Kuyumculardan “sahte altın” uyarısı
Hayat pahalılığı ve son zamanlarda artan altın fiyatları, evlilik çağındaki gençleri farklı alternatiflere yönlendirirken kuyumcular, vatandaşları sahte altın konusunda uyarıyor.
Nikah, nişan ve düğün kısıtlamalarının kaldırılmasıyla kuyumcularda yoğunluk yaşanırken, kuyumcular vatandaşları sahte altına karşı uyardı.
Covid-19 tedbirleri kapsamında alınan önlemlerin ışığında normalleşme kuralları her sektörü olduğu gibi kuyumculuk sektörünü de olumlu yönde etkiledi. Normalleşmenin yanı sıra düğün sezonunun da başlaması ile birlikte kuyumcular hareketlenmeye başladı.
Covid-19 salgını gerekçesiyle düğün salonlarının kapatılması ve sokak düğünlerine de izin verilmemesi nedeniyle zorlu bir dönem geçiren kuyumcu esnafı için düğünlerin tekrar başlamasıyla sıkıntılı günler geride kalırken, hareketli günler ise tekrar başladı.
Gaziantep’te kış mevsiminden bu yana umudunu düğün sezonuna bağlayan kuyumcu esnafının yüzü aylardır yapılmayan düğünlerin tekrar başlamasıyla bir nebze de olsa gülmeye başladı.
Düğün sezonunun açılmasıyla geçtiğimiz yıl salgın nedeniyle iptal edilen, ertelenen ve yeni yapılacak olan düğünlerle birlikte kuyumcularda bir kıpırdama yaşanmaya başladı.
Salgın nedeniyle 2 yıldır düğün yapamayan ve erteleyen vatandaşların büyük bir çoğunluğu düğün için altınlarını kuyumculardan alırken kimi vatandaşlarda internetten altın alışverişini tercih ediyor.
Altının her dönemin yatırım aracı olduğunu vurgulayan kuyumcular, vatandaşları internetten yapılan altın alışverişinin riskleri konusunda uyarıyor. İnternetten yapılan alışverişlerde görsel kandırmacanın yanı sıra sahte altın riskiyle karşılanabileceği uyarısında da bulunan kuyumcular, altın alışverişinde vatandaşların güvendikleri ve tanıdıkları kuyumcuları tercih etmelerini tavsiye ediyor.
Vatandaşları sahte ve imitasyon altına karşı uyaran kuyumcu İbrahim Kocaardıç, internet üzerinden altın satışı yapan kimi satıcıların akıl almaz yöntemlere başvurduğunu belirterek vatandaşların altın alırken dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Son zamanlarda internet üzerinden yapılan altın alışverişlerinde altınların sahte çıktığını gördüklerini belirten Kocaardıç, internet üzerinden düşük fiyata satılan altınlara itibar edilmemesini veya firmanın çok iyi araştırılması gerektiğini söyledi.
“Biz bile sahte altını ayırt etmekte zorlanıyoruz”
Kocaardıç, vatandaşları tanımadıkları firmalardan, kişi veya kişiler ile kuyumculardan altın almamaları konusunda uyararak, “Öncelikle vatandaşlarımıza güvenilir, bilinir ve tanıdık kuyumculardan alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz. Malumunuz altın fiyatı yükselince dolayısıyla altına benzer sahte altın görünümlü ürünler piyasaya art niyetli kişiler tarafından sürülüyor. Elbette profesyonel kuyumcular sahte altını fark edebiliyor ama sahte altın öyle çok profesyonelce yapılıyor ki bazen kuyumcular bile zor fark edebiliyor. Vatandaşa altın alırken mutlaka bilindik, tanıdık ve güvenilir olan kuyumculardan alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.
“Güvendiğiniz kuyumcuları tercih edin”
İnternet üzerinden alınan altınlarda son zamanlarda sıklıkla sahte altının piyasaya sürüldüğünü ifade eden Kocaardıç, “İnternetten altın alışverişinin çok güvenli olacağını çok düşünmüyoruz. Çünkü altın görünümlü sahte olabiliyor. Tabi bunu herkes için söylemiyoruz ama böyle durumlarla da vatandaş karşılaşabiliyor. Ya da düşük ayar ve düşük gram altın gelebiliyor. Vatandaş altını görerek alırsa daha çok kendisine faydası olur. Aksi takdirde farklı durumlarla ve sürprizlerle karşılaşabilir. Altını birebir görmek daha iyidir. Bilinçli alışveriş yapan vatandaşlar zaten görmeden altın almıyor. İnternette altın farklı teknolojilerle canlı gösterilebiliyor. Altın olmayan bir ürün altın gibi gösterilerek müşteriye satılabilir. Bu şekilde daha sonra müşteri mağdur oluyor. Kuyumcuya aldığı ürünü satmak istediğinde ürünün altın olmadığını öğrenince mağdur oluyor. Bundan dolayı internet alışverişini pek fazla tavsiye etmiyoruz. Kuyumcu tanınır ve bilindik değilse veya güvenli internet sitesi değilse internetten altının alınmasını tavsiye etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Son zamanlarda bazı illerde “kiralık altın” satışı yapıldığını belirten Kocaardıç, kuyumcular olarak bu duruma karşı olduklarını da sözlerine ekledi.
“Kiralık ve emanet altın’ Gaziantep'te tutmadı”
Gaziantep’teki kuyumcularda “kiralık altın” satışı yapılmadığını belirten kuyumcu Hasan Elmas ise, “Şu anda ekonomik olarak zor durumdayız. Pandemi süreci de ekonomiyi daha da zora soktu. Bir ara altın kiralama ile ilgili denemeler çıktı ama çokta tutmadı. Çünkü bizim örfümüzde, âdetimizde yüzyıllardır düğünlerde altın alınır. Bu yüzden de insanlar en zor şartta bile bir şekilde üzerlerine düşeni yapıyor. İnsanlar bunu da zevkle yapıyor. Yeter ki biraz imkan olsun. ‘Kiralık’ veya ‘emanet’ altın bizde yoktur. ‘Kiralık ve emanet altın’ Gaziantep'te tutmadı. ‘Kiralık altın’ alanların kimileri altını getirmedi ve bu tür şikayetler çok oldu. Bir ara çok gündem oldu ama şu anda altın kiralama yoktur. Denemeler oldu ama çok tutmadı. Şu anda insanlar kendi imkanlarıyla altın alıyorlar, aslında alınması da lazım. Düğün ömürde bir defa yapılıyor. Kişinin en güzel günü düğünüdür. Ama maalesef çok büyük nakit sıkıntısı var. Şu an çok güzel çeşitler var artık teknoloji ile beraber çeşitler arttı müşteri ve altın çeşidi var ama maalesef piyasada çok büyük nakit sıkıntısı var. Bunu çözmek gerekir.” şeklinde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.