Kişilerden bağımsız bir sistemi kurmak zorundayız

Kişilerden bağımsız bir sistemi kurmak zorundayız

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gaziantep'te Organize Sanayi Bölgesindeki fabrika ziyaretinin ardından Sanayi ve Ticaret Odasında düzenlenen toplantıda sanayicilerle bir araya geldi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Gaziantep’e gelen Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gaziantep Sanayi ve Ticaret Odasında düzenlenen toplantıda sanayicilerle bir araya gelerek, 16 Nisan'da oylanacak ‘Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni anlattı.

Ağbal, Gaziantep Sanayi Odasında (GSO) düzenlenen "Ekonomik Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu toplantıda konuştu. Gaziantepli iş adamlarının istihdam seferberliğine çok büyük bir katkı sağladığını belirten Ağbal, kentte 2 ayda 12 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi.

Bakan Ağbal, yaptığı konuşmada, küresel ekonomik görünümünü değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin son 14 yıldır olağanüstü büyüme performansı gösterdiğini, ortalama yüzde 6 büyüdüğünü, istihdamı en çok artıran ülkelerden birisi olduğunu belirten Ağbal, bu ivmeyi devam ettirmek, yeni bir sıçrama yapıp OECD ve AB ülkeleri içerisinde kişi başına düşen milli geliri daha da artırmak gerektiğine işaret etti.

Bugün açıklanan 2016 yılı dördüncü çeyrek büyüme rakamlarına değinen Ağbal, yüzde 3,5 büyümenin ekonomide hızlı toparlanmayı gösterdiğini ifade ederek, konuşmasının devamında da sanayicilere 16 Nisan'da oylanacak ‘Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni anlattı.

“Biz siyaseti kişiler ve belirli kadrolar üzerinden kalıcı ve istikrarlı kılamayız” diyen Ağbal, “Son 14 yılda bütün bu içerdeki sıkıntılara rağmen kalıcı siyasi istikrarı mevcut siyasi kadrolar üzerinden yakaladık. Ama biz kesinlikle siyaseti kişiler ve belirli kadrolar üzerinden kalıcı ve istikrarlı kılamayız. Eğer biz bu kuşağı Türkiye’nin ilerisine ve kalkınan bir Türkiye’ye dönüştürmek istiyorsak kişileri aşan, kişilerden bağımsız bir sistemi kurmak zorundayız. Mevcut sistemde bütçede açık olduğu gibi demokraside de açık var.”dedi.

Türkiye’de yasamanın göründüğü kadar da güçlü olmadığını dile getiren Ağbal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Mevcut sistemde hükümet yasalar yapıyor. Parlamento ise gelen yasaları aşağı-yukarı onaylayan bir durumda. Hâlbuki milletvekillerinin mecliste yasayı, teklifleri yapmaları lazım. Gaziantep’in buradaki sorunun benden daha iyi biliyorsunuz. Gaziantep’teki bir sorunu burada belirleyip milletvekilinin gelip orada yasa teklifini yapması lazım. Kanun teklifleri ise daha çok komisyonlarda çalışma verimliliğini artıran teklifler. Bir teklif üretilmişse o zaman komisyon daha fazla sahip çıkıyor. Ama hükümet kanun tasarısı gelmişse mevcut sistemde bir alışkanlık var. Hükümet tasarısı gelmişse süratle dokunulmadan geçmelidir. Onun için siz bakmayın mevcut sistemde yasama organı göründüğü kadar da önde değil. Yönetimde ciddi istikrarsızlık riski var. 90’lı yıllardaki yaşadığımız bütün ekonomik istikrarsızlıkların arkasında yaşadığımız siyasi istikrarsızlıklar, zayıf ve güçsüz hükümetler var. Bunları yaşadık. Siyasi kriz mevcut sistemin doğasında var. 7 Haziranı beraber yaşamadık mı? 7 Haziran’da sandıklar kapandıktan sonra hepimiz bir tedirginliğe kapılmadık mı?”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, AK Parti İl Başkanı Mehmet Eyüp Özkeçeci, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ve sanayicilerin katıldığı toplantı sonunda Bakan Ağbal, sanayicilerin sorularını da yanıtladı.

GSO’da düzenlenen toplantının ardından Gaziantep Ticaret Odasına geçen Bakan Ağbal, burada da kentteki iş adamları ile bir araya geldi.

Maliye Bakanı Ağbal GTO’da iş adamlarıyla buluştu

Ağbal, GTO’daki konuşmasında da geçen sene ekonominin üçüncü çeyreğinde bir takım sıkıntılarla karşılaştıklarını ve özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin ekonomide bir takım tahribatlara neden olduğunu ifade etti.

Ağbal, “Bu gücü biz nereden alıyoruz. Gaziantep’ten, Bursa’dan, İstanbul’dan, Şanlıurfa’dan alıyoruz. Türkiye’nin dört bir tarafından üretimde çarklar devam ediyor ve Türkiye büyümede büyük bir başarı hikayesi yazıyor. Bu dönemde insanımıza çok ciddi anlamda istihdam ürettik. Son 7 yıldır da yaklaşık 7 milyon insana iş imkanı sağladık. Geçen sene ekonominin üçüncü çeyreğinde de bir takım sıkıntılarla karşılaştık. Hain darbe girişimi ekonomide bir takım tahribatlara neden oldu. Turizmdeki daralma, ardı ardına terör olayları ekonomide bir miktar kalbin çarpıntısını yukarı çekti.” şeklinde konuştu.

 24 Ağustos’ta başlatılan ‘Fırat Kalkanı Harekatı’nın da başarı ile tamamlandığını kaydeden Ağbal, “Gaziantep bu olayların hepsinin birinci derece tanığı ve Gaziantep büyük bir sorumluluk üstlendi. Bütün bu hadiselerde Gaziantep halkının dirayeti gerçekten tarihte bir defe daha destan yazdırdı. Milletimizin alicenaplığını, hoşgörüsünü ve ensar duruşunu bir defa daha ortaya koydu. Ben bütün Gaziantep’e teşekkür ediyorum.”diyerek konuşmasını noktaladı.

GTO’da iş adamlarını ‘Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konusunda bilgilendiren Bakan Ağbal, daha sonra Gaziantep Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından düzenlenen akşam yemeğine katıldı.

“Ne oldu da bu anayasa değişikliği Avrupa’da bu kadar yankı buldu?”

Ağbal, buradaki konuşmasında da Avrupa Birliği ülkelerinin referandum süreci kapsamında Türkiye'ye yönelik tavrına değindi.

“Ne oldu da bu anayasa değişikliği Avrupa’da bu kadar yankı buldu?” diye soran Ağbal, şöyle konuştu:

“Bakanlarımız o ülkelere gidip vatandaşlarımıza anayasa değişikliğini anlatmak istiyor, bakanlarımızım önüne engeller koyuyorlar. Milletvekillerimiz orada çalışma yapmak istiyor, çalışmalarını engelliyorlar. Yetmedi açık bir şekilde ‘hayır’ kampanyaları düzenliyorlar. Bu ülkelere baktığınız zaman görünüşte Türkiye’ye dostlar. Ama gerçekte büyüyen, güçlenen, kalkınan Türkiye’yi hiçbir zaman istemediler. Bu ülkelerin görmek istediği başı aşağıya eğik, borca batmış hastaneleri ve yolları olmayan bir Türkiye. Bu son 94 yıla bakın. 2002 yılına gelene kadar Avrupa’ya baktığınız zaman gelip bize akıl verdiler. Bu ülke muhtaç olduğu günlerde bu Avrupalılar gelip üstten bize bakarlardı, birde bize racon keserlerdi. Şimdi ne oldu da Avrupa son 14 yılda bu bakış açısını değiştirdi? Ne oldu da anayasa değişikliği Avrupa’da bu kadar yankı buldu? Niye bu kadar buradaki anayasa değişikliği ile ilgileniyorlar? Bazı ülkeleri bunun dışında tutuyorum. Ama özelikle bazı ülkeler bundan rahatsız.”

16 Nisan’da yapılacak olan referandumda şoförlerden ‘Evet’ için destek isteyen Bakan Ağbal, daha sonra havayolu ile Gaziantep’ten ayrıldı.

İLKHA













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.