‘İtikâf, Allah (cc) ile baş başa kalmak demektir’
İtikâf ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Gaziantep il Müftü yardımcısı, “İtikâf, Allah (cc) ile baş başa kalmak demektir.” dedi.
İtikâf sünnetiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Şaban Kondi, İslam Ümmetinin bu gün samimi olarak yapılan dualara ihtiyacının olduğunu, İtikâf ve Ramazan ayının bunun için bir fırsat olduğunu söyledi. Kondi, “İtikâf, Allah (cc) ile baş başa kalmak demektir.” dedi.
İtikâf sünneti hakkında İlke Haber Ajansı'na (İLKHA) açıklamalarda bulunan İl Müftü Yardımcısı Şaban Kondi, Ramazan ayı içerisinde farklı ibadetlerin olduğunu, itikâf denilince Ramazan ayının akla geldiğini belirtti.
Peygamberimizin özellikle Ramazan’ın son on gününde itikâfa girdiğini belirten Kondi, “İtikâf Kur’an ve sünnetle sabit olup biz bu ibadeti O’ndan öğreniyoruz. İtikâf sadece Peygamberimize has bir ibadet değildir. İbrahim (a.s) ve İsmail (a.s) döneminde geçmiş ümmetlerde de itikâf ibadeti vardı. Onlar da mescitlerde, mabetlerde Allah (cc) için ibadet ediyorlardı. Peygamberimiz ise özellikle Ramazan’ın son on gününde itikâfa girerdi. Hatta Peygamberimiz savaş nedeniyle bir yıl itikâfa giremiyor. Diğer yıl ise 20 gün boyunca itikâfa giriyor.” ifadelerini kullandı.
Bütün ibadetlerde olduğu gibi itikâf ibadetinin de çeşitleri olduğunu kaydeden Kondi, “Vacip, sünnet ve farz gibi, itikâfın da vacibi, sünneti ve müstehap’ı vardır. Vacip itikâf bir insan itikâfa niyet eder o kişinin niyet ettiği için adak gibi mutlaka onu yerine getirmesi gerekir. Peygamberimiz 10 gün itikâf yapmıştır. Fakat İslam âlimleri itikâf süresi ile ilgili olarak en az 3 veya 1 gün ya da belli bir süre Cami’de kalarak itikâf olabileceğini belirtmişlerdir. Peki, niyet edilen itikâf’ın zamanı var mıdır? Hayır. Ramazan ayının dışında bir zamanda da itikâfa girebilir. Sünnet olan itikâf ise Peygamberimizin Ramazan’ın son on gününde yaptığı ibadettir. Müstehap olan bir itikâf ise her zaman her yerde yapılabilir. Müstehap olan itikâf için zaman önemli değildir.” diyerek bilgi verdi.
İtikâfın asıl gayesinin kişinin Allah ile baş başa kalması olduğunu aktaran Kondi, “İtikâfın şartları da vardır. Niyet edilmesi gerekir. 5 vakit namaz kılınan bir mescit olması gerekir. Temiz olması gerekiyor. Cami’den istediğin zaman çıkılamaz. Yani itikâf ibadeti demek Allah (cc) ile baş başa kalmak demektir. Bayanlar da itikâfa evlerinde girebilirler. Bu anlamda bütün ibadetlerin amacı Allah (cc) yaklaşmaktır.” şeklinde konuştu.
Gaziantep ve ilçelerinde itikâf için 350 Cami’nin ayrıldığını ve 40’a yakın Cami’de itikâfın başladığını belirten Kondi, “Şuan itibariyle elimize gelen bilgilere göre Antep’imizde 40’a yakın Camimizde itikâf başlamıştır. Tabi bu sayı gittikçe artacaktır. Şuanda merkez ilçelerimiz başta olmak üzere itikâfa giren kardeşlerimiz var.” diye konuştu.
İslam ümmetinin dua edenlere ihtiyacının olduğunu ifade eden Kondi, son olarak şunları söyledi: “Gerçekten İslam Ümmetinin bu gün samimi olarak dua edenlere ihtiyacı var. İtikâf ve Ramazan bunun için bir fırsattır. Şuan kan ve gözyaşı etrafımızı sarmış. İslam ümmetinde kan ve gözyaşı var. Aslında bu gün reçete yani Kur’an ortada fakat biz hayatı İslam’a göre yaşama yerine, İslam’ı kendi yaşantımızla şekillendirdiğimiz için yine Kur’an’ı sadece okumada bırakıyoruz. Hâlbuki O’nun içerisine girip O’nun sunduğu çözüm yollarından istifade etmemiz gerekir.” (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.