Servisçiler olarak eğitimin önemli bir halkasıyız
Okul ile veli arasında önemli köprü görevi gördüklerini belirten Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı, öğrenci servisinin çok önem isteyen bir taşımacılık olduğunu söyledi.
Yeni eğitim-öğretim yılı için gerekli olan tüm tedbir ve hazırlıkları yaptıklarını belirten Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı İsmet Özcan, kentte bulunan tüm servisçilerin özel eğitimlerden geçirildiğini ve verilen eğitimlerle sorunsuz bir yılı geçirileceğini belirtti.
Servisçiler olarak eğitimin önemli bir halkası olduklarını belirten Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı İsmet Özcan, yeni eğitim-öğretim yılında öğrenci servisi taşımacılığı ile ilgili İLKHA’ya konuştu.
Yeni eğitim-öğretim yılının bütün öğrencilere, öğretmenlere, velilere ve bütün servis sürücülerine hayırlı olmasını dileyen Özcan, "Biz yaklaşık 15 günden beri hazırlıklarımızı tamamlamıştık. Okulların açılmasından bir hafta önce hazırlıklarımızı yaptık. Okullar açıldı. Biz hiçbir eksik olmayacak şekilde servislerimize başladık. Şu anda servis hizmetlerine devam ediyoruz."dedi.
"Servis sürücülerine 11 ayrı dalda eğitim verdik"
Sorunsuz bir taşımacılık için Türkiye’de ilk defa Oda olarak kentte bulunan tüm servis sürücülerine 11 ayrı dalda eğitim verdiklerini belirten Özcan, her yıl periyodik olarak servis sürücülerinin bu eğitimden geçirildiğini söyleyerek, "Her yıl sürücülerimizi ve hosteslerimizi periyodik olarak eğitimden geçiririz. Geçen yıl Gaziantep Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğümüz ve Odamız olarak Türkiye’de yine bir ilk olarak bir sertifika programımız oldu. Bu sertifika programına yaklaşık bir hafta boyunca bütün sürücülerimiz katıldı. 11 ayrı dalda çocuk psikolojisinden tutun, öfke kontrolü, ergen psikolojisi, güvenli araç sürme ve ilk yardım gibi sürücülerimizi eğitimden geçirdik. Gerekli eğitimleri verdik. Sürücülerimizi sınava tabi tuttuk. Sınavda başarılı olan sürücülere sertifikalarını verdik. Bunu Türkiye’de ilk defa biz yaptık."ifadelerini kullandı.
Yıl içerisinde ayda bir defa olmak üzere servis sürücüleri ile taşımacılık konusunda toplantı yaptıkları bilgisini veren Özcan konuşmasına şöyle devam etti: "Her yıl farklı kurumlar tarafından bu eğitimler oluyordu. Fakat böyle geniş kapsamlı olmuyordu. Bizimki 11 ayrı dalda oldu. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi bize maddi ve manevi destek oldu. Gaziantep’teki servis sürücülerimizi böyle bir eğitimden geçirdik. Bu yılda yine aynı şekilde bu eğitimlerimize devam ettik. Biz zaten 15 günde bir veya ayda bir bütün sürücülerimiz ile periyodik olarak toplantı yaparak ne yapıp, yapmamaları konusunda talimatlarımızı dile getiriyoruz."
"Biz okul ile veli arasında önemli bir köprüyüz"
Velilere de önemli uyarılarda bulunan Özcan, velilerin özellikle sürücülerin özel belgesi ile aracın S plakası olup olmadığını kontrol etmesi ve mutlaka velilerin sürücüler ile tanışması gerektiğini ifade etti.
Özcan, "Biz okul ile veli arasında önemli bir köprüyüz. Biz eğitimin bir parçasıyız. Burada velilerimize çok önemli görevler düşmektedir. Bizim Gaziantep’te korsan servis problemimiz yok. Kenar semtlerde biraz var. Ama velilerden ricamız her yıl servis sürücülerine çocuklarını teslim ettiğinde sürücüler ile öncelikle bir tanışsınlar. Telefonlarını alıp versinler. Araçlar S plakamı değil mi, özel izin belgesi var mı, yok mu? Eğer bir aracın özel izin belgesi varsa ve araç S plaka ise bu sürücü güvenlidir. Bizim toplu taşıma araçlarından farkımız GBT’mizde kontrol edilir. Her türlü savcılık belgemiz, sağlık raporumuz ve ikametgâh belgemiz her sen kontrol edilir. Bir sürücünün GBT’sinde en küçük bir problem varsa o sürücüye özel izin belgesi verilmez." şeklinde konuştu.
"Yüzde 15 oranında bir zam yaptık"
Geçen yıl servis sürücüleri olarak zam almadıklarını bu yıl ise yüzde 15 oranında bir zam yaptıklarını belirten Özcan, "Tüm büyükşehirler içerisinde en uygun taşımacılığı biz yapıyoruz. En yakın mesafe 0-5 kilometre 115 TL artı 40 TL hostes varsa bunun ücreti var. 5-10 kilometre 125 TL ve 15 kilometre üzerinde ise 135 TL olarak belirledik. Buna rağmen bizim fiyatlarımız diğer tüm büyükşehirlerinin hepsinin altındadır. Biz geçen yıl zam almadığımızdan dolayı bu yıl yüzde 15 gibi bir zam geldi. Ama yinede bu rakamlarla fiyatlarımız uygun." diye konuştu.
Velilerden çocuklarını zamanında servis saatinde hazır olmaları için de uyarılarda bulunan Özcan, "Bir sürücünün 26 yaşından büyük olması gerekiyor. 3 veya 5 yıllık E sınıf ehliyeti olması gerekiyor. Belli tecrübeler baz alınıyor. Kanunlar ve Oda olarak bizde çocuklarımıza gerekli önemi veriyoruz. Hiçbir taşımacılıkta bu yok. Tecrübeli olmayan sürücülerimiz yok. Gaziantep’te bu noktada pek bir sıkıntı yaşamıyoruz." ifadelerini kullandı.
Öğrenci servisinde görevli hosteslerin öğrencileri kapıdan alıp tekrar okul çıkışı öğrenciyi veliye teslim ettiğini söyleyen Özcan, servislerde görevli olan bayan rehberlerin öğrencilere bir anne şefkati ile yaklaştığını ve öğrenciyi veli dışında veya velinin izni olmadan en yakın akrabalarına dahi teslim etmediklerini kaydetti.
Özcan, "Bizler normal bir taşımacılık yapmıyoruz. Diğer araçlar can taşıyor. Fakat biz ise öğrenci taşıyoruz. Biz bunu öğrenciler için istiyoruz. Trafiğe bin 300 yeni öğrenci servisi ile çıkıyoruz. Bazı sokak aralarında biz öğrenciyi almak zorundayız. Bizim araçlarımızda ‘dur’ lambamız var. Bu şu anlama geliyor. Bu ‘dur’ lambası yandığı zaman trafikteki diğer araçların da servisi beklemesi gerekir. Bir öğrenciyi almak en fazla bir dakika sürüyor. Bundan dolayı trafikteki diğer sürücülerden biz pozitif bir ayrımcılık istiyoruz. Bizler ‘canların canını’ taşıyoruz."
Servis sürücüleri ise kazasız- belasız bir yıl dilediklerini dile getirerek, trafikteki diğer sürücülerden öğrenci servislerine karşı daha duyarlı davranmalarını istediklerini belirttiler.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.