Pamuk üreticileri girdi maliyetlerinin yüksek olmasından şikayetçi
Şanlıurfa'da beyaz altın olarak tabir edilen pamukta bu yıl verimin düşük olduğunu belirten pamuk üreticileri, tarlada alın terlerinin katma değer kazanmasını beklediklerini ifade ettiler.
Şanlıurfa’da ikinci ürün olan ve beyaz altın olarak tabir edilen pamuğun hasadına başlandı. Girdi maliyetlerinin artması ve ürünlerin geçen seneden ucuz olmasından yakınan pamuk üreticileri, İLKHA'ya konuştu.
Hasadı yapılan pamuğun bu yıl beklenen verimi vermemesi ve kullanılan ilaçların fayda vermemesi üreticilere mağduriyetler yaşatıyor.
İlaçların sinek sorununu çözmediğini ve artan maliyetlerden dolayı üreticiler, pamuk üretiminden vazgeçebileceklerini söyledi.
"Pamuktaki satış üreticileri mutlu etmemektedir"
Mehmet Sait Yıldız
Enflasyona bağlı olarak üreticilerin girdi maliyetlerinin yüksek olmasının üreticiyi mutlu etmediğini ifade eden özel bir tarım şirketi genel koordinatörlüğü yapan Mehmet Sait Yıldız, "İlimizde yaklaşık 2 milyon dekar pamuk alanı var. Bu pamuk alanının katma değeri yılın ekonomisine mükemmel bir katkı sunmaktadır. Bu pamuk da ülkemizde, ilimizde yüzde 50'si ekilmekte. İlimizdeki beyaz altın olarak tabir ettiğimiz pamukla ilgili ülkenin enflasyon durumu ve enflasyona bağlı olarak üreticilerin girdi maliyetlerinin yüksek olması; şu anda pamuktaki satışta üreticileri mutlu etmemektedir. O mutluluğu yaşatmak için tüm kamu ve kuruluşların, teşkilatların bir araya gelip, ses getirerek bunun arzda, talepte yükselmesini istiyor." dedi.
"Beklentimiz üreticilerin tarlada alın terlerinin katma değer kazanmasıdır"
Verimlerin beklendiği gibi olmadığını ifade eden Yıldız, "Beklenen verimler geçen yıla göre düşük görülmekte. Ayrıca fiyat politikası da dediğimiz gibi üretici bunu yaklaşık 16-17'ye mal etmiş. Enflasyonlu bir ülkede bunun 22'lere gitmesi gerekir. Ancak şu anda 16-17'de seyrediyor. Beklentimiz bu üreticilerin tarlada alın terlerinin katma değer kazanmasıdır." diye konuştu.
"Bu seneden sonra pamuk ekimi yapacağımızı zannetmiyorum"
Faysal Felhan
Şartların iyileştirilmediği müddetçe pamuğun kalitesiz olmaya mahkum kalacağını dile getiren Faysal Felhan, "Bu sene pamuktan beklentimiz açıkçası sıfırdır. Geçen seneye göre çok fark var. Bir sürü ilaç kullanmamıza rağmen ilaçlar etkili olmayıp daha da ortaya haşereler çıkartıyor. Bu sene pamukların durumu pek iyi sayılmaz. Sıkıntılar ilaçlardan kaynaklanıyor. Mazot fiyatları ortada. Fazla çapa da yapamıyoruz. Sürekli haşereler giriyor. İlaç fiyatlarında geçen sene bir küçük şişeyi 150 liradan alıyorsak bu sene niye 350 liradan veriliyor. Bunu alamıyorsak pamuğun durumu daima kötü olmaya mahkûm kalacak. Çiftçiler pamuk üretmez. 350 dönümden fazla arazimiz var. Hep pamuk ekiyoruz ama bu seneden sonra pamuk ekimi yapacağımızı zannetmiyorum. Artık kolaya kaçacağız, mısırla buğday ekeceğiz. Bizim için pamuk bitmiştir. Haşereler ve her gün fiyat artışlarıyla başa çıkamıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Bu yıl verim düşük"
İbrahim Felhan
İlaçların haşerelere karşı çözüm olmadığını söyleyen İbrahim Felhan, "İkinci ürün olarak pamuk ekmişim. Mahsullerimiz baya iyi ama beyaz sinekten zenkten (pas) baya şikayetçiyiz. Arpadan sonra ikinci ürün olarak pamuk ekmişiz. İlk hasadımız için biçim yaptık ama iyi değil. Bu yıl verim düşük. Kullandığımız ilaçlar fayda etmiyor. İlaçlardan şikayetçiyiz. Ne kadar ilaç kullandıysak da sineklerle baş edemedik. Pamuk geçmişten gelen ektiğimiz üründür ama bu şartlarda pamuğu terk etmemiz lazım." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.