Suriyeli ayakkabı ustaları Türkiye’de meslekleri sayesinde hayata tutundu
Ülkelerindeki iç savaştan dolayı Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan ayakkabı ustaları, mesleklerini uygulama fırsatı buldukları Gaziantep’te hayata yeniden umutla bakmaya başladı.
Suriye'de ağırlıklı olarak Şam ve Halep'te ayakkabı üretimi yapan çok sayıda ayakkabı ustası, savaşın başlaması sonrası evlerini ve atölyelerini kaybetti. Birçoğu ailesini ve yakınlarını kaybeden ustalar, iç savaş öncesinde ürün gönderdikleri ve aldıkları Türkiye'deki ayakkabıcılarla temasa geçerek İstanbul, İzmir ile Gaziantep gibi önde gelen üretim merkezlerine taşındı.
Bu ustalardan sadece biri olan Mahir Şahbaz (47), Halep’te kendilerine ait ayakkabı imalathanesinde çok sayıda işçi çalıştırıyordu. İç savaşın başlamasıyla ailesinin hayatını çok zor kurtaran ve Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan Şahbaz, akrabalarının da büyük bir çoğunluğunun bulunduğu Gaziantep’e yerleşmeyi tercih etti.
Türkiye’nin ayakkabı üretiminin büyük bir bölümünün karşılandığı Gaziantep'te Ayakkabıcılar Sitesi'nde bir süre işçi olarak çalışan Şahbaz, ailesini daha iyi şartlarda geçindirmek ve girişimciliğini sürdürmek için çeşitli arayışlara girdi.
Suriye’deki savaşın uzamasıyla kendi işyerini kurma kararı alan Şahbaz, daha sonra ise kendi işyerini kurmak için kolları sıvadı.
Gaziantep Ayakkabıcılar Odası’nın desteğiyle Ayakkabıcılar Sitesi'nde kendi iş yerini kuran ve üretime başlayan Şahbaz, imalathanesinde ürettiği ayakkabıları Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine ihraç etmeye başladı.
Suriye’deki iç savaş nedeniyle doğup büyüdüğü ülkesini terk etmek zorunda kalarak Türkiye’ye gelen Şahbaz, Gaziantep'te kendi imalathanesinde ürettiği ayakkabıları İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ülkesindeki müşterilerine de gönderiyor.
2011 yılında ülkesini terk etmek zorunda kaldığını belirten Şahbaz, İLKHA muhabirine, Halep şehrinde kendisine ait ayakkabı imalathanesini büyütme hayalleri kurarken iç savaşın şiddetlenmesiyle ailesi ile ülkelerini terk etmek ve Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldıklarını söyledi.
“Türkiye’ye savaş birkaç ay içerisinde biter düşüncesiyle geldik”
Suriye’de başlayan savaşın hemen ardından ailesiyle birlikte Türkiye’ye geldiklerini ve Gaziantep’teki akrabalarının yanına yerleştiklerini belirten Şahbaz, “Türkiye’ye savaş birkaç ay içerisinde biter düşüncesiyle geldik. Her hangi bir iş yapmıyorduk. Fakat Suriye’deki iç savaş uzayınca ailemizin geçimini sağlamak için iş arayışına girdik. Çünkü artık Suriye’deki iç savaş bizim tekrar Suriye’ye dönemeyeceğimiz duruma gelmişti. Bundan dolayı aile olarak ‘bismillah’ dedik ve bu iş yerini kurduk. Zaten Suriye’de de mesleğimiz ayakkabıcılıktı. Gaziantep’te maşallah bayağı ayakkabıcı vardı. Gaziantep, Türkiye’de ayakkabıda söz sahibi olan illerdendi. İstanbul’dan sonra Gaziantep ayakkabı sektöründe önde gelmektedir. Aynı şekilde ayakkabı ihracatında da Gaziantep ilk sıralarda yer almaktadır. Ayakkabıcılar Sitesi’nde kendi işyerimizi kurduk ve Gaziantep esnafı da Allah razı olsun bize büyük bir destek verdi. Kimseye muhtaç olmadan çalışıyoruz. 10 yıldan beri işimizi yapıyoruz.” dedi.
“Gaziantep’teki akrabalarımın sayısı Suriye’deki akrabalarımın sayısından daha çok”
Türkiye ile Suriye’nin kardeş ülke olduğunu ifade eden Şahbaz, “Türkmen olduğumuzdan dolayı da Türkiye’de yabancılık çekmedik. Çünkü aynı dili konuşuyoruz ve Gaziantep’te akrabalarımız var. Gaziantep’teki akrabalarımın sayısı Suriye’deki akrabalarımın sayısından daha çok ve Gaziantep’teki akrabalarımızın da teşvikiyle iş yerimizi kurduk. Gaziantep’te sağ olsunlar, bize hiçbir zaman sıkıntı çıkarmadılar. Bize hep destek oldular. Gaziantep esnafına gösterdikleri misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Hepsinden Allah razı olsun. İlk dönem çok zorlandık ve bizim için kolay olmadı. Fakat esnafın desteğiyle çalışmaya devam ettik. Zaten bu duyarlılıktan dolayı Gaziantep’i tercih ettik. Zaten bizim bir pazarımız vardı. Suriye’de iken birçok ülkeden müşterilerimiz vardı, müşterilerimizi de Gaziantep’e getirdik. Bu anlamda da katkımız oldu. Ne kadar müşterimiz varsa hepsi Gaziantep’e geldi. Allah’a şükürler olsun çok iyi gidiyoruz.” ifadelerini kullandı.
10 yıldır aralıksız bir şekilde üretime devam ettiklerini ve mesleği sayesinde hayatında yeni bir sayfa açtığını ifade eden Şahbaz, ancak bu yıl Covid-19 pandemisi nedeniyle işlerinin geçen yıllara göre ciddi bir oranda düştüğünü söyledi.
Bayan ayakkabı üretimi yaptıklarını belirten Şahbaz, ürettiği ayakkabıları hem yurt içine hem de yurt dışına sattığını ifade etti.
Suriyeli girişimciler olarak Gaziantep ticaretine katkı sağladıklarını belirten Şahbaz, imalathanesinde 25 kişiyi istihdam ettiğini ve bu anlamda da Türkiye ekonomisine katkı verdiklerine dikkat çekti.
“10 yıl "Türkiye’ye geldiğimde 5 yaşında olan çocuğum şu anda 15 yaşında”
Şahbaz, Halep'te güzel bir yaşamlarının olduğunu ancak iç savaş çıkınca can güvenlikleri olmadığı için doğup büyüdüğü ülkesini terk ederek Gaziantep'e geldiklerini belirterek şunları söyledi:
“Türkiye’ye gelen bütün Suriyelilerin, Suriye’de mal varlıkları vardır. Bu mal varlıklarımızı muhakkak takip etmek zorundayız. Suriye’deki mal varlıklarımızı bir şekilde sahipsiz bırakamıyoruz. Suriye’de iç savaş biterse bir şekilde ülkemizdeki mal varlıklarımızı korumaya devam edeceğiz. Fakat Suriye’ye tekrar dönmeyeceğiz. Türkiye’ye 10 yıl önce geldim. 10 yıl önce Türkiye’ye geldiğimde 5 yaşında olan çocuğum şu anda 15 yaşındadır. Çocuklarım eğitime Türkiye’de başladı. Çocuklarımız başarılı öğrencilerdir. Çocuklarımızın yıllardır Türkiye’de bir kültürü, arkadaş çevresi ve öğretmenleri oldu. Çocuğumu alıp Suriye’ye götürsem yeniden ne yapabilir? Bununla birlikte Türkiye, Suriye’ye göre birçok alanda önde olan ülkedir. Sadece ben değil, birçok Suriyelinin tekrar Suriye'ye dönmesi zor ve çocuklarımızın eğitimi bizim için çok önemlidir.”
Ülkelerindeki iç savaştan dolayı Suriyelilerin Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra birçok Avrupa ülkesine de sığındığını belirten Şahbaz, ancak kendilerine sadece Türkiye'nin sahip çıktığını belirterek Türkiye ve halkının gösterdiği misafirperverliği hiçbir ülkenin göstermediğini, bundan dolayı Türkiye ve halkına minnettarlığını dile getirdi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.