Sıcaklıklar dolayısıyla uzmanlar uyarılarına devam ediyor
Hava sıcaklığının 41 dereceyi bulduğu Gaziantep’te uzmanlar günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkılmaması ve bol sıvı tüketilmesi uyarısında bulundu.
Güneş ışınlarının en dik geldiği zamanın 11.00 ila 16.00 saatleri arası olduğunu belirten uzmanlar, güneşin en zararlı olduğu zaman dilimi saat 11.00 ila 13.00 arası, ihtiyaç olmadığı müddetçe dışarı çıkılmaması tavsiyesinde bulundu.
Şu günlerde yaz ayların en sıcak günlerinin yaşandığına dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Selim Aslan, termometrelerin 36 ile 41 derece arasında değiştiği Gaziantep’te, başta yaşlılar olmak üzere öğleden sonraki ilk saatlerde dışarı çıkılmaması uyarısında bulunarak, bol bol sıvı ve su tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Başta su olmak üzere sıvı alımının çok önemli olduğuna vurgu yapan Aslan, “Havalar çok sıcak, bu nedenle sıvı ve elektrolit kaybından dolayı hastalarımızda artış var. Ayrıca buna paralel olarak ishal vakıaları da artış gösterdi. Bazı özel hasta gruplarına bazı uyarılarımız olacak. Özellikle şeker, tansiyon ve kalp gibi kronik hastalıkları olanlar ve ilaç kullanan hastaların saat 11.00 ila 16.00 saatleri arasında, yani güneş ışınlarının dik olarak yansıdığı saatlerde dışarı çıkmamalarında fayda var. Bununla birlikte bol sıvı tüketilmesi, tansiyon ve sıvı kaybımızı dengeleyecektir. Mümkün olduğunca dışarı çıkmamamız gerekiyorsa da şapka gibi aksesuar kullanmamamız gerekir.” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlar şüpheli gördükleri yerde yemek yememeli
Yaz aylarında ishal vakıalarında artış yaşandığını belirten Aslan, yaz aylarında bakteriler ve mikroplar biraz daha çoğalma imkânı bulur diyerek şöyle konuştu: “Özellikle ishale neden olan etken bakteriler ve diğer mikroorganizmalar bu dönemde çok artış gösterir. Nasıl ki, kışın grip ve nezle hastalıkları artıyorsa, yaz aylarında da ishal vakıalarında artış yaşanıyor. Tabi yüksek ısıya bağlı hem bakteriler hem de bakterilerin ürettiği toksinlerden kaynaklı bir durum. Bu tip vakalarda genellikle hastaların kaybettiği sıvıyı yerine koyup altta enfeksiyon kaybı var ise antibiyotik tedavisi veriyoruz. Yoksa sadece sıvı desteği hem ağızdan hem damardan yeterli oluyor. Bu manada da özellikle bu mevsimde vatandaşlar şüpheli gördükleri yerde yemek yememelerini öneriyoruz.”
Aşırı yağlı ve şireli tatlı türlerinden uzak durulmalıdır
Aşırı sıcaklıkların yaşandığı şu günlerde beslenme ile ilgilide uyarılarda bulunan Aslan, özellikle aşırı yağlı, şireli tatlı türlerinden uzak durulması gerektiğini belirterek, “Aşırı yağlı ve tatlı çeşitleri hem sindirim sistemimizi yorup hem bizi sıvı kaybından dolayı halsiz düşürebileceği için önermediğimiz yiyeceklerdir. Bunun yanında hafif salata tarzı gıdalarla öğünleri geçiştirmek aralarda dondurma veya bazı soğuk meyve suları tüketmelerini öneriyoruz. Bol bol su içmek ise en çok önerdiğimiz içecektir. Çünkü suyun yerini hiçbir şey tutamaz. İnsan organizmasının üçte ikisi sudan oluşuyor. Evde de olsa, dışarıda da olsa bu mevsimde mümkün olduğunca ağır gıdalardan uzak durmak lazım.” dedi.
Güneş ışığını geçirme özelliği en aza indirilen kıyafetler tercih edilmelidir
Yaz aylarında bazı kıyafetlerin güneş ışığını emdiğini, bundan dolayı güneş ışığını geçirme özelliği en aza indirilen kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiği uyarısında bulunan Aslan, sözlerine söyle devam etti: “Yazın gerçek kotondan yapılmış ve sık dokunmuş kumaşlardan yapılan kıyafetler tercih edilmelidir. Dar kıyafetler de ışınların daha çok vücutla temas etmesine neden olur. Bu yüzden daha bol kıyafetler tercih edilmelidir.”
Aşırı sıcaklarda klima karşısında serinleyenleri dikkatli olmaları konusunda uyaran Aslan, Aşırı sıcaklarda bilinçsiz klima kullanımının çeşitli hastalıklara yol açtığını ve klima kullanımının bilinçli olması gerektiğini belirtti. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.