Unutulmaya yüz tutan yemeni mesleğini yeniden canlandırdı video foto

Unutulmaya yüz tutan yemeni mesleğini yeniden canlandırdı video foto

Yemeniciliğin 4’üncü kuşak temsilciliğini dedesine ait işyerinde sürdüren Gaziantepli yemenici ustası, unutulmaya yüz tutan yemeni mesleğini yaptığı yeni model ve desenlerle yeniden canlandırdı.

Yaklaşık 128 yıl önce faaliyete geçen büyük dedesine ait iş yerinde yeniden canlandırdığı mesleğini gelecek kuşaklara aktarmayı hedefleyen yemenici ustası Orhan Çakıroğlu, yaptığı yeni renk ve model yemenilerle Hollywood piyasasına girmeyi başararak, yaptığı yemenilerinin bazı tarihi filmler için de talep edildiğini söyledi.

Gaziantepliler tarafından ‘Hayri usta’ olarak bilinen yemenici ustası Orhan Çakıroğlu, yeni model ve desenlerle günümüze uyarlanan yemenilerin yerli ve yabancı turistlerin de ilgisiyle karşılandığını ve yeni model yemeniler unutulmaya yüz tutan yemeni mesleğinin şimdilerde yoğun bir ilgi gördüğünü belirtti.

Yaptığı yemenilerle Hollywood piyasasına girmeyi başardığını belirten Hayri Usta, “Hollywood yapımı Truva ve Harry Potter filmlerinde giyilmek üzere ünlü aktör ve oyunculara farklı renk ve modellerde tasarlanmış ayakkabılar hazırladık. Yemenicilik mesleği kaybolan meslekler arasında gösterilirken, biz yemeniyi kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında değil de, ufku açık ve geleceği parlak meslekler arasında gösteriyoruz.” dedi.

“Yemenicilik 128 yıllık baba mesleğimizdir”

128 yıllık olan baba mesleğinin severek yaptığını ve bundan dolayı da unutulmaya yüz tutan yemeni mesleğini canlandırmak için yeni renk ve modellerle mesleği yeniden canlandırdığını belirten Hayri Usta, “Yemenicilik 4 kuşaktır benim baba hatta dede mesleğimizdir. Çünkü 1800 ve 1885’li yıllarda büyük dedemiz Mustafa usta diye tanınır, yemenicilik serüvenimiz Mustafa usta ile başlamış. Onun ustası kim tam olarak bilmiyoruz. Fakat Mustafa ustadan dedeme, dedemden babama ve babamdan da bana intikal edildi. Yemenicilik 128 yıllık baba mesleğimizdir.” ifadelerini kullandı.

Yemenin anavatanının aslında Orta Asya olduğunu buradan da Anadolu’ya yayıldığını tespit ettiklerini belirten Hayri Usta,  yemeniciliğin tarihi ile bilgi vererek şöyle devam etti:

“650-700 yıllık geçmişiyle yemeniciliğin tarihi Yemenli Yemin-i Ekber’e dayandığı söylenir. Fakat Yemen ve Umman olsun ben o bölgede yemeniye benzer ne ayakkabı görebildim, nede yemeni görebildim. Biz daha sonra Osmanlı ve Osmanlı geçmişi öncesi Selçuk dönemlerine ait figürleri gördüğümüzde yemenin anavatanının aslında Orta Asya olduğunu ve buradan da Anadolu’ya yayıldığını tespit ettik. Yemenin tarihi de belki 800 belki de bin yıl öncesine dayanıyor. Daha çok açıkçası deri ile ayağa giyilen ayakkabının yapım tarihine dayandığını söyleyebiliriz.”

25 yıldır dedesinin ve babasının yaptığı ürünleri yeni bir versiyonla formatlayıp yeni model ve tarzlarla aynı kullanılan derileri farklı renklerle hazırladıklarını aktaran Hayri Usta, “Biz yemeniciliğe yenilikler getirerek ilgiyi artırdık. Geçmişte unutulmuş bir takım şeyleri yeni ürettiğimiz yemenilere katarak aynı zamanda renkleri ve modelleri çoğalttık.”şeklinde konuştu.

“Türkiye'de ve yurtdışındaki filmlerin ve yerli dizilerin yemenilerini yaptık”

Dededen kalma yemenicilik mesleğini sürdürdüğünü dile getiren Çakıroğlu, “Yemeninin açılımı aslında ayağı ve başı kapatan anlamına gelmektedir. Biz bunun ayağa giyilen kısmını yapıyoruz. Yemenicilik dediğimiz zaman önceleri sadece ayağa giyilen yemeni olarak biliniyordu. Biz bunu biraz daha açtık. Yemeninin yazlık sandaletini, terliğini, parmak arası terliğini, önü kapalı ve arkası açık terlikler yaptık. Babamızda bu mesleği devir aldığımızda hedefimiz 0 yaş çocuktan 70-80 yaşındaki yaşlıya kadar herkesiz giyebileceği tarzda ayakkabılar yapmaya çalışıyoruz. Bunda da başarılı olduk. Gaziantep'te yemenicilik bitmek üzereydi. Birçok filmlerin yemenilerini yaptık. Türkiye'de ve yurtdışındaki filmlerin ve yerli dizilerin yemenilerini yaptık. Yaklaşık 8 tane Hollywood yapımı filmlerin ayakkabılarını yaptık. Bu serüvenimiz ise Truva ve Harry Potter ile başladı. Ardından 300 Spartalı 2 filminin yemenilerini de yaptık. Mesleğimiz daha önce yaşlıların ve köylülerin giydiği bir ayakkabı olarak bilinirdi. Fakat şimdilerde ise biz daha çok gençliğe hitap ediyoruz.” diye konuştu.

İLKHA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.