Memurlara protokol kuralları eğitimi verilecek
Bitlis Hizan ilçe Kaymakamlığı tarafından, kamu hizmetlerinin kalitesini arttırıp vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek için memurlara yönelik olarak protokol ve resmi yazışma kuralları eğitimi verilecek.
Hizan Kaymakamlığı Proje Koordinasyon Merkezi’nin (ProHizan) hazırladığı “Protokol ve Resmi Yazışma Kuralları Eğitimi” projesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından kabul edildi.
DAKA’nın finanse edeceği ve Hizan Kaymakamlığı’nın yürüteceği proje kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan müdür, memur, yardımcı hizmetli başta olmak üzere tüm kademedeki personellere verilecek eğitimler bir ay devam edecek.
Konu hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Hizan Kaymakamı Sedat İnci, kamu hizmetlerinin kalitesini arttırıp vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek için tüm kamu kurumlarındaki her kademedeki personellere yönelik “Protokol Kuralları ve Resmi Yazışma Eğitimi” projesini hayata geçirdiklerini söyledi.
Proje kapsamında verilecek eğitimlerle kamu personellerinin ve beraberinde kamu kurumlarının toplum ve vatandaşlar nezdinde itibarlarının artacağını ifade eden İnci, proje hakkında şu bilgileri verdi:
“Bu projemizle kamu çalışanlarımızın, iş ve sosyal hayatlarında kullanılmak üzere, Resmi Yazışma, Protokol kuralları, nezaket ve görgü kuralları yeterliklerinin arttırılmasını amaçladık. Bu proje ile makam, bayrak, taşıt, toplantı, brifing, tören, konuşma, resmi yazışma, yönetsel davranış, ziyaret, konuk, kıyafet ve sosyal davranış protokolü konularında kamu çalışanlarının yeterlilikleri arttırılacaktır. Yönetim, bir resmi ilişkiler sistemi olarak daima protokol kuralları içinde gerçekleşir.” dedi.
Üst yöneticilerin günlük yaşamı daha çok protokol içinde geçtiğini dikkat çeken İnci, “Bu nedenle, yöneticiler genellikle, protokolcü olurlar ve astlarını, çalışmalarından çok protokol açısından değerlendirirler. Oysa astlar çoğunlukla protokolü bilmezler veya protokole fazla önem vermezler. Nitekim ast ile üst özel hayatlarında ne kadar samimi bir arkadaş olsa da, yönetimdeki resmi ilişkilerde daima protokol kurallarına uymak zorundadırlar. Örneğin, özel hayatlarında üstüne ağabey diyen bir ast, makamında veya bir toplantıda ona ‘Sayın Amirim Sayın Müdürüm’ demek zorundadır.” diye konuştu.
İnci, “Ast, daha yaşlı ve kıdemli olsa da, resmi ilişkilerde üstüne saygı göstermek ve emrine uymak durumundadır. Bu nedenle, yönetimde resmi ilişkilerde geçerli olan ve sıkça uygulanan protokol kurallarının bilinmesinde, yönetimin ve yöneticilerin başarısı açısından yarar vardır. Yani yönetimde protokol, bir anlamda resmi görgü kuralları demektir.” şeklinde konuştu.
Hizan ilçesinin çoğu kamu çalışanlarının ilk çalışma yeri olduğunu söyleyen İnci, “İlçemiz çoğu kamu çalışanı için ilk kez memuriyete başlama yeridir. Yani çoğunlukla ilk atama yerleridir. İlk atama yerleri olduğundan, Resmi Yazışma ve Protokol Kurallarını tam bilemeyen kamu personelleri karşılaştıkları zorluklar karşısında hem kurum amirleri ve diğer kurum çalışanlarıyla hem de vatandaşla çeşitli sorunlar yaşamaktadırlar.” ifadelerini kullandı.
İnci, son olarak şunları söyledi: “Kişiden kaynaklı hizmet kusurlarını en aza indirerek vatandaş memnuniyetini arttırmak, kamu personelinin iş verimini arttırarak yapmış olduğu işten zevk almasını sağlamak ve kurum içinde çalışma barışını sağlayabilmek adına Hizan ilçesindeki kamu çalışanlarının bu eğitimi almasının gerekli olduğuna inanıyoruz.” (Şükrü Tontaş-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.