Siirt esnafından "cadde düzenlemesi" tepkisi
Siirt'in Güres Caddesi'ndeki esnaf, caddede başlatılan düzenlenme projesinin ağır yürütüldüğünü belirterek bu durumun kendilerini zarara uğrattığına dikkat çekti.
Siirt'in en işlek caddesi olan Güres Caddesi için hazırlanan projenin çalışmaları sürüyor.
Elektrik, telekomünikasyon, su ve kanalizasyon gibi tüm alt yapı ve üst yapının yenileceği projede çalışmaların ağır ve plansız bir şekilde yürüdüğünü savunan esnaf, adeta şantiye alanına dönen caddede iş yapamaz hale geldiklerini söyledi.
Esnaf, projenin ilk etapta kademeli ilerlenmesinin planladığını fakat çalışmaların başlamasıyla caddenin baştan sona kazıldığını ve müteahhidin insafına terk edildiklerini söylediler.
Kazı çalışması nedeniyle özellikle hasta, yaşlı ve hamilelerin o gün caddede nöbetçi olan eczanelere giremediğine dikkat çeken eczacılar da nöbet değişimi için başvuruda bulunduklarını ancak taleplerini reddedildiğini söyledi.
"Salgın döneminde kapalıydık, o zaman çalışmaları yapsaydınız"
"Son derece zor bir durumdayız. İnsanların bu caddeden geçebilmesi için doğaüstü güçlerinin olması gerekiyor." diyen esnaf Muhittin İdiz, yaşadıkları mağduriyeti şu şekilde dile getirdi:
Bu çalışmayı yaparken nasıl bir plan önemsediklerini bilmiyorum ama bir anda girdiler ve her tarafı yıktılar. İnsanların evlerine, iş yerlerine gitmesi gerekiyor. Böyle şey olamaz. Bu işin bir bölümü yapılıp ondan sonra diğer bölümüne geçilseydi bu tür sıkıntılar olmazdı. Bu kadar esnaf bir müteahhidin insafına bırakılamaz, insanları bu kadar mağdur edemezsiniz. Bir gelip baksınlar ne haldeyiz? Ben şu anda mağdurum. Her ay yüzbinlerce lira zarar ediyoruz. Salgın döneminde kapalıydık, o zaman çalışmaları yapsaydınız. Peki, yapıyorsunuz ama bari işi bilen insanlar yapsaydı hiç olmazsa.
"Mağduruz, işin daha fazla hızlandırılmasını istiyoruz"
Çalışmanın çok yavaş ilerlediğini iddia eden Abdülaziz Şendül, kendilerine, çalışmanın bir bölüm bittikten sonra diğer bölüme başlanacağı bilgisinin verildiğini ama bunun yapılmadığını ve çok mağdur edildiklerini kaydetti.
Şendül, "Proje başlamadan önce esnafa davetiye gönderip çağrılması gerekiyordu ama bu yapılmadı. Proje yapılmaya başlandı ama çok yavaş ilerliyor. Bir yıldır iş yapamıyorduk. Tam yasaklar bitti proje başladı. Biz şu anda mağduruz. İşi, daha fazla hızlandırmak gerekiyor. Şu anda vatandaşın geçebileceği yol bile kalmadı. Bir bölüm bitecek ondan sonra başka bir bölüme geçilecek diye bilgi gelmişti ama şu anda bakıyoruz ki bu şekilde bir çalışma yok. İki vardiya şeklinde de çalışabilirlerdi. Müteahhit dışında DEDAŞ ile Türk Telekom da çok yavaş çalışıyor. Bir aydır 3 sigortanın yeri değişecek halen yeri değiştirilemiyor." ifadelerini kullandı.
"Çalışma daha da hızlandırılmalı"
Genel olarak çalışmalardan şikâyetçi olduğunu ifade eden Engin Yücel, "Bilinçsiz bir çalışma var, bu çalışma daha da hızlandırılmalı. Sabah, dükkânı siftahsız açıyoruz, akşam aynı şekilde kapatıyoruz. Hiçbir şekilde müşteri dükkâna gelemiyor çünkü müşterilerin geçebileceği bir alanı yok. İnsanlar bu çalışmadan daha şimdiden bezdi. Bize bilgi veren de yok, halk gibi ne olacağını bekliyoruz. Çalışmalar bu şekilde yavaş devam ederse esnaf iflas edip kapatacak. Her hangi bir desteğimiz de yok. Yanımıza uğrayan milletvekilimiz de yok. Sadece seçimden seçime gelip oy istemeyi çok iyi biliyorlar. Bizler her zaman gelip sorunlarımızı dinlesinler, yanımızda olsunlar istiyoruz." şeklinde konuştu.
Yetkililer: Proje belirlenen tarihte bitecek
Esnafın iddiaları ve tepkileri üzerine İLKHA'nın görüştüğü Siirt Belediyesi yetkilileri ise, projenin zamanında bitirilmesi noktasında esnafın bir endişeye kapılmaması gerektiğini belirterek, projenin belirlenen tarihte bitmesi için yüklenici firma tarafından taahhüt alındığını kaydetti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.