İthal karpuz çiftçiyi mağdur edebilir!

İthal karpuz çiftçiyi mağdur edebilir!

Afrika veya İran’dan gelen ithal karpuzun Çukurovalı çiftçiye zarar verdiğini savunan milletvekilleri konuyu Meclis’e taşıdılar.

Adana’da karpuz eken çiftçinin Mayıs ayında hasat yapacağının altını çizen Adanalı vekiller, şu sıralar piyasaya sürülen ithal Afrika karpuzunun yerli çiftçiye zarar vereceği savunarak konuyu Meclis’e taşıdılar.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in cevaplandırması üzere soru önergesi veren Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, karpuz eken Çukurovalı çiftçilerin sıkıntılarını dile getirdi. “Çukurova bölgesi zaten işsizlikte Türkiye’de ilk sıradayken, uygulanan bu politikalar sonucu çiftçilerimiz mağdur olmuyor mu?”diyen Özdiş, Konuyu TBMM gündemine şu başlılarla taşıdı:

“Çiftçilerimiz büyük oranda mağduriyet yaşamaktadır”

“Her yıl yaklaşık 130 bin dekar alanda yaklaşık 800 bin ton karpuz üretimi gerçekleşen ve ülkenin ilk karpuz hasadının alındığı il olan Adana’da ithal karpuzlar çiftçilerimiz için büyük bir sorun haline gelmiştir. Bu yıl Mayıs ayı ortalarında hasat gerçekleşecekken bugünlerde Afrika’dan ithal edilen karpuzlar piyasaya girmiş, yerli üreticilerimizin rekabet şansını daha hasadı gerçekleştiremeden azaltmıştır. Türkiye’de yılda üretilen 4 milyon ton karpuzun neredeyse yüzde 25’ini üreten Çukurova bölgesi zaten işsizlikte Türkiye’de ilk sıradayken, uygulanan bu politikalar sonucu çiftçilerimiz büyük oranda mağduriyet yaşamaktadır.”

“Afrika veya İran gibi çevrelerden ithal edilen bu karpuzların denetimi yapılmakta mıdır?” diye soran Özdiş, ayrıca, “Ürünlerin üzerinde zirai ilaç kalıntıları veya çeşitli kimyasalların denetimi hangi kriterlere göre yapılmaktadır?

Yerli üreticinin korunması gerekirken, hasat önceki piyasaya giren bu karpuzlar nedeniyle çiftçilerimizin yaşayacağı maddi zarar konusundaki düşünceleriniz nelerdir?

IPARD programında da bulunmayan, tarıma dair hiçbir desteği göremeyen Çukurovalı çiftçilerimiz bu uygulamalar neticesinde yakında batma noktasına gelecektir. Bu konuda bir planınız var mıdır?

2011 yılında GSMH’nın yüzde 9’unu oluşturan, yine 2011 verilerine göre toplam çalışan sayısının yüzde 25’ini kapsayan tarım sektörünün geleceği için planlarınız nelerdir? İthal ürün yerine çiftçilerin maliyetlerini azaltıcı uygulamalar (örneğin tarımsal motorinde vergiyi düşürmek - fiyatı sabitlemek v.b.) yapmak daha doğru olmaz mı?”şeklideki konulara da açıklık getirilmesini istedi.

İLKHA





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.