Tek koluyla 5 kişilik ailesinin geçimini sağlıyor
Gaziantep’te iki ayağı ile bir kolu olmayan bedensel engelli sedef ustası Ramazan Kaya, tek koluyla 26 yıldır baba mesleği olan sedef işlemesi yaparak 5 kişilik ailesinin geçimine katkı sağlamaya çalışıyor.
Doğuştan iki ayağı ile bir kolu engelli olan 40 yaşındaki Ramazan Kaya, engelli olmasının çalışmasına bir engel olmadığını belirterek, tek kolla sarıldığı hayata 26 yıldır baba mesleği olan sedef ustalığını yaparak tutunduğunu söyledi.
Bir yaşında iken çocuk felci geçirdiği için iki bacağı ve bir kolunu kaybeden Ramazan Kaya, 26 yıldır sadece tek koluyla hayata tutunmaya çalışıyor.
Babası mesleği olan sedefçiliği devam ettirdiğini belirten Kaya, yaptığı sedef kakma işlemeleri ile birçok insanın yapamadığı ince işçiliklerle, birçok kişinin takdirini topluyor. Tüm engelleri tek sağlam kolu ile aştığını belirten Kaya, “Çalışmanın bir engeli yoktur. İnsan istedikten sonra çalışır. Engelli olsa da olmasa da ilk dönemler zorluk çektiğim olmuştur. Ama şimdi gayet güzel bir şekilde çalışıyorum. Çalışmak insanın azmini artırıyor. Yaşama sevincini çoğaltıyor.” dedi.
“Bir engelli gibi davranmıyorum”
Günün büyük bir bölümünü çalıştığı iş yerinde kendisi için ayrılan özel koltukta geçirdiğini belirten Kaya, “En azından birine bağımlı kalmıyorsun. Kendi başına kendi kendinin sorumluluğunu üstleniyorsun. Birilerinin senin sorumluluğunu üstelenmesine gerek kalmıyor. Sadece akülü arabadan inip binerken yardım alıyorum. Çalıştığım için çevremdeki insanlar beni bir engelli olarak görmüyorlar. Mesleğimde de bu şekilde. Normal bir vatandaş gibi çalışıyorum. Toplum içerisinde de öyleyim. Bunu öncelikle kendi beynimde yendim. Bir engelli gibi davranmıyorum.” ifadelerini kullandı.
“Bu meslek benim aynı zamanda baba mesleğim”
Kaya, “Ben tam 26 yıldır bu mesleği yapıyorum. Bu meslek benim aynı zamanda baba mesleğim. Sedef kakma işlemeciliği Osmanlı ve Selçuklu döneminden kalan bir sanattır. Zor bir sanat ve uğraş bizde bu işi elimizden geldiği kadar gücümüzün yettiği kadar layıkıyla yapmaya çalışıyoruz. Sabah saat 08.30 gibi geliyorum. Akşam saat 16.00 gibi bırakıp eve gidiyorum. Bizim işimizde sayı olmaz.” şeklinde konuştu.
Bedensel engellilere seslenen Kaya, engellilerin hayata küsmeden bir şeylerle uğraşmaları durumunda mutlu olacaklarını sözlerine ekleyerek, engellilerin hayatın içerisine girebildiklerinde çok iş yapabileceklerini vurguladı.
Ramazan Kaya’nın kendisinin yanında 15 yıldır çalıştığını belirten ustası Mustafa Oku ise Kaya’nın çalışmadığı zaman kendisini rahatsız hissettiğini ve çalışma azmine imrendiğini söyledi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.