“Servis araçları ve toplu taşımada belli kriterler olmalı”
Ticari taşıt kullanan sürücülerle ilgili getirilen yeni uygulamayla ‘Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi’ getirilmesini değerlendiren Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı, her mesleğin bir kriteri olması gerektiğini söyledi.
Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) aldığı yeni karar ile ticari taşıt kullanan sürücüleri için getirilen yeni uygulamayla ‘Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi’ alma şartı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı İsmet Özcan, her mesleğin bir kriteri olması gerektiğini ve her önüne gelen sürücünün taksi, minibüs ve servis aracı kullanamamasının önemli bir adım olduğunu ve özellikle servisçilik gibi toplu taşıma alanlarına mutlaka belli kriterlerin getirilmesi gerektiğini söyledi.
Ticari taşıt kullanan sürücülere getirilen yeni uygulamayla ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Özcan, Gaziantep’te bu anlamda sertifikası olmayan sürücünün olmadığını söyledi.
Gaziantep’te servis sürücülerinin 11 ayrı ana başlıkta eğitim aldıklarını ve bu eğitimin sonunda da sürücülere sertifika verdiklerini belirten Özcan, toplu taşıma araçlarından çok farklı olarak öğrenci servis sürücülerinin her yıl güzergah izin belgesi aldıklarını, bu belgeyi almak için de 26 yaşından gün almak, ehliyetinin B sınıfı olanların 5 yıllık, E sınıfı olanların ise 3 yıllık olması, adli sicil kaydı, sağlık raporu, sürücü sertifikası ve GBT kontrolü yapılması gerektiğini, bu şartların herhangi birinin eksik olması halinde izin belgesi verilmediğini dile getirdi.
‘Her mesleğin mutlaka bir kriteri olması gerekir’
Her mesleğin mutlaka bir kriteri olması gerektiğini belirten Özcan, “Her önüne gelenin bu işi yapmaması gerekiyor. Biz servisçiler diğer toplu taşıma araçlarından çok farklıyız. Çünkü canların canını taşıyoruz. En kıymetli varlıkları biz taşıyoruz. Ben bir veli olarak çocuğumu emanet ettiğim sürücünün eğitim durumu ve davranış şekilleri benim için önemlidir. O yüzden çocuğumu güvenli sürücülere vermem gerekir. Vatandaşların da isteği bu yönde. Bakanlığımız bu konu ile ilgili bir çalışma başlatmış. Şu an tam olarak netleşmedi ama biz içeriğini öğrendik. Bu içeriğe göre biz Gaziantep’te bu işe 2 yıl önce başlamışız.”dedi.
‘Sürücülerimize 11 ayrı dalda eğitim verdik’
Özcan, “Büyükşehir ve Gaziantep Üniversitesi öncülüğünde, Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile beraber oda olarak biz böyle bir çalışmayı yaptık. Tüm sürücülerimize 11 ayrı dalda eğitim verdik. Bir hafta boyunca sürücülerimiz günde 3 saat olmak üzere ders aldılar. Bu eğitimlerin içinde öfke kontrolünden tutun çocuk psikolojisine kadar hitabet ve güvenli sürüş, ilk yardım ve buna benzer eğitimler verdik. Bu derslerin sonunda biz sürücülerimizi sınava tabi tuttuk. Sınava bin 517 kişi girdi. Bin 325 kişi sınavda başarılı oldu. Bunun sonunda da sürücülere sertifika verdik.” ifadelerini kullandı.
‘Her önüne gelenin bu işi yapmaması gerekiyor’
Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) kararı ile toplu taşıma araç sürücülerinin mutlaka özel izin belgelerinin olması gerektiğini belirten Özcan, “Bakanlığın getireceği yeni kararın içerisinde mutlaka bu kuralların olması gerekiyor. Her önüne gelenin bu işi yapmaması gerekiyor. Taksici ise şehri bilmesi gerekir. Oturup kalkmasını, hitap etmesini ve insanlarla iyi geçinmesi gerektiğini de iyi bilmesi lazım. Aynı kriterler biz servisçiler için de geçerlidir. Bu işi eğer bu kriterlere bağlarlarsa biz bundan memnun oluruz.” şeklinde konuştu.
‘Uygulamayı toplu taşıma araçları ile sınırlandırmamak lazım’
İki yıldır sürücülere verdikleri derslerin olumlu sonuçlarını aldıklarını belirten Özcan, “Daha önceleri sürücüler için sadece belli trafik kuralları vardı. Bunu zaten her sürücü biliyor. Bizim sürücülerin de 7 yıllık bir tecrübeye sahip olması gerekiyor. Bunun için de sürücülere çocuk psikolojisi, hukuksal hakları, güvenli araç kullanma ve öfke kontrolü gibi konuları da öğretmek lazım. Toplum olarak da zaten hepimizde bir öfke patlaması var. Bu anlamda biraz daha sağduyulu ve sakin olmamız gerekiyor. Biz bu işe ekmeğimiz ve mesleğimiz olarak bakıyoruz. Bu şekilde hareket ediyoruz. Vatandaşlara da kamu spotu olarak bu bilgileri anlatmak lazım. Bu uygulamayı da toplu taşıma araçları ile sınırlandırmamak lazım.” dedi.
Gaziantep’te sertifikası olmayan servis sürücüsünün olmadığını aktaran Özcan, “Bu memnuniyet herkese yansıyor. Bu bizim yediğimiz cezalara dahi yansımış. Geçen yılla bu yıl arasında bayağı bir düşüş var. Kazalarda aynı şekilde düşüş var. Çok şükür bu yılda büyük bir kazamız olmadı. Biz bu eğitimlerin geri dönüşümünü teknik olarak da alabiliyoruz. Biz bu alanda verilen bütün eğitimleri birleştirdik. Bu işin içine de herkesi kattık. Ben bütün illere de seslenmek istiyorum. Bizdeki müfredatı alabilirler. Biz de herkese yardımcı olmaya ve katkıda bulunmaya hazırız. Bizim Gaziantep’te bu anlamda sertifikası olmayan sürücümüz yoktur.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.