Kötü alışkanlıkların nedeni maneviyatsızlıktır
Okullardaki Şiddet, Kötü Alışkanlıklar ve Çevresel Riskleri Önleme ve Azaltma Eylem Planı tanıtım toplantısında konuşan Muş Valisi, kötü alışkanlıkların nedeninin maneviyat boşluğu olduğunu söyledi.
Muş'ta Okullarda Şiddet, Kötü Alışkanlıklar ve Çevresel Riskleri Önleme ve Azaltma Eylem Planı tanıtım toplantısı yapıldı. Muş Valiliği koordinesinde, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün bünyesinde yürütülen eylem planı toplantısı Muş Öğretmenevi Konferans Salonunda yapıldı. Toplantı yoğun bir katılımla gerçekleşti.
Toplantıya Muş Valisi Seddar Yavuz, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya’nın yanı sıra kurum amirleri ve STK temsilcileri katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, toplumdaki ahlaki yozlaşma ve özellikle gençlerdeki kötü alışkanlıkların çoğalmasının nedeninin maneviyatsızlık olduğunu söyledi.
"Aklın ve ilmin yanına irfanı, inancı ve insanlara hizmet etmeyi koyamadık"
Vali Yavuz, “Hepinizin bildiği gibi pozitivist akım dünyayı kasıp kavurdu. Denildi ki; ‘Biz insanları eğiteceğiz, maddi imkânlara kavuşturacağız ve huzurlu ve mutlu olacağız.’ Bu akım insanları mutlu etmedi, tam aksine insanları buhran içine düşürdü. ‘Sadece akıl bize yeter, sadece ilim bize yeter’ dediler ama geldiğimiz noktada akıl da, ilim de bize yetmedi. Çünkü aklın ve ilmin yanına irfanı, inancı, insanlara hizmet etmeyi koyamadık." dedi.
"Yanlış yaptığımız bir şeyler var"
Bireyci, çıkarcı, materyalist bir toplumun meydana geldiğini belirten Yavuz, "Bugün Avrupa ülkelerinde, eğitim düzeyi bize göre çok yüksek, sosyal ve ekonomik gelişmişlik düzeyi tartışılmaz ölçüde daha yüksek ama gelin görün ki; 15-24 yaş arasında uyuşturucuyla tanışma yaşı ve bunun nüfusa oranı yüzde 50’lere kadar çıkmış durumda. Eğer sadece eğitim, sadece ekonomik kalkınmışlık yeterli olsaydı insanlık böylesine bir buhran içerisine düşmezdi. Demek ki yanlış yaptığımız bir şeyler var.” diye konuştu.
Toplumsal felaketlerin cehalet ve irfandan yoksun olmaktan kaynaklandığını vurgulayan Yavuz, “Eğer siz gençliğinizi değerlerle buluşturabilirseniz iyi eğitebilirseniz, iyi insan ve iyi vatandaş olarak topluma sunabilirseniz bu elbette bir avantaja dönüşür. Ancak çocuklarınızı ilim ve irfanla buluşturamazsanız, kadim medeniyetinizin değerlerini benimsetemezseniz, iyilik yapmayı, toplum için yaşamayı temel bir paradigma olarak ortaya koyamazsanız o zaman toplumsal sıkıntılar ve felaketler arka arkaya gelir.” şeklinde konuştu.
"Toplum bir karar vermeli biz kimiz, nereye gidiyoruz, ne olacağız?"
Toplumun, İslami yapılarının verdiği avantajı iyi kullanmaları gerektiğini ifade eden Yavuz, şöyle konuştu: "Bugün bizim madde bağımlılığı konusunda oranlarımız Avrupa ile kıyaslanmayacak kadar düşük seviyelerdedir. Bu bizim biraz da İslam toplumu olmamızdan kaynaklanan bir avantajdır. Bu avantajımızı daha iyi kullanmalıyız. O yüzden bu toplum bir karar vermeli biz kimiz, nereye gidiyoruz, ne olacağız? Sorularını doğru cevaplamalı. Aksi takdirde biraz doğulu biraz batılı ve karma ne olduğu belli olmayan rengi kokusu olmayan bir topluma döneriz.”
Bu eylem planının çocukları çevresel risklerden ve şiddetten olabildiğince korumaya, onlara haklarını öğretmeye yönelik bir çalışma olduğunu ifade eden Vali Yavuz, eylem planının ayrıca anne-baba eğitimine de çok önem veren bir yaklaşım olduğunu kaydetti.
Okullarda Şiddet, Kötü Alışkanlıklar ve Çevresel Riskleri Önleme ve Azaltma Eylem Planı programı, slâyt gösterimi ile katılımcılara tanıtıldı. Sunum sonrası görüş ve önerilerin alınmasının ardından program sona erdi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.