"Suriyelilerin yüzde 80'i ülkelerine geri dönmeyecek gibi görünüyor"

"Suriyelilerin yüzde 80'i ülkelerine geri dönmeyecek gibi görünüyor"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Kamu Baş Denetçisi Şeref Malkoç, BM'nin raporlarına göre başka ülkelere göç eden Suriyelilerin yüzde 80'inin ülkelerine geri dönmeyeceğini söyledi.

Gaziantep Valiliğinde düzenlenen 'Göçün Ülkeye etkileri' konulu toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Kamu Baş Denetçisi Şeref Malkoç,  BM'nin raporlarına göre başka ülkelere göç eden Suriyelilerin yüzde 80'inin ülkelerine geri dönmeyeceğini söyledi.

Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacılar için geniş çaplı bir rapor hazırlamak için Gaziantep'e gelen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Kamu Baş Denetçisi Şeref Malkoç,  valilikte bir toplantı düzenledi.

Türkiye'de yaşayan yaklaşık 3 milyon Suriyelinin de yüzde 80'inin kalacak gibi göründüğünü belirten Malkoç, Suriyeli sığınmacılarla ilgili düzenli bir rapor oluşturmak için kente geldiğini, daha sonra ise Kahramanmaraş ve Kilis'te toplantılar düzenleyerek buralardaki çadır ve konteyner kentleri ziyaret edeceğini söyledi.

Malkoç, "Kamu Denetçiliği Kurumu olarak, daha önce hazırlanan bir göç ve mülteciler raporu vardı. Araya 15 Temmuz ve ardından gelen olaylar girdiği için de raporun basımı epey uzadı. Arkadaşlarla o raporu değerlendirirken bazı rakamların da güncelleşmesi gerektiğini, raporun bakış açısı ve sonuç bölümünün de yeniden ele alınması gerektiğini düşündük." dedi.

Hazırlanan bu raporun Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenecek 'Uluslararası göç ve mülteciler Sempozyumu'nda anlatılacağını dile getiren Malkoç, "Raporu yenilemek üzere de bir çalışma heyeti kurduk. Çalışmalara başladık. Bunu yaparken de Ankara'da bu konuyla ilgili devletin ilgili birimlerinin ardından sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek onları dinledik. Ancak bunun yeterli olmadığını biliyoruz. O açıdan da bu misafir kardeşlerimizin yükünü çeken illeri dolaşma kararı aldık. Bu rapor hazırlandıktan sonra 2 Mart Perşembe günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, bu konuyla ilgili bütün kurum, kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ve dünya ombudsmanlarının katılacağı, 'Uluslararası göç ve mülteciler sempozyumu' düzenleyeceğiz ve açıklayacağız." bilgisini verdi.

Göçmenlerin yüzde 80'ini gittikleri ülkeye yerleşiyor

Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacıların sayısının diğer farklı ülkelerden gelen sığınmacıların dahil edilmesiyle 4 milyon civarında olduğunu bilgisini veren Malkoç, şöyle konuştu:

"Diğer ülkelerden gelen mültecilerinden dahil edilmesiyle Türkiye'de yaşayan mülteci sayısı 4 milyona ulaştı. 4 milyonluk rakam dünyada ve hatta Avrupa'daki birçok ülkenin nüfusundan daha fazladır. Şu anda Türkiye'de ilköğretim çağında bulunan mültecilere verilen hizmet ve okullarda okutulan öğrenci sayısı 500 binden fazla. Sadece ilköğretimi kastediyorum. BM raporları Göçmenlerin gittiği ülkede de kaldığı ve yüzde 80'inin gittikleri ülkeye yerleştiğini gösteriyor. Bizde buna göre adımlarımızı atmak zorundayız. Bunun eğitim ve sağlık bölümleri var. Yabancı sivil toplum örgütleri burada çok rahat bir şekilde faaliyet gösteriyorlar. Biz misafirperverlikle onları ağırladık. Fakat bunların içinde Türkiye'nin bekasını istemeyen istihbaratçılar da var. Bütün mesele iyi koordinasyon ve iyi plan yapmak. Buraya gelmemin amacı budur. Gaziantep'e dünyaya model olduğu için teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

Malkoç, Astana görüşmelerinde olağanüstü bir değişiklik olmadığı takdirde Suriye'de belli bir uzlaşma ve ardından da çözümüne doğru yol alınacağını belirtti.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise, 6 yıldan beri Gazianteplilerin Suriyelilere kucak açtığını ve bir sorun olmadan iç içe yaşadıkları söyledi.  (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.