Kapatılan Adana Seyhan çarşı esnafı mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor

Kapatılan Adana Seyhan çarşı esnafı mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor

Adana'nın merkez Seyhan ilçesinde bulunan ve kentin en hareketli noktalarından biri olan Mısır Çarşısı, Adana Valiliği tarafından 5 Nisan Pazar günü saatler 00.00 itibariyle 15 gün süreyle kapatıldı.

İl Pandemi Kurulu tarafından alınan karar gereği, 15 gün süreyle kapatılan Mısır Çarşısı esnafı ise, alınan karardan dolayı mağdur olduklarını dile getirdi.

Borç taksitlerini zamanında ödeyememe kaygısı taşıyan çarşı esnafı, çarşının kapatılma kararına saygı duyduklarını ancak mağduriyetlerinin ise giderilmesini istediler.

"Borçlarımız faizsiz olarak ertelenmeli"

İş yerinin bulunduğu çarşının açık bir bölgede olduğunu ve karantinaya alınmasına gerek olmadığını ifade eden Orhan Yavuz, "Kapalı noktaların tedbir amaçlı kapatılması gerekir. Ama burada çalışanlar evine ekmek götüren kişiler. Esnaf kardeşlerimizin ödemeleri gereken kredileri ve çekleri var. Ödeyemediğimiz zaman mağduriyet yaşıyoruz. Mağduriyetlerimizin giderilmesini istiyoruz. Evimize ekmek götüremiyoruz." ifadelerini kullandı.

 

İşsiz kaldığını belirten Yavuz, "Dükkanlarımız kapalı, işimizi yapamıyoruz. Borçlarımızın faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz. Bankalar faiz katıyor. Şu an var olan paramı da banka ödemesine verdim. 15 gün süreyle kapalı olacağını söylediler fakat bu süre uzatılıp bir aya da çıkabilir." diye konuştu.

 

"Sağlık açısından alınan karar iyi ama mağduriyetimiz de giderilmeli"

Dükkanlarının kapalı olmasına rağmen kiralarını ödediklerini vurgulayan Serhat Aydemir, "Dükkanımızın yıllık kirası 30 bin lira. Sağlık açısından bu yasağın gelmesi hastalığın yayılmaması için iyi olabilir. Çok şükür çarşımızda herhangi bir vaka da görülmedi. Ama esnaf olarak bizlerin mağduriyeti var. Çek ve araba kredi borçlarımız var. Tek gelir kaynağımız çarşımızdaki dükkanımızdı." dedi.

 

"İman gücüyle her şeyi yenebiliriz"

Dükkanlarını kapattıklarını ve çalışmadıkları taktirde çocuklarına kimin bakacağını soran Yusuf Yıldırım, "Çarşıların komple kapatılması ve sokağa çıkma yasağı getirilmesi daha iyi olurdu. Hem öyle olursa hastalık daha çabuk gider. Ama bir tarafın kapalı öteki tarafın açık olması insanları kaygıya düşürüyor. Biz bu iman gücüyle her türlü şeyi yenebiliriz. Zaten bir insanın iman gücü olursa hastalık ona boş gelir. Burası pasaj da değil normal bir caddedir. Biz kiracıyız." şeklinde konuştu.

 

"Alınacak kararlar, insanların mağduriyetine sebep olmamalı"

İş yerlerinin kapatılmasına bir anlam veremediklerini belirten Metin Garan, "Devletimizin almış olduğu her türlü karara sonsuz saygımız vardır. Lâkin, insanlar mağdur edilmeden karar alınmalı. Onlarca çalışanımız var ve iş yerlerimiz kapalı. Dükkanlarımızın kapatılmasına bir anlam veremedik. Açık bir alandayız. Burada biz mağdur edildik. Burada onca esnaf var, gündelikçi olarak çalışan, evine ekmek götürmeye çalışanlar var. Borçları var, ödeyemiyorlar. Devletin yardımı bir yere kadar ama biz çalışmaz isek ne yapacağız. Devletimizin yapacağı ayda bin lira ile idare etmemiz mümkün değil." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.