Mart ayında bölgeden169 ülkeye ihracat gerçekleştirildi foto
Gaziantepli sanayici ve iş adamları, ihracatın arttırılması yönündeki çaba ve çalışmaların Mart ayı ile birlikte sonuç vermeye başladığını belirterek, Mart ayında bölgeden toplam 169 ülkeye ihracatın gerçekleştirildiğine dikkat çektiler.
Ocak-Mart 2016 döneminde gerçekleştirilen ihracatta Orta Doğu Ülkelerinin yüzde 56 pay ile ilk sırada yer aldığını belirten sanayici ve iş adamları, 3 aylık gibi bir süreçte 169 ülkeye 1 milyar 980 milyon 484 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini söylediler.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin Ocak-Mart 2016 döneminde toplam 169 ülkeye 1 milyar 980 milyon 484 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini açıklayan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Gaziantep’in bu dönemde 1 milyar 538 milyon 115 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.
Ocak-Mart 2016 dönemiyle ilgili ihracat rakamlarını da açıklayan Çıkmaz yaptığı değerlendirmede “Birliklerimizce 2016 yılı Ocak-Mart döneminde, 2015 yılına oranla yüzde 2,7’lik düşüşle toplam 1 milyar 980 milyon 484 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 131 milyon 867 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 4,4’lük düşüşle 2 milyar 112 milyon 352 bin dolar olmuştur.” dedi
Orta Doğu Ülkeleri yüzde 56 pay ile birinci sırada
Ocak Mart 2016 döneminde gerçekleştirilen ihracatta Orta Doğu ülkelerinin yüzde 56 pay ile ilk sırada yer aldığını belirten Çıkmaz, AB ülkelerinin yüzde 18,1 pay ile ikinci ve Afrika ülkelerinin ise yüzde 11,3 pay ile üçüncü sırada bulunduğunu açıklayarak şöyle devam etti:
“Toplam 169 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, ABD, Suudi Arabistan, Suriye, İran, İtalya, Almanya, İngiltere, Belçika ve Sudan Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ürün bazında gerçekleştirilen ihracatta ise bu dönemde halı, kumaşlar, iplikler, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, dış giyim, demir çelik mamulleri ile diğer gıda müstahzarları bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur.”
Gaziantep’in Ocak-Mart ihracatı 1 milyar 538 milyon 115 bin dolar
Gaziantep’in ihracatta bir önceki yıla oranla yüzde 2.6’lık bir artışla 1 milyar 538 milyon 115 bin dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Çıkmaz “Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2016 yılı Ocak-Mart döneminde 1 milyar 538 milyon 115 bin dolar ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve hammaddeleri, halı, kimyevi maddeler ile demir, demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir.” ifadelerini kullandı.
İhracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ise Gaziantep’ten Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,1 oranında artışla 579 milyon 863 bin dolarlık ihracat yapıldığını bildirdi.
Gaziantep’in, en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran ve çift haneli rakama imza atan iki şehirden birisi olduğunun altını çizen Konukoğlu, “Gaziantep, aylık bazda Ankara’yı 1 milyon 400 bin dolar farkla geçerek, 5’inci sıraya tekrar yükseldi. Amacımız yükseliş trendini sürdürerek, daha üst sıralara çıkmak’’ diyerek, bu güzel gelişmeyi paylaştı.”dedi.
Gaziantep ihracat ürünlerinin girmediği bir pazar bile bırakmamalıyız
Toplam ihracatın da yeniden artışa geçtiğine işaret eden Konukoğlu, şehrin Ocak-Mart 2016 dönemi ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 artışla 1 milyar 538 milyon 409 bin dolara ulaştığını belirterek, “Dünya ticaretindeki zorluklara rağmen üretim ve ihracat rakamlarını artırmayı başaran işadamlarımızı tebrik ederim. Ancak daha iyi olmalıyız. Bu yıl bütün pazarlara yönelik çabalarımıza hız katmalıyız. Gaziantep ihracat ürünlerinin girmediği bir pazar bile bırakmamalıyız. İhracatın pozitif destek vermesiyle ancak güçlü büyüme rakamlarını yakalayabiliriz. Bu doğrultuda bir yandan ihracatçılarımızın karşılaştıkları sorunların çözülmesine gayret edilirken, diğer yandan ihracat kervanına yeni şirketleri eklemeli ve yeni pazarlara girmeliyiz.”şeklinde konuştu.
Yeni pazarlar ve yeni ürünlere ağırlık verilmesi gerekiyor
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Mart ayı ihracat verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, “Hedefimiz 2020’de 4 büyük ekonomiden biri olmak. Hedefimize ulaşabilmek için bu artışı sürdürülebilir kılmamız gerek.”dedi.
Beşinciliği geçen yılın bazı aylarında da yakaladıklarını hatırlatan Bartık, bu yılı beşincilikle kapatmayı hedeflediklerini kaydetti. GTO’nun vizyonunun 2020 yılında Gaziantep’in ülke ekonomisinde ilk dört ilden biri olmasına öncülük etmek olduğunun altını çizen Bartık, bu vizyon doğrultusunda çalışarak hedeflerine ulaşacaklarını dile getirdi.
Yeni yıla iyi başlamadıklarını ancak sonraki iki ayda artışa geçen ihracatın iş dünyasına moral verdiğini vurgulayan Bartık, “Yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen sağlanan bu artışın devamlılığı için yeni pazarlar ve yeni ürünlere ağırlık verilmesi gerekiyor.”dedi.
Lokomotif sektörlerdeki artışın da iş dünyasını mutlu ettiğini anlatan Bartık, bunların başında halı, hazır giyim ve konfeksiyon, tekstil ve hammaddeleri gibi sektörlerin geldiğini belirtti.
Bu sektörlerde önemli artış olduğunu ifade eden Bartık, halının geçen yılın mart ayına göre yüzde 9,3 artarak 121 milyon 343 bin dolara, hazır giyim ve konfeksiyonun yüzde 12,6 artarak 145 milyon 827 bin dolara, tekstil ve hammaddelerinin ise yüzde 11,47 artarak 124 milyon 379 bin dolara yükseldiğini aktardı.
Gaziantep’in ilk çeyrek rakamlarına da değinen Bartık, Gaziantep ihracatının ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,61 arttığını söyledi.
Bartık, “Türkiye ilk çeyrekte yüzde 3 kayıp yaşarken Gaziantep ilk beş il içinde en fazla artış sağlayan il oldu. İlk on ilde ne yazık ki beş ilimiz ilk çeyreği kayıpla kapadı. Arzumuz tüm illerde artış olmasıdır. Ancak bu şekilde kalkınma sağlanabilir. O nedenle Gaziantep, bulunduğu konuma ve yaşananlara rağmen bunu başarabiliyorsa bu tüm ülkeye umut olacaktır.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.