Uyku eksikliğinin vücuda etkileri nelerdir?
En etkili kilo verme stratejilerinin çoğu yalnızca diyet ve egzersize odaklansa da araştırmalar uykunuzun kalitesinin ve miktarının da vücudunuzun ağırlığını düzenleme yeteneğinde büyük bir rol oynayabileceğini gösteriyor.
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Salim Balin konu hakkında şu bilgileri verdi:
"Çalışmalar, kronik uyku yoksunluğu daha yüksek vücut kitle indeksi (VKİ) arasında bir ilişki bulmuştur. 67-99 yaş arası yetişkinlerde yapılan bir araştırma, gecede 5 saat veya daha az uyuyanların, günde 7-8 saat uyuyanlara kıyasla, obezite geliştirme olasılığının ortalama 3 kat daha fazla olduğunu buldu. Bu nedenle, kilo verme planınızın bir parçası olarak yeterli ve kaliteli uykuya öncelik vermeniz gerekecektir.
Uyku eksikliğinin etkileri;
Vücutta aşırı yeme ve kilo alımını teşvik eden bir hormon dengesizliği. Leptin ve ghrelin, iştahı düzenleyen hormonlardır ve yeterli uyku almadığınızda, bu hormonların üretimi, açlık hissini artıracak şekilde değiştirilir. Artan açlık, artan kalori ve kilo alımına yol açma eğilimindedir. Yapılan bir çalışma, uyku yoksunluğunun dolaşımdaki leptini yüzde 18 azalttığını ve ghrelin üretimini yüzde 28 artırarak iştahta yüzde 23 artışa yol açtığını buldu.
Gündüz yorgunluğu, egzersiz yapma olasılığınızı azaltır ve daha az motive olmanızı sağlar. Ayrıca, fiziksel aktivite sırasında daha erken yorulma olasılığınız daha yüksektir. Uyku eksikliği, egzersiz motivasyonunuzu ve performansınızı da azaltabilir.
Beyninin sağlıklı seçim yapmasını kısıtlar. Uyku yoksunluğu beynin ön lobundaki aktiviteyi köreltir. Frontal lob, karar vermeyi ve kendini kontrol etmeyi denetler. Yetersiz uyku, kendi kendini kontrol etme ve karar verme becerilerinizi azaltabilir ve beynin yiyeceklere verdiği tepkiyi artırabilir. Yetersiz uyku iştahınızı artırabilir ve ayrıca kalori, yağ ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdaların alımının artmasıyla bağlantılıdır. Kronik olarak yorgun veya yorgun olduğunuzda canınız tatlı ister. Bunun nedeni, vücudunuzun ve zihninizin sizi uyanık ve uyanık tutmak için bir uyarıcıya ihtiyaç duymasıdır. En çok ihtiyaç duyabileceğiniz şey dinlendirici bir şekerleme.
Erişkinler için ideal uyku miktarı 7-8 saat düzenli ve derin gece uykusu olmalıdır. Bu sağlık için bilimsel bir tavsiyesidir.
Doğru beslenme ve egzersizin yanı sıra kaliteli uyku, kilonuzu korumanın ve genel sağlığınızın önemli bir parçasıdır. Optimal sağlık zihin, beden ve ruh üçlüsünün denge halidir. Uyku bu dengenin ana omurgasıdır." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.