Mardin Kızıltepe’de yılın toplanan ilk arpası satışa sunuldu

Mardin’de Kızıltepe Ovası'nda yılın ilk arpa hasadı yapılarak Hububat Ticaret Merkezi’nde satışa sunuldu. Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, hasat yapan ilk çiftçiye altın hediye etti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önde gelen hububat merkezlerinden Mardin'de arpa hasadına başlandı.

Kızıltepe ilçesinin kırsal Örencik Mahallesi’nden çiftçi Eyüp Topçuoğlu’na ait arpa, Hububat Ticaret Merkezi’ne getirildi.


Müzayede salonunda satışa sunulan arpayı zahireci esnafı, tonunu 10 bin 310 liradan satın alırken, üretimi yapan çiftçiye, Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter tarafından altın hediye edildi.

“Son 20-25 yılın en verimli senesini yaşıyoruz”

2.png

Mehmet Şerif Öter

Bu yılın ilk hasadının satışa sunulduğunu ve yılın en verimli dönemlerinden birini yaşadıklarını belirten Öter, “7 Mayıs'ta Kızıltepe Ova'mızda bulunan Örenci köyümüzde ilk hasat olarak arpa üretimi yapıldı. İlk çiftçimiz de Eyüp Topçuoğlu oldu. İlk ürün olması hasebiyle ve velinimetimiz çiftçilerimizin ekonomik durumlarını ve girdi maliyetlerini bildiğimiz için çiftçimize katkı amacıyla açık artırma ile satışa sunuldu. 10 bin 310 TL'den tonu satıldı. Normalde arpanın fiyatı şu anda 8 liradır. Fakat burada 2 bin 310 TL kadar bir fiyatını normal piyasa üstünde verdik. Bundan sonra arpa böyle satılacak diye bir şey yoktur. Her zaman her sene ilk ürüne sembolik olarak biz bu fiyatı veriyoruz. Verim olarak da son 20-25 yılın en verimli senesidir. 40 dönümde 16 tonun üzerinde bir arpa hasadı yapıldı. Bu da dönüme yaklaşık 400 kilo verim demektir. 7 Mayıs'ta da normalde hasat yapılmıyor. Özellikle Mayıs'ın ortalarına doğru hasat yapılıyor. Ayrıca arpanın ilk hasadı ilk defa Kızıltepe bölgesinde yapılıyor.” şeklinde konuştu.

"Çiftçi ülkeyi besliyor, istihdam sağlıyor"

Öter, “Bu vesileyle ben buradan sayın hükümet yetkililerimize çağrıda bulunmak istiyorum. Kamuoyunun da bunu çok iyi bilmesini istiyoruz ki, çiftçi deyip de sadece bir sektörün çalışanları olarak düşünmeyip ve böyle es geçmememiz gerekiyor. Bizim soframıza gelen gıdanın, tükettiğimiz gıdanın ham maddesini cefayla, alın teriyle üreten ve burada fabrikalara götüren esnafların, nakliyatçıların, herkesin sebeplendiği ve hepimizin de o gıdayı tükettiğimiz zaman çiftçi aklımıza gelmesi lazım. Son iki yıldır pandemi ve pandemiden sonra dünyada ve ülkemizde devam eden enflasyon, hayat pahalılığı, çiftçinin girdiği maliyeti, mazotu, gübresi, tohumu, iş gücü malum iki üç kat arttı. Sayın hükümetimizin bunu dikkate alarak bu mevsimde çiftçimize alın teri, emeğinin karşılığını alabilecek bir oran vermesini bekliyoruz. Eğer çiftçimiz zarar ederse bütün ülkenin kaybıdır. Nitekim çiftçi ülkeyi besliyor, istihdam sağlıyor. İnanıyoruz ki bu yıl hükümet çiftçiye sahip çıkacaktır.” ifadelerini aktardı.

"Bu yıl kuru alanlar bile yeşermeye başladı"

1.png

Süleyman Kurt

Çiftçi Süleyman Kurt, sezonun hem kalite hem de verim noktasında çok güzel olduğunu ifade ederek, “20 yıla yakın şahit olmadığımız yağışlara şahitlik ettik. Bu yıl kuru alanlar bile yeşermeye başladı Allah’ın izniyle. Bu yılın verimini arpa ile başladık. Hem verim hem de kalite noktasında çok güzel durumda şu an. Bu konuda devletten güzel bir fiyat açıklamasını bekliyoruz. Bu yönde alımın yapılmasını ve bu konuda çiftçinin mağduriyet yaşamamasını talep ediyoruz.” dedi.

"Çiftçinin mağdur olamaması için güzel beklentiler içerisindeyiz"

Hamdi Güneş

Hamdi Güneş ise, çiftçilerin mağduriyet yaşamaması için hükümetten güzel fiyat açıklaması beklediklerini aktararak, “Bu yılki sezonumuz çok güzel ve bereketli geçiyor. Arpa hasadı ile başladık çok şükür. Bu yıl yağışlar da çok güzel geldi. Fiyat konusunda da çiftçinin mağdur olamaması için güzel beklentilerin içerisindeyiz hayırlı uğurlu olsun inşallah. “ şeklinde kaydetti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.