Nefes alamayan kedi tedavi edildi
Gaziantep’te akciğerlerinde sorun yaşayan ve nefes almakta zorluk çeken ve tedavisi tamamlanan kedi, Gaziantep Hayvanat Bahçesi Köpek Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ALO 153 hattına hayvansever vatandaşlardan gelen ihbarda, sokakta bulunan kedinin yaralı olduğu ve nefes almakta zorluk çektiğinin bildirilmesi üzerine harekete geçen Doğal Hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi Daire Başkanlığı ekipleri, hayvan ambulansı ile yaralı kediyi barınağa getirerek ilk müdahaleyi yaptı.
Barınakta bulunan veteriner hekimler röntgen çekimi yapıp gerekli tahlilleri gerçekleştirdikten sonra kedinin sol akciğerinde kollabenin ve diyaframında yırtık tespit etti.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi Köpek Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yaralı kediye müdahale edilmesini sakıncalı gören merkez yetkilileri, yaralı kediyi ambulansla ameliyatının yapılması için Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne sevk etti.
Burada yapılan ameliyatının başarılı geçmesinin ardından Gaziantep Hayvanat Bahçesi Köpek Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilen kedinin gerekli tedavileri sürüyor.
Doğal Hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi Daire Başkanı Celal Özsöyler, ALO 153 İhbar Hattı’na gelen ihbardan sonra hızlı bir şekilde yaralı kedinin bulunduğu bölgeye ekip yönlendirildiğini söyledi.
Kedinin nefes almakta zorlandığını belirten Özsöyler, “Barınaktaki veteriner hekim arkadaşlar, kedinin röntgenini çekip kanını alıp, gerekli tahlilleri yaptıktan sonra sonuçlarına bakarak bu hayvanda, sol akciğerinde kollabe olduğunu ve aynı zamanda da diyaframında yırtık olduğunu tespit ettiler. Bu operasyonu Gaziantep’te yapılmasının sakıncalı olduğunu, bunun için mutlaka bir üniversite ortamında yapılması gerektiğini bildirdiler. Bizde zaman kaybetmeden protokol gereği, hastayı Hatay’a gönderdik. Burada Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ’un başkanlığında ameliyatını yaptılar. Operasyon başarılı geçti. Operasyon sonunda tekrar bize hayvanı gönderdiler.” dedi.
Kedinin tedavisinin devam ettiğini belirten Özsöyler, “Postoperatif bakımlarını biz şu anda zaten burada kendi barınağımızda bütün olarak yapıyoruz. Hayvanın her gün iğneleri yapılıyor. Serumları bağlanıyor. Günden güne daha iyiye gidiyor. İnşallah sağlığına kavuştuktan sonra kediyi ya sahiplendireceğiz ya da kendini besleme noktalarımızdan bir tanesine bırakacağız.” ifadelerini kullandı.
Vatandaşların sokakta buldukları yaralı hayvanlar için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ALO 153 İhbar Hattını aramaları gerektiğini belirten Özsöyler, “Bizim ekiplerimizde gidip alıp geldikten sonra kendi uzman veteriner hekimlerimiz ve teknikerlerimiz tarafından burada zaten gerekli operasyonlar ve tedaviler yapılıyor. Eğer bu hastane ortamında ve bizim yapamayacağımız bir operasyon varsa özellikle omurilik kırıkları, çok parçalı kırıklar, diyafram yırtıkları, mide, bağırsak operasyonları gibi uzmanlık gerektiren çok büyük operasyonları da biz protokol gereği Gaziantep Veteriner Hekimler Odası ile beraber yapıyoruz. Yoksa da uzmanlık gerektiren operasyonları da Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’ne naklediyoruz. Orada operasyonları da yapıldıktan sonra postoperatif bakımına da tekrar kendi barınağımızda yapıyoruz.” diye konuştu.
Özsöyler, 2020’de 6 bin sahipsiz sokak hayvanın bakımını üstlenerek 2 bin hayvanı sahiplendirdiklerini ve 4 binini de tedavileri ile bakımlarının ardından alındıkları alanlara bırakıldığını belirtti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.