"Karşılıksız çek tedbirlerle azalır"

"Karşılıksız çek tedbirlerle azalır"

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, karşılıksız çek nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin önüne geçmek için işletmelerin yapılandırılmış çözümlere ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Yaşanan mağduriyetlerin önüne geçmek için   kısa vadeli çek kullanımına özen gösterilmesi gerektiğini belirten Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, 5941 Sayılı Çek Kanunu'ndaki cezai yaptırımların kaldırılmasından sonra karşılıksız çek sayısının arttığını söyledi.

Daha önce yürürlükte olan yasada bazı yaptırımların caydırıcı olduğunu ancakyapılan  son düzenlemeyle bu caydırıcılığın ortadan kalktığını ifade eden Bartık,”"Karşılıksız çek artışı nedeniyle tahsilat oranı da düşüyor. Artan vadeler işletme sermayesi ihtiyacını doğuruyor. Uzayan vadeler ise Türkiye'de şirket sermayelerinin yetersizliğini gösteriyor.”dedi.

İş hayatının düzeni ve ticaretin devamı için çek kullananların bazı tedbirlere başvurması gerektiğine dikkati çeken Bartık, Ocak-Kasım dönemindeki karşılıksız çek kullanımına vurgu yaparak,“Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, 11 ayda 24.7 milyar lira değerinde 701 bin çek için karşılıksız işlem yapıldı. Karşılıksız çek adedi geçen yıla göre yüzde 19, tutarı da yüzde 42 arttı. Ümidimiz bu sıkıntıların önüne geçilmesi için kısa süre içinde düzenlemeye gidilmesidir. Karşılıksız çek tedbirlerle azalır."

GTO meslek komitelerinin de bu konu üzerinde çalışma başlattığını söyleyen Bartık, karşılıksız çekin dürüst işadamını mağdur ettiğini, şirketlerin çek kullanım mantığını da değiştirmesi gerektiğini ifade eden Bartık, çekin kredili ödeme aracısı olmadığını Türkiye'de işletmelerin vadeleri uzatarak çek kullandığını, bunun da bazı sıkıntılara yol açtığını kaydetti.

Karşılıksız çek kullanımın önüne geçmek için bir takım önlemler alınabileceğini vurgulayan Bartık, "Çeklerin sigortalanması ya da kısa vadeli çek kullanımına özen gösterilmelidir. Çekini ödemeyenlere işyeri açma ruhsatı verilmemesi ve ticari faaliyetlerini kısıtlayıcı önlemler de alınabilir. Çeklere vade kısıtlaması getirilebilir, vade en fazla 6 ay olmalıdır. Alacaklar sigorta ettirilebilir.”dedi. 

Çekin iş hayatının vazgeçilmez bir unsuru olduğunu vurgulayan Bartık, birçok işlemin çek aracılığıyla yapıldığını ve işadamlarının çoğu zaman ödemelerini çek alacaklarına göre yaptığını söyleyerek, “Bu çeklerin karşılıksız çıkması durumunda da sıkıntı yaşanıyor. Kısaca olan dürüst işadamına oluyor. Çek tüccarın itibarıdır, karşılıksız çek itibarını azaltır. İtibarın devamı için işadamının altına imza attığı çekin ödemesine dikkat etmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Bartık, bütün bu tedbirlerin yanı sıra çek kanunun da bir an önce düzenlenmeye gidilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.