Olaylar nedeniyle Adana’dan bölgeye sebze sevkiyatı durdu
Olaylar nedeniyle Doğu ve Güneydoğu’ya sebze ve meyve sevkıyatı yapamaz hale geldikleri belirten Adana Sebze Hali esnafı, çatışmaların son bulmasını istedi.
Bölgede tırmanan olaylar ve kar nedeniyle kapanan yollar yüzünden Doğu ve Güneydoğu’ya olan sebze ve meyve sevkiyatlarının durma noktasına geldiğini belirten Adana Sebze Hali esnafı, eski günleri mumla aradıklarını söylediler.
Yaşadıkları sıkıntıları İlke Haber Ajansına (İLKHA) anlatan hal esnafı, olayların bir an önce son bulmasını temenni ettiler.
Adana Meyve ve Sebze Toptancı Tüccarlar Derneği Başkanı Metin Ergül, bölgede tırmanan olaylar ile artan kar yağışları yüzünden kapanan yolların ticaretlerini olumsuz etkilediğini belirtti.
“Hal esnafını Rusya değil, bölgedeki olaylar vurdu”
Uçak krizi sonrası Rusya’nın mal alımını durdurması ile kısmi bir sıkıntının söz konusu olduğunu ancak bölgedeki olayların kendilerini daha çok etkilediğini vurgulayan Ergül, “Eğer biz Rusya boykotundan etkilenmiş olsaydık, bugün domatesin kilosu 5 TL olmazdı. Biz sebze hali esnafını etkileyen tek unsur, Doğu ve Güneydoğu’daki çatışmalardır. Bizim ticaretimizin geneli bu bölgeyedir, biz buradan ekmek yiyoruz. Çatışmalar yüzünden Diyarbakır, Cizre ve Nusaybin gibi yerlere mal gönderemez olduk. Mallarımızı satamayınca da sebze-meyvemiz depolarımızda çürümeye yüz tuttu.” dedi.
“Olayların bir an önce bitmesini istiyoruz”
Olaylardan önce Adana Sebze Hali’nden bölgeye 150’den fazla kamyon sebze ve meyve gönderilirken şu anda mal gönderemez hale geldiklerinden dert yanan Ergül, “Adana Sebze Hali’nde çalışan 5 bin kişi var. Bunlar aileleri ile birlikte buradan ekmek yiyen 20 binden fazla insan var. Mal satamayan esnafımız borçlanıyor ve çek-senedini ödeyemez hale gelmiş durumda. Kış şartları sebebiyle yolların kapanması her yıl olan olağan ve geçici şeylerdir, bir ay sonra yollar açılır. Biz bunların altından kalkarız. Ama bu olayların sürmesi bizi derinden etkiliyor. Bu olayların bir an önce bitmesini temenni ediyoruz.” diye konuştu.
Ergül, sıkıntılarının giderilmesi için Hükümetten gerekli adımları atmasını ve kendilerine destek olunmasını istedi.
“Bölgeye olan ticaretimiz durma noktasına geldi”
En büyük ticareti Doğu ve Güneydoğu’ya yaparken şu günlerde bu bölgelere sevkiyatın durma noktasına geldiğini dile getiren hal esnafı Necip Ulusal, “Olaylar yüzünden bölgeye olan ticaretimiz durma noktasına geldi. Sevkiyatlar durunca elimizdeki malları satamaz hale geldik. Daha önce Diyarbakır, Şırnak, Cizre, Silopi’den gelen tüccarlar şimdi Adana’ya gelmez oldu.” diyerek dert yandı.
Sebze hali esnafından Mahmut Taşkenar da bölgeye mal satamamaktan şikâyet etti. Gelen az sayıdaki tüccarın aldığı malı ise uzun süre satamadığı için tekrar gelemediğini dile getiren Taşkenar, tırmanan olaylarla birlikte kış şartları yüzünden karla kapanan yolların da ticaretlerine engel olduğunu ifade etti. Taşkenar, mal satamamaktan dolayı borçlarını ödeyemeyen esnafın zor günler geçirdiğini söyledi.
“Olaylar yüzünden bölge halkı pazara gidemez hale geldi”
Adana Sebze Hali esnafının yüzde 90 oranında Doğu ve Güneydoğu ile iş yaptığına dikkat çeken Mehmet Ali Araç isimli esnaf ise çatışmalar ve sokağa çıkma yasakları yüzünden bölge halkının Pazar ve manava gidemez hale geldiğini belirtti. Araç, “Sebze ve meyveyi yolluyoruz ama alıcısı yok. Mal veriyoruz, satılmayınca parasını tahsil edemiyoruz. Kış şartları ve kapanan yollar da sevkiyatları zorlaştırdı. Esnafın durumu hiç iyi değil. Bu konuya yetkililerin kesinlikle el atması lazım.” diye konuştu.
Mikrofonlarımıza konuşan diğer esnaf da olayların bir an önce son bulmasını temenni ettiler. Mal sevkiyatının durması ile zarar ettiklerini ancak en büyük zararı bölge halkının gördüğünü vurgulayan esnaf, olayların sürmesi durumunda Doğu ve Güneydoğu’da sebze ve meyve fiyatlarının el yakacağı uyarısında bulundular. (Ayhan Kaya-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.