Kalay ustaları çırak bulamamaktan mustarip
Gaziantep’te kalaycılık yapan ustalar, eleman sıkıntısı yaşadıkları için hem ustalık hem çıraklık yapıyorlar.
El zanaatlarına ilginin azalması nedeniyle kalaycılık mesleği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Gaziantep’in tarihi Bakırcılar Çarşısı’ndaki Kürkçü Hanı’nda kalaycılık yapan ustalar, çırak bulamama sıkıntısı yaşıyor.
55 yıldır kalay ustalığı yapan Cahit Bağcı, bakıra ilginin azalması nedeniyle artık çırak bulamadıklarını söyledi.
Dede mesleğinin yok olmasından ve kendisinden sonra bu işi yapacak kimsenin olmamasından dert yanan Bağcı, “9 yaşında başladığım mesleğimin son temsilcilerindenim. Maalesef artık çırak gelmiyor. Gelen de çalışmıyor. Daha doğrusu bu mesleği sevmiyorlar. Biz de hem çıraklık hem ustalık yapıyoruz.” dedi.
Kalaycılık mesleğinin eskiden oldukça itibar gördüğünü dile getiren Bağcı, bakırdan yapılan mutfak eşyalarının yerini alüminyum ve çelik eşyaların almasıyla mesleğin eski itibarını kaybettiğini belirtti.
Günlük kazancının gün geçtikte azaldığını sözlerine ekleyen Bağcı, “Bir zaman öncesine kadar Bakırcılar Çarşısı’nda onlarca kalaycı dükkânı vardı. Ancak şimdi sadece birkaç dükkân kaldı. Eskiden kalaycılık zanaatında iyi kazanç sağlıyorduk. Bakıra olan ilginin azalmasıyla kazancımız gittikçe azaldı. Bu meslekte kazanç yok. Ocağın yanarsa birkaç kuruş kazanırsın. Ama ocağın yanmazsa oturup bakarsın. 40-50 yıl önce bu meslek ‘altın ufağı’ diye adlandırılırdı. Alüminyum ve çelik çıkınca meslek itibarını kaybetti. Bu mesleği yapan kalmadı. Yeni yetişen eleman olmazsa meslek kendiliğinden ölüyor.” şeklinde konuştu.
Bağcı, en sağlıklı mutfak eşyalarının bakırdan yapılan ürünler olduğuna da değinerek, “Alüminyum ve çelik eşyalardan çeşitli hastalıklar çıktı. En sağlıklı mutfak eşyası bakırdan yapılanlardır. Bakır tencereler alüminyum ve çelikten daha sağlıklıdır. Bakır, yemek ve meyvelerin kirini kendine yapıştırır. Uzmanların söylediği gibi alüminyum, kanser ve alzheimer gibi hastalıklara neden oluyor, çeliğin de çeşitli zehirlemeler yaptığı biliniyor. Bakıra gelince, kalaylandığı zaman yüzde yüz rahatça kullanabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.
50 yıldır bu mesleği yaptığını söyleyen bir diğer kalay ustası ise bitme noktasına gelen mesleğini zorlukla sürdürmeye çalıştığını belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.