Kuraklık nedeniyle mercimek hasadı erken başlandı, üretici zor durumda
Siirt'te bu sene yağışların çok az yağması nedeniyle kuraklığın yaşanması sonucu mercimek hasadına erken başlandı.
Mercimek üretiminin yaklaşık yüzde 75’nin karşılandığı Güneydoğu bölgesinde kuraklık nedeniyle, erken hasada başlayan üreticiler, mercimekte elde ettikleri rekoltenin yüzde 10 civarında olduğunu, buğdayda ise verimin sıfıra yakın ve masraflarını karşılamayacağını söyledi.
Bu yıl Güneydoğu bölgesinin yağışsız bir yıl geçirdiğini ve bazı bölgelerde de kuraklık nedeni ile verim yetersizliği olduğunu dile getiren Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, Siirt'te kuraklığa rağmen çiftçinin kendini kurtaracak mercimek hasadını gerçekleştireceğini söyledi.
Sulanamayan buğday arazilerinde ise sıkıntının yaşandığına dikkat çeken Demirhan, Tarım ve Orman Bakanlığının sağlamış olduğu kaynaklarla çiftçinin yanında olacaklarını ve çiftçilere tohum desteğinde bulunacaklarını kaydetti.
“Bazı bölgelerimizde kuraklık nedeni ile verim yetersizliği var”
2019 yılında 70, 2020 yılında 87 bin dekar olan mercimek alanını 2021 yılında 130 bin dekar alana çıkardıklarını ifade eden Demirhan, şöyle devam etti:
Bugün mercimeğimiz için hasat günüdür. Allah, ülkemize hayırlı kılsın. Bu yıl yağışsız bir yıl geçirdik. Bazı bölgelerimizde kuraklık nedeni ile verim yetersizliği var ama buna rağmen Siirt'te geçen yıllara nazaran biraz verim düşüklüğü olmasına rağmen çiftçimizi kurtaracak bir hasat gerçekleştireceğiz ama sulanamayan buğday arazilerinde sıkıntı var. Köy ve ilçe bazlı çalışmalarımız ziraat mühendisi, teknik elemanlarımız sıkıntıları yerinde tespit etmek amacıyla çalışmalarına aralıksız devam etmektedirler. Yaklaşık bir milyon yüz bin dönüm tarımsal arazisi bulunan Siirt, tarım ve hayvancılıkta önemli bir kenttir.
“Bakanlığımızın sağlamış olduğu kaynaklarla çiftçimizin yanında olacağız”
Geçen yıl Bakanlıktan sağladıkları kaynaklarla mercimek tohumunda çiftçilere yardımcı olduklarını dile getiren Demirhan, "Tarım ve Orman Bakanlığı, bölgemize sağlamış olduğu kaynaklarla yine çiftçimizin yanında olacağız, çiftçimize tohum desteğinde bulunacağız. Cumhurbaşkanımız ürün alım fiyatını açıkladı. Çiftçimizin ve piyasanın beklediği fiyatlardı. Mercimek 5 lira, buğday da ise 2 bin 250 lira bir rakam açıklandı. Açıklanan rakamlarda mercimekte ton başına 910 lira Bakanlığımızın bir desteği olacak. Çiftçimiz 6 liraya yakın bir rakamla ürününü elden çıkaracak." ifadelerini kullandı
Özellikle çiftçilerin Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi yönünde çalışmaların devam ettiği bilgisini veren Demirhan, arazi artışına karşılık verim artışının olmayacağını ama 17 bin ile 19 bin ton arasında mercimek hasadının beklendiğini kaydetti.
“Yağış olmadığı için mercimek biraz zayıf”
Kuraklık nedeniyle mercimekten istedikleri verimi alamadıklarını ifade eden çiftçi Hammed Erekinci, "Allah'a şükrediyoruz. Bin dönüme yakın mercimek ektik. 20 ton mercimek tohumundan 50 tona yakın mercimek hasadı bekliyoruz. Yağış olmadığı için mercimek biraz zayıf ama yağmur gelmedi, alan da o veren de o dur. Bizim elimizde bir şey yok her şey Allah'ın elindedir." dedi.
“Mercimekte yüzde 10 civarında bir verim var ama buğday da verim sıfır”
Yağmur yağmadığı için mercimek hasadına çok erken başladıklarını dile getiren Nasrettin Bakır ise şunları söyledi:
“Çiftçiler olarak bu sene çok sıkıntıdayız. Özellikle buğdaydan dolayı sıkıntımız büyük, mercimekte yüzde 10 civarında bir verim var ama buğday yüzde sıfır, bin dönüm mercimek, 300-400 dönüm de buğday ektim ama yağmur yağmadığı için buğday hiç yok. Tarım ve Orman Müdürlüğü gelip halimize baktı sıkıntılarımızı yerinde gördü. Bankada borcumuz var. İnşallah bize destek çıkacaklar."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.