Kudüs Davası ve Filistin Meselesinde ne okunmalı?
Aksa Tufanı sürecinde dünyanın dört bir yanında farklı çalışmalar yürütülürken toplumun Kudüs davasında bilinçlenmesi ve Filistin meselesini etraflıca anlayabilmesi için İdeal Eğitim Vakfı, "Ne okumalıyız" başlığı altında tavsiyelerini paylaştı.
İdeal Eğitim Vakfı (İDEV), Müslümanların Kudüs Davasını tümden sahiplenebilmesi için öncelikle Filistin meselesinin doğru anlayabilmesi gerektiğini belirterek toplumun her yaş grubunun rahatlıkla okuyabileceği Filistin-Kudüs-Mescid-i Aksa temalı kitapları öneriye sundu.
İDEV olarak hazırladıkları kitap önerileri hakkında bilgi veren İdeal Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Medeni Taş, Kudüs meselesinin 3 farklı boyuttan ele alınması gerektiğini ifade ederek seçtikleri eserleri kategorilere ayırdı.
Mübarek üç aylarda Allah Celle Celalühü'nün Gazze başta olmak üzere İslam için mücadele eden bütün mücahitlere şanlı bir zafer nasip etmesi temennisiyle konuşmasına başlayan Taş, "Sömürge meselesi mevzu bahis olduğunda genelde fiili coğrafyaların işgalinden bahsedilir. Oysa işgal ve sömürge meselesi sadece bununla ibaret değildir. Dini ve ekonomik işgal de söz konusudur fakat konumuzla ilişkili olması noktasında duygusal aidiyet işgali yani Müslümanların birbirinden aidiyet noktasında kopuk oluşu, işgal ve sömürge geçişidir. Bununla birlikte ilmi işgal, yani Müslümanların birbirini tanımaması meselesidir. Bugün içerisinde bulunmuş olduğumuz durumun en önemli göstergesidir. Çünkü birbirine aidiyet hissetmeyen, tanımayan Müslümanların birbirlerinin acılarına da maalesef ağlayamıyor veya bu konuda bir şeyler yapılması gerektiği hissine kapılmıyor." diye belirtti.
"Okumanın birinci aşaması Kudüs ve Mescid-i Aksa meselesi ve bunun tanınmasıdır"
Özellikle 7 Ekim sabahı itibariyle başlayan Boykot, basın açıklamaları ve yardım çalışmalarının yanı sıra ilmi ve kültürel çalışmaların da olması gerektiğinin altını çizen Taş, şunları söyledi:
"Filistin davası genelinde ve özellikle şu an içerisinde bulunduğumuz Aksa Tufanı sürecinde "Müslüman kardeşlerimiz için neler yapabiliriz?" düşüncesiyle çok kıymetli çalışmalar yapılıyor. Ekonomik boykot, yapılan basın açıklamaları ve yardım olayın birer boyutudur. Ancak belki göz ardı edilen bir konuda aslında Filistin davası ve Mescid-i Aksa meselesinin Müslümanlar tarafından anlaşılması ve bilinmesi hususudur. Onun için İdeal Eğitim Vakfı olarak geçen haftalarda bir Kudüs okumaları listesi yayınlamıştık. Sahada gerek okuyucularımız gerek vakfımızın üyeleri tarafından rağbet gördü. İnşallah kısmet olursa önümüzdeki günlerde var olan listemizi daha öğretilmiş bir şekliyle kamuoyuyla paylaşacağız."
Taş, "Ancak Filistin, Kudüs ve Mescid-İ Aksa okumaları denildiğinde olayın 3 boyutu ele alınmalıdır. Malum olduğu üzere Filistin davasından öte Mescid-i Aksa meselesi tarihi bir meseledir ve peygamberlerden günümüze kadar tarihi bir süreci vardır. Dolayısıyla yapacağımız okumaların birinci aşaması Filistin davasından ziyade Kudüs ve Mescid-i Aksa meselesi ve bunun tanınmasıdır." dedi.
"Okumanın diğer boyutu günümüz Filistin davası ve sürecidir"
Önerilen kitapların içeriği hakkında bilgi veren Taş, "Bu konuda özellikle vakıf olarak tavsiyemiz; geçmiş dönemde vefat eden eski dünya alimler birliği başkanı Yusuf-el Karadavi hocamızın meseleyi etraflıca ele alan 'Her Müslümanın ortak davası Kudüs' kitabıdır. Yine adeta ders kitabı şeklinde hazırlanan Fethi Abdulkadir'in 'Filistin Meselesine Giriş' kitabı bölüm bölüm-ders ders şeklinde konuyu günümüze kadar getiren kıymetli bir eser. Taha Kılınç'ın 'Kudüs yazıları', her bir makaleden ayrı ayrı oluşmuş şekilde derlenen bir kitabıyla birlikte Kudüs ve Mescid-İ Aksa ile ilgili çalışmaları olan kıymetli yazarlarımızdan Dr. Abdulkadir Turan hocanın, Kudüs'ün haçlılar tarafından işgalini ele alan 'Ve Kudüs Düştü' ile bunun tamamlayıcısı olan ve Kudüs'ün haçlılar tarafından işgalinden sonra Selahaddin-i Eyyubi'nin Kudüs'ü tekrar alması sürecini anlatan 'Selahaddin' kitabıdır." şeklinde konuştu.
Kitaplar hakkındaki bilgilendirmelerine devam eden Taş, "Olayın 2 boyutu yani 1948'den günümüze kadar gelen Filistin davası sürecidir. Burada da başta HAMAS olmak üzere oradaki direniş gruplarını tanımamız anlamında elimizde özellikle gençlerimize rahatlıkla tavsiye edebileceğimiz 2 kıymetli roman var. Birincisi Gazze mücadelesini anlatan Hasan Sabaz'ın 'Kuşatma Altında Gazze' kitabıdır. İkincisi, günümüz şanlı HAMAS mücadelesinin önderi olan Şeyh Ahmet Yasin'in hayatını roman şeklinde anlatan Mehmet Ali Gönül hocamızın 'Pir-i İntifada' eseridir." ifadelerini kullandı.
Konuşmasında ekonomik boykotla ilgili önerdikleri kitabın bilgilerine yer veren Taş, "Üçüncü boyut olarak özellikle son süreçle ilgili Müslümanların boykot hususunda bilinçlenmesidir. Dr. Eşref Muhammed Dawaba'nın 'Kudüs'ün Özgürlüğü İçin Mali Cihad ve Boykot' kitabı hem meselenin şer'i boyutunu hem de uygulamanın israil ve diğer emperyal devletlere verdiği zararı ele alan kıymetli bir çalışmadır. Bu kitabı İdeal eğitim Vakfı olarak şubat ayının kitabı olarak belirlemiştik, tavsiye ediyoruz." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.