Türkiye'nin algısını bozmak için kampanyalar yapılıyor
Gaziantep’te açılan GAPSHOES fuarına katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, başta FETÖ ve PKK olmak üzere birçok kesim tarafından Türkiye'nin algısının değiştirilmesi için kampanyalar yapıldığını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep'te Ortadoğu Fuar Merkezi'nde 25'incisi düzenlenen GAPSHOES Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Kış Fuarı'nın açılışına katıldı. Törende konuşan Bakan Şimşek, FETÖ ve PKK başta olmak üzere Türkiye’nin algısının bozulması için çok çaba gösteren birçok kesimin olduğunu belirtti.
25'incisi düzenlenen ve 150’den fazla firmanın katıldığı "Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı" (GAPSHOES) düzenlenen törenle Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde açıldı.
Fuarın açılışına, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yanı sıra, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve yaklaşık 150 firma temsilcisi ile yırt içi ve yurt dışından davetliler katıldı.
Fuarın açılışında konuşan Şimşek, başta FETÖ ve PKK olmak üzere birçok kesim tarafından Türkiye'nin algısının değiştirilmesi için kampanyalar yapıldığını, tüm bunlara rağmen yeni reformlarla Türkiye’nin yoluna daha hızlı ilerleyeceğini belirtti.
Fuarların yeni işbirlikleri için büyük bir fırsat olduğunu belirten Şimşek, “Gaziantep’te gerçekten bunu sağlamada çok başarılı bir ilimiz, üretim üssümüz ve aynı şekilde bir ticaret üssümüz. Onun için biz fuarları önemsiyoruz. İnşallah bunları uluslararası boyuta taşıdığımız ölçüde ülkemize ve dünyaya katkıda bulunuyoruz. Bu fuar da artık uluslararası bir fuar. Ben bu çerçevede hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Ayakkabı sektörüne daha çok ağırlık ve ciddi anlamda bir önem verilmesi gerektiğini belirten Şimşek, “Ayakkabıcılık küresel olarak geçen sene 133,7 milyar dolarlık bir sektör. Türkiye bu sektörde ihracat boyutuyla 704,4 milyon dolarlık bir ihracatımız var. 23’üncü sıradayız. Dünyada ayakkabı sektörünün ticaretinden aldığımız pay yüzde 0,53’tür. Bizim ihracattaki payımız yüzde 1’e daha yakın. Onun için bu sektörün geleceği daha parlak ve kat edeceğimiz daha çok mesafe var. Türkiye bu anlamda sektör açısından önü açıktır.” ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin doğru stratejilerle pazardaki payını artırabileceğini ifade eden Şimşek, Türkiye'nin en çok ayakkabı ihraç ettiği ülkelerin başında Irak, Almanya, Suudi Arabistan ve Rusya’nın geldiğine dikkati çekerek şunları söyledi:
“Bu bir fuar ama bu fuar vesilesiyle biz nasıl bir perspektif ortaya koymalıyız. İthalatımız geçen sene 734,4 milyon dolar ve dünyada 32’nci en büyük ithalatçıyız. Dünyaya ithalatın yüzde 0,57’lik kısmını biz karşılıyoruz. Bu çerçevede baktığımızda 30 milyon dolarlık küçük bir açığımız var. Açık son yıllarda azaldı. Çünkü ithalatı sınırlamaya yönelik hem de ihracata yönelik büyük teşvikler var. Bu ihracatı en çok ithalat yapan ülkelere mal satmıyoruz. O yüzden bizim nitelik konusunda biraz daha çok dikkatli olmamız gerekir. Pazar çeşitlendirmesi de bu anlamda çok kritik oluyor. Türkiye'deki üretimin 3'te 1'i ciddi şekilde sanayileşmiş. Geride kalan kısım ise yarı makineleşmiş alandadır. Dolayısıyla bu önemli. İleride eğer maliyet ve rekabet avantajı elde edeceksek bu husus önemli olacak.”
Ayakkabı sektörünün üretim alanında İstanbul, İzmir ve Gaziantep’te yoğunlaştığını belirten Şimşek, “Aslında bu kümelenme olmuş bir iyi. Çok dağınık olmaması Türkiye açısından bir avantajdır. Ciddi bir derecede kat edecek yolumuz var. 20 bin firma üretim yapıyor. 250 bin çalışan var. Ama bu sektörün ileri-geri bağlantısı 30 ve dolayısıyla daha geniş bakarsak aslında istihdam, üretim, ihracat potansiyeli son derece yüksek bir sektör. Önümüzdeki dönemde sanayileşme anlamında daha modern üretim teknikleri ve kalifiye iş gücü her sektör için önemli ama bu sektörde özellikle daha çok ihtiyacımız var. Ar-Ge tasarım ve standartlarını da yükseltmemiz lazım.” şeklinde konuştu.
“İhracatın yüzde 14’ünü Gaziantep’ten yapıyoruz”
Gaziantep’in ileride daha çok güçleneceğini dile getiren Şimşek, “Çünkü diğer şehirlere oranla bizim ciddi rekabet avantajlarımız var. Şu anda biz ihracatın yaklaşık yüzde 14’ünü Gaziantep’ten yapıyoruz. Bu piyasada inanıyorum ki önümüzdeki dönemde biz çok daha güçlü bir konuma geleceğiz.” ifadelerini kullandı.
Kentteki ayakkabıcılar için bir üretim merkezi yapıldığını belirten Şimşek, “Gaziantep’te şu an mevcut 49 fabrika, 262 atölye, 75 satış ofisi ve 3 bin 459 bağımsız ünite var. Büyükşehir Belediyesince Taşlıca ve Körkün mahallelerine bütün sanayicilerimizi çok daha iyi şartlarda üretim ve ticaretini yapacak. Alt yapısı ile birlikte çok güzel yeni bir üretim üssüne taşımayı planlıyorlar. Bunun içinde Körkün sanayide 950 bin metrekarelik bir alanın rezerv alan olarak ilan edilecektir. Nizip Caddesindeki bu alanlar riskli alan ilan edilecek. Nizip caddesinden bütün bu üreticiler taşınacaklar. Ben bunu önemsiyorum. Çünkü Gaziantep’in sıçramasına vesile olacak. Zaten bir birikim var. Şimdi bunu çok daha güçlü bir noktaya getireceğiz.” diye konuştu.
Türkiye ekonomisinde genel olarak çok zor bir dönemi geride bıraktıklarına işaret eden Şimşek, şöyle konuştu:
“Küresel kriz sonrası Türkiye çok güçlü bir toparlanma, muazzam bir performans içerisinde iken 2010 ve 2011 yılında yüzde 10’lar civarında bir büyümeye doğru giderken sonrasında da Türkiye’nin başına birçok felaket geldi. Şimdi geriye doğru baktığımızda özellikle de 2013 sonrasında bu FETÖ üzerinden darbe girişimleri, provokasyonlar, sonra birçok seçim ve hain darbe girişimi ile yakın coğrafyamızdaki sıkıntılar geçirdik. Tüm bunlara rağmen Türkiye, temelleri sağlamlaştırıldığı için gerçekten olağanüstü bir performans gösterdi.”
“En zor dönemlerde bile Türkiye eğer bu başarıyı gösterebiliyorsa Türkiye’nin önü açık” diyen Şimşek, “2010-2016 dönemine baktığımız zaman Türkiye yüzde 6,7 büyümüştür. Çin ve Hindistan’dan sonra en güçlü büyüme gösteren ülkelerin başında yer aldık. Bütün bu sıkıntıların gerçekten bir kısmı sadece Türkiye’ye özgüydü. Bütün bunlara rağmen en zor geride kaldı. En zor dönemlerde bile eğer Türkiye bu başarıyı gösterebiliyorsa Türkiye’nin önü açık. Şimdi Allah’ın izniyle önümüzde bir senelik bir fırsat penceresi var. Daha çok reform yaparak Türkiye’yi daha hızlı koşabilir hale getirmeliyiz. Zaten anayasa reformu ile birlikte siyasi istikrar Türkiye’de artık kalıcı olarak tesis edildi. Çünkü sistem buna uygun. Bu çok önemli bir reformdu. Ama şimdi geri kalan diğer reformlarla Ekonomideki direncimizi daha da artıracağız. İnşallah daha hızlı koşmaya imkân sağlayacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
Şimşek, başta FETÖ ve PKK olmak üzere birçok kesim tarafından Türkiye'nin algısının değiştirilmesi için kampanyalar yapıldığını söyleyerek, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı:
“Dışarıda birçok şer çevresi Türkiye aleyhine Türkiye'nin algısını bozmak için inanılmaz bir kampanya yapılıyor. Ama bu performans ister istemez algıyı düzeltmede büyük rol oynayacaktır. Çünkü eskiden başımıza gelen felaketler üzerinden dışarıda birçok Türkiye aleyhtarlığı yapıldı. Başta FETÖ ve bölücü terör örgütü olmak üzere Türkiye’nin algısının bozulması için çok çaba gösteren kesim var. Dışarıdan baktığınız da şu an satın alma paritesiyle dikkati çeken bir ülkeyiz. O anlamda Türkiye ihmal edilecek bir ülke değil. Önceden 'Bu ülke zor büyür, bu zorlukları aşamaz' diyenler, şimdi daha normal konular üzerinden bizlerle diyalog kuruyorlar. Onun için ben inanıyorum ki biz Gaziantep’teki bu dinamizmle Türkiye’nin bu büyük resminde her sektörde başarıyı devam ettireceğiz. Ama önemlisi ise daha hızlı koşabilmek için gerekli zemini hazırlamamız gerekiyor.”
Fuarın açılışında, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konuk oğlu ile Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı İbrahim Buğur da birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından beraberindeki Bakan Şimşek, Vali Yerlikaya ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve diğer ilgililerle fuarın açılışını gerçekleştirdi. Şimşek ve beraberindekiler daha sonra standı bulunan firmaları gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Bu yıl 25’incisi düzenlenen Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu, Gaziantep Kunduracılar Odası ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle, Akort Fuarcılık tarafından organize edilen "GAPSHOES 25’inci Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Kış Fuarı"na Gaziantep, Adana, Ankara, İstanbul, Kayseri, Konya, Samsun, Sinop, Şanlıurfa gibi birçok ilden 150 firma 400 markayla katıldı.
Ayakkabı ve terlik sektörünün Türkiye'deki en önemli buluşma adresi olan GAPSHOES Fuarı'na, Ortadoğu ülkeleri ve Türk cumhuriyetleri başta olmak üzere yaklaşık 20 bin ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.
Fuar dört gün boyunca açık kalacak.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.