Karkamış Antik Kenti kazı çalışmalarında çıkarılan eserler tanıtıldı-foto

Karkamış Antik Kenti kazı çalışmalarında çıkarılan eserler tanıtıldı-foto

Türkiye ile İtalya’nın ortak projesi olan Karkamış Antik Kenti kazı ve restorasyon çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan eserler düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Suriye sınırına sıfır yerde yapılan kazı çalışmalarını yürüten ekibin başkanı Doçent Dr. Nicolo Marchetti ve başkan yardımcıları gün yüzüne çıkarılan eserleri tanıttı.

Türkiye ile İtalya’nın ortak projesi olan Karkamış Antik Kenti kazı ve restorasyon çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan eserlerin tanıtıldığı toplantıda Karkamış’ın dünyanın en önemli arkeolojik kentlerinden biri olduğu belirtildi.

Toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ve Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu katıldı.

Kazıların dördüncü sezonu Türk-İtalyan ekip tarafından tamamlandığını belirtilen toplantıda, 2015 yılı buluntuları içerisinde en önemlilerinin Karkamış Kralı Katuwa’nın sarayından 2014 yılında bulunan beş tanesine ek olarak harikulade heykellerin olduğu  belirtildi.

Büyükşehir Belediyesi meclis salonunda düzenlenen toplantıda konuşan yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, “Bugün burada basına ve halka Karkamış arkeolojik kazılarının üçüncü sezonunun bilimsel sonuçlarını sunmak üzere buluştuk.”dedi.

Kazı çalışmalarının Bolonya Üniversitesinden Profesör Dr. Nicolo Marchettı ve Yardımcı Doçent Hasan Peker tarafından yürütüldüğünü aktaran Şahin, “Türk-İtalyan projesinde son dört yıldır çok yoğun çalıştılar ve bulunan eserler ve sonuçlarını sizlere gösterecekler. Sadece bazı genel konularda kısaca bilgi vermek isterim. Karkamış Türkiye’de, Akdeniz’deki en önemli arkeolojik merkezlerden biridir. Dünyanın ilgisini çekecek yatırım ve kalkınma aceleye getirmeden ve planlı bir kalkınma getirecek. Kentin bölgemizde bulunması bizim için bulunmaz bir fırsattır.”ifadelerini kullandı.

Gaziantep bölgesinin elindeki en önemli anahtar kelimelerden birinin kültür olduğunu dile getiren Şahin, “Bu fırsatı gerçeğe dönüştürmek için aynı zamanda vizyona sahip olmak gerekmektedir. 2012 yılında Karkamış ekibiyle kazı alanında uluslararası bir basın günü düzenledik. Böylelikle basın mensupları 100 yıl aradan sonra askeri bölgede yer alan kente girebildiler. Şimdi ise Karkamış ekibi için bir kazı evi ve arkeolojik araştırma merkezinin inşasını tamamladık. 2015 yılı Eylül ayında Karkamış Arkeoparkı’nın halka açılışını sabırsızlıkla bekliyoruz ve yıllar sürecek verimli araştırmalar diliyorum.”şeklinde konuştu.

Karkamış Kazı Başkanı Profesör Dr. Nicolo Marchettı ise Karkamış Antik Kenti’nde yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, Karkamış’ta 5. Kazı sezonunu yaptıklarını dile getirdi.

Karkamış’ta yaptıkları çalışmalarda güzel sonuçlar aldıklarını belirten Marchettı, “Biz bu sene çok büyük kazı alanları kazdık ama ilk kazı alanında biz önemli heykel parçaları bulduk. Burada bulunan değirmende 1870’te başlayıp 1970’te çalışmalarını bitirmiş. Geçen yıl yapmış olduğumuz çalışmalarda bin adet eser bulduk. Eski kaynaklardan edindiğimiz bilgiler var. O eski değirmende çok sayıda tarihi eser var. Milattan önce 900 yılından iki büyük kireçtaşı ortostat üzerinde biri kanatlı boğa diğeri kanatlı geyik-tanrı ile bir bazalt taş üzerinde aslan tasviri yer almaktadır. Katuwa’nın sarayı üzerindeki Assur kralı 2’ci Sargon’un sarayında 14 metre derinliğe ulaşan bir kuyudan Karkamış’ın milattan önce 717’de ele geçirilmesiyle ilgili eşsiz yazılı belgeler ele geçirilmiştir.”dedi.

Kazılan en önemli binanın milattan önce inşa edilmiş olan Katuwa Sarayı olduğu bilgisini veren Marchetti, “Woolley tarafından kazılmış ve eserlerin çoğu bugün Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndedir. Büyük binanın içerisinde yürütülen kazılarda 2 ana yerleşim evresi tespit ettik. Eski evre için ceylan taşıyanların betimlendiği 5 ortostat 2014 yılında bulunmuştur. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde tam bir benzeri bulunmakla beraber yeni çıkanlar daha zarif bir tarzdadırlar.”diye konuştu.

Toplantı daha sonra Karkamış Antik Kenti kazı ve restorasyon çalışmalarında elde edilen eserlerin ve soru cevap bölümünden sonra sona erdi.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.