Teşrik tekbirlerini unutmayalım
Kurban Bayramı'na çok az vakit kalırken teşrik tekbirleri bu sabah namazından itibaren getirilmeye başlanacak.
Kurban Bayramı'na çok az vakit kalırken teşrik tekbirleri arife günü sabah namazından (bu sabah) sonra getirilmeye başlanacak.
Kurban Bayramı'ndan bir gün önce sabah namazı ile birlikte teşrik tekbirleri başlıyor. Kurban Bayramı'nın dördüncü günü ikindi namazı vaktine kadar teşrik tekbirleri devam ediyor. Bu tekbirler her farz namazdan sonra getiriliyor.
Teşrik tekbirleri birçok fakihe göre vaciptir. Bazılarına göre ise sünnettir. Ebu Yusuf ile İmam Muhammed'e göre farz namazlarını kılmakla yükümlü olanlara bu tekbirler vaciptir. Bu konuda tek başına kılanla imama uyan, yolcu ile mukim, köylü ile şehirli, erkekle kadın eşittir. Böyle teşrik tekbirleri cemaatle de yalnız başına da eda edilir. Kaza da edilebilir. Erkekler tekbiri açıktan, kadınlar ise gizlice getirir.
Ebu Hanife'ye göre bu tekbirin arife günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazı da dâhil olmak üzere 23 vakit, cemaatle kılınan farz namazlardan sonra söylenmesi vaciptir.
Bu tekbirleri söylemek, Şafii ve Hanbelî mezheplerine göre sünnet, Maliki mezhebine göre ise müstehaptır.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre;
Hz. Peygamber'in (sav), kurban bayramının Arife günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dahil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır (Beyhâkî, es-Sünenü‟l-Kübrâ, Haydarâbâd, 1344, III, 315; Dârekutnî,Sünen, Beyrut, 1966, II, 49). Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arife günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz kaza edilirken teşrik tekbirleri de kaza edilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri halinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43; İbnü‟l-Hümâm, Fethu‟l-Kadîr, II, 81). Şafii mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir.
Teşrik Tekbiri nasıl getirilir
Arifenin sabah namazı ile Bayramın 4'üncü günü ikindi namazına kadar tüm farz namazlarında toplam 23 kez Teşrik Tekbiri getirilir.
Teşrik Tekbiri'nin okunuşu şöyledir: "Allahu Ekber, Allahu Ekber, Allahu Ekber, Lailaheillallahu Vallahu Ekber Allahü Ekber we Lillahilhamd."
Anlamı: "Allah en büyüktür, Allah en büyüktür, Allah en büyüktür, Allah'tan başka ilâh yoktur. Allah en büyüktür, Allah en büyüktür, Hamd Allah'a mahsustur."
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.