Üç bölgeli rotasyon sistemine geçilmesi talep ediliyor
Büro Memur-Sen Gaziantep Şube Başkanı Hanifi Borazan, “26 Ocak Dünya Gümrük Günü” dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.
Gap Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü bünyesindeki çalışanlar ile bütün Ticaret Bakanlığı çalışanlarının “26 Ocak Dünya Gümrük Günü”nü tebrik eden Borazan, gümrük çalışanlarının sorunlarına ilişkin taleplerini dile getirdi.
Borazan, “Yıllardır gündemde olup bir türlü gerçekleşmeyen gümrük muhafaza personeline silah tazminatı ve yıpranma payı verilmesi konusunda Ticaret Bakanlığınca gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması sağlanmalıdır. Muhafaza sınıfı personeline ödenen tayın bedeli katsayısı 2100’den 3000’e çıkarılarak günümüz koşullarına uygun hale getirilmelidir. Öte yandan Ticaret Bakanlığına bağlı bütün gümrük idaresi çalışanlarına amir-memur ayrımı yapılmaksızın mali sorumluluk, iş güçlüğü ve iş riski zamları ile denetim tazminatı verilmelidir.” dedi.
Ticaret Bakanlığı gümrük idareleri personeline ödenen fazla mesai ücretinin damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaması talep eden Borazan, “Ticaret Bakanlığı Yer Değiştirme Yönetmeliği en kısa sürede personelin tayin müracaatlarının alındığı Mart 2021 tarihinden önce yayınlanmalı ve 5 bölgeli rotasyon sistemi değiştirilerek personelin lehine olacak şekilde adil, şeffaf, uygulanabilir 3 bölgeli rotasyon sistemine geçilmelidir. Önceki yıllardaki KİK kararlarında bir kereye mahsus olmak üzere lise ve dengi okul mezunlarının Memur ve dengi unvanlara atanabilmeleri için ilgili yönetmeliğe geçici madde eklenmesine karar verilmiştir. Ancak bu karar halen uygulanmamış olup çalışanlar mağdur edilmişlerdir. Yeni yönetmelik çalışmasında gerekli değişiklikler yapılarak bu sorun giderilmelidir.” ifadelerini kullandı.
Gümrük kapılarında vardiya sistemi ile görev yapan personelin uluslararası çalışma örgütü normları ve ulusal mevzuata uygun bir şekilde çalıştırılması gerektiğini belirten Borazan, “Bu kapsamda ihtiyaç bulunan bölgelere gerekli personel takviyesi yapılarak 24/24, 12/12 gibi çalışma sistemlerine bir daha gündeme getirilmeyecek şekilde son verilmelidir. Ray araç ve konteyner tarama sistemlerinde çalışan personel haftada 35 saatten fazla çalıştırılmamalıdır. Zararlı ışınlara ve radyoaktif maddelere maruz kalan bu personelin yılda en az bir kez tıbbi muayeneleri yaptırılarak muayene bedeli Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanmalıdır. Bu temennilerle bütün gümrük çalışanlarımızın ‘26 Ocak Dünya Gümrük Günü’nü tekrar tebrik ederim.” diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.