Tarladan sofralara Tarsus Beyazı üzümü
Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Kızıl, dünyanın en kaliteli sofralık üzümleri arasında yer alan Tarsus Beyazı üretiminde iyileştirme yapıldığı taktirde ihraç ürünü olarak ülkeye önemli ölçüde ekonomik katkı sağlayacağını söyledi.
Mersin'de üretimi gerçekleştirilen "Tarsus Beyazı" sofralık olarak tüketilebildiği gibi, yoğunluklu olarak pekmez, pestil, kesme ve diğer doğal tatlı ürünleri olarak kullanılıyor.
Ülke gelirine katkı sağlanması için "Tarsus Beyazı" üzümüne yönelik çalışmaların artırılması gerektiğini dile getiren Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Kızıl, üretimde iyileştirmeye gidildiği taktirde ihraç ürünü olmasının önünde hiçbir engel kalmayacağına işaret etti.
Haziran ayının ortalarında hasadına başlanan Tarsus Beyazı, bölge halkının önemli bir geçim kaynağı. Kuvvetli omcası, kendi kendine tozlaşma özelliğiyle dikkat çeken Tarsus Beyazı iri taneleriyle sofralardaki yerini almaya başladı.
Tarsus Beyazı'nın raf ömrünün kısa olması nedeniyle ihraç edilemediğine dikkat çeken Kızıl, üretimde iyileştirme yapıldığı taktirde bu sorunun aşılabileceğini ve ülkeye ciddi anlamda ekonomik katkı sağlayabileceğini dile getirdi.
Tarsus Beyazı üzümünün özelliklerini anlatan Kızıl, şöyle konuştu:
"Tarsus Beyazı üzümünün diğer üzüm çeşitlerine göre yaprağı daha büyüktür ve yaprağı tüylüdür. Üzümün tüylü olması nedeniyle sarmalık salamura olarak değerlendirilmemektedir. Tarsus Beyazı üzümünün şeker oranı yüksek olduğu için pekmezde ve pekmezden üretilen diğer mamullerde çok kullanılmaktadır ve bu alanda daha fazla ilgi görmektedir. Yaprağı geniştir diğer türlere göre daha büyüktür. Tarsus Beyazı üzümü taneleri hafifçe yumuşaktır. Bundan dolayı rahatlıkla tüketilmektedir ve dünyanın en kaliteli sofralık üzümleri arasında yer almaktadır."
"Tarsus Beyazı hermafrodit yapısıyla kendi kendine tozlaşabiliyor"
Tarsus Beyazının raf ömrünün kısa olduğunu kaydeden Kızıl, "Tarsus Üzümü olgunlaştığında raf ömrü kısa olmaktadır ve bu nedenle çok uzak yerlere gönderilemiyor. Bu da Tarsus Beyazı üzümünün kalitesini dışarıdaki insanların bilmemesine neden oluyor. Tarsus Beyazı üzümü sıcaklara karşı aşırı derecede hassastır. Olgunlaştığında ise tanelerinin tümü sap kısmından kopuyor ve raf ömrünü bayağı etkiliyor. Tarsus Beyazının omcası kuvvetlidir, iyi gelişiyor ve erdişi çiçek oluyor. Hermafrodit yapısıyla kendi kendine tozlaşabiliyor. Taneler orta irilikte olup şekerlidir. Şeker oranı yaklaşık 14 miligram üzerindedir. Olgunlaşma süreci arttıkça tane sap bağlantısı birbirinden koparak dökülüyor." ifadelerini kullandı.
"Tarsus Beyazı dünyanın en kaliteli ürünleri arasında yer alıyor"
Kızıl, "Kendi bünyesinde bulunan etilen salgılaması dolayısıyla meyve eti sapından ayrıldığı için gerekli değeri görmüyor. Bunun kısa zamanda telafi edilmesi gerekiyor. Bununla alakalı olarak Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü İstasyonunda araştırmalar yapılıyor. Tarsus Beyazı üzümü Tarsus'a özgü geleneksel bir çeşit olması dolayısıyla gerekli ilginin görmesi için çalışmaların daha fazla artırılması lazım. Bunun ilgili kurumlar tarafından yıllarca üzerine bütün denemelerin yapılması ve meyve eti sapının kopması kesinlikle çözülmelidir. Eğer bu çözülürse yurt dışına ihraç edilen önemli ürünler arasında yer alacağını ön görüyoruz." dedi.
"Eğer Tarsus Beyazı üretimde iyileştirilirse ihraç ürünü olarak ülkeye çok katkı sağlayacaktır"
Yetkilerin Tarsus Beyazı hakkında çalışmalarını artırmaları gerektiğini kaydeden Kızıl, "Diğer türlerde ve diğer çeşitlerde olduğu gibi Tarsus Beyazı ile alakalı olarak çalışmalar hız kesmeden devam etmelidir ve sonuçların halkla paylaşılması gerekir. Yanı sıra bunun daha fazla denetlenmesi de lazım. Şu an denetleme yapılıyor, yalnız bu denetlenmenin artırılması ve bu çeşitle elde edilen yeni tiplerle üretimin iyileştirilmesi gerekiyor. Eğer üretim iyileştirilecek olursa bu ihracat yönünden ülkemize bayağı gelir katkısı sağlayacaktır." şeklinde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.