği takdirde diğer sektörlerinde ona bağlı olarak canlanacağını ifade eden Çeliktürk, “Bunun sadece kısa bir sürede bir bölgede değil de 20 yıl vadeli sıfır 70 oranlarıyla Türkiye’nin her tarafına yaymamız gerekiyor. Biz bu uygulamanın Türkiye çapında yaygınlaşmasını istiyoruz. Bankların ve devletin bu konuda biraz katkı sağlaması gerektiğini düşünüyorum. Eğer bu durum Türkiye geneline yayılırsa ve bütün projeler bu kapsama girerse, faiz oranları düşürülüp vade oranları artarsa, biraz sektörel olarak canlanma yaşarız diye düşünüyorum. Türkiye’de ekonominin can damarı inşaattır. Eğer inşaat sektörü hareketlenirse diğer sektörler de ona bağlı olarak bir canlanama olur. Çünkü inşaat sektörüne bağlı birçok sektör vardır. O zaman bir şekilde Suriye’deki ortamdan uzaklaşıp inşaat sektöründe canlanmaya gitmemiz gerekiyor.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.