Karma eğitim bu toplumun mayasına uymuyor
Karma eğitim dayatmasının yerine veliye ve öğrenciye seçme hakkı tanıyan bir düzenlemenin yapılması gerektiğini belirten eğitimciler, karma eğitimin bu toplumun mayasına uymadığını belirttiler.
Türkiye’de karma eğitim sorununun halen devam ettiğini belirten eğitimciler, karma eğitimin bu toplumun mayasına uymadığını yıllardır haykırdıklarını, fakat yetkililer ile hükümetin bu konuyu çözme ile ilgili hiçbir adım atmadıklarından yakındılar.
Türkiye’de eğitimdeki başarısızlığın en başındaki temel sorunların başında karma eğitim sorunun geldiğini ifade eden Gaziantep Rehber Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Rehber-Der) Başkanı Mustafa Kaya, karma eğitimin bu toplumun mayasına uymadığını söyledi.
Türkiye’de eğitim sistemindeki karma eğitim sorununun halen devam ettiğini hatırlatan Kaya, “Bu sorun eğitim sistemimizdeki en büyük sorunlardan bir tanesidir. Biz karma eğitimin bu toplumun mayasına uymadığını ve bizim dinimiz ile gelenek göreneklerimize uymadığını yıllardır haykırmamamıza rağmen ne yazık ki, yetkililer ve hükümet bu konuyu çözme ile ilgili bırakın bir adım atmayı bu sorunu programlarına bile almamışlardır.”dedi.
“Şu anki mevcut sistem ile kesinlikle bir dindar nesil yetişmeyecektir”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde dindar nesil yetiştirmekten bahsettiğini hatırlatan Kaya, “Şu anki mevcut sistem ile kesinlikle bir dindar nesil yetişmeyecektir. Çünkü karma eğitimin en büyük problemlerinden ve toplumumuza vermiş olduğu zararlardan bir tanesi çocuklarımızın ergenlik dönemlerinde yaşadığı sıkıntılardır. Ne yazık ki karma eğitim ile bayan-erkek öğrenci iç içe olmaları hasebiyle öğrencilerde kendilerini ifade edememe problemi yaşanmaktadır.” diye belirtti.
Eğitimdeki başarısızlığın en başındaki temel sorunların başında karma eğitim geldiğini belirten Kaya, “Netice itibariyle ilk ve ortaokulda gelecek dönemlerde okuyacağı üniversite bölümlerinin zeminleri, ilkokul, ortaokul ve lisede atılıyor. Böyle bir problem olunca çocuklarımız zeminden kopuk bir şekilde üniversite de herhangi bir bölüme gitmek zorunda kalıyor. Üniversitede her hangi bir zeminleri olmadığı için öğrencilerimiz derslerinde problem yaşıyor. Bu da sonuç itibari ile Türkiye’de eğitim başarısı oranında bir düşüş yaşatıyor.” ifadelerini kullandı.
Hükümet yetkilileri başta olmak üzere Türkiye’deki STK’lara bir çağrıda bulunan Kaya, “Lütfen eğer dindar nesil yetiştirmek konusunda samimi iseniz, bu samimiyetinizi ispatlayın. Buradan tüm STK’lara ve öğrenci velilerine de sesleniyorum. Hükümetin bu konuda adım atması için bütün velilerin ellerinden gelen çaba ve mücadeleyi hak ve hukuk çerçevesinde bütün haklarını arama noktasında bir gayret göstermelerini rica ediyoruz. Aksi takdirde karma eğitim devam ettikçe geleceğimiz olan çocuklarımızın mayası ile oynamış oluruz.”şeklinde konuştu.
“Karma eğitime bir an önce son verilmelidir”
Eğitim-Bir-Sen ve Memur- Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök ise 19’uncu Milli Eğitim Şurasında alınan karalardan bir tanesi de karma eğitim mecburiyetini kaldırılması olduğunu belirterek, karma eğitime bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.
Avrupa’nın bazı ülkelerinde dahi şu anda karma eğitimin zararları konuşulup tartışıldığını belirten Gök, “ABD’de bazı okullarda özellikle de Yahudi okullarında karma eğitimin uygulanmadığını görüyoruz. Türkiye’de de en azından bu dayatmaya son verilmelidir. İsteyen kişi karma eğitimde çocuğunu okutmalı, isteyen kişide karma eğitim mecburiyeti olmadan kız okullarına veya erkek okullarına çocuğunu gönderebilmelidir. Bunun için gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. Bizim şu an öyle bir nesle ihtiyacımız var ki, bir ayağı kendi değerlerinde sabit olacak, diğer ayağı ile bütün dünyayı dolaşacak bir gençlik. Dünyadaki tüm gelişmeleri takip edebilecek, tüm gelişmelere vakıf olacak ama kendi değerlerinden ve özünden kopmayacak bir nesle ihtiyacımız var.” dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.