Yağmur kiraz üreticisini vurdu
Kiraz üretim ve ihracatında önemli merkezlerden olmaya başlayan Gaziantep'te son aylarda yaşanan aşırı yağışlar rekolteyi olumsuz etkiledi.
Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Gaziantep'te son yıllarda Antep fıstığı ve zeytinin ardından kentte önemli gelir kaynağı olan kiraz hasadı, bu yıl düşük rekolteyle çiftçiyi üzdü.
Kiraz rekoltesinde ciddi düşüş yaşandığını belirten çiftçiler, aşırı yağışlar nedeniyle kirazın çiçek halindeyken döküldüğünü ve bunun da üretimi etkilediğini söylediler.
Merkez Şehitkamil ilçesine bağlı köylerde yaklaşık 15 bin dönüm alanda üretimi yapılan kirazda hasat dönemi başladı. Kentin önemli geçim kaynaklarından olan kiraz üretiminde aşırı yağışların çiçeklerdeki tozlaşmayı engellemesi nedeniyle rekoltenin geçen yıla oranla kısmen de olsa düştüğü belirtildi.
İzmir Kemalpaşa'dan sonra Türkiye'nin en çok kiraz yetiştiren ikinci şehri Gaziantep'te kiraz hasadında bu yıl 500 tonun üzerinde rekolte beklediklerini bildiren Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, ancak bu sene aşırı yağışların çiçeklerdeki tozlaşmayı engellemesinden dolayı rekoltenin geçen yıla oranla yarı yarıya düştüğünü söyledi.
Kiraz hasadının son günlerini yaşadığını dile getiren Yiğit, nisan ve mayıs aylarında yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle kiraz rekoltesinde ciddi bir düşüş olduğunu, Antep kirazının erken olgunlaşma özelliğine sahip olmasına rağmen hava şartlarından dolayı bu yıl hasadın da geç başladığını ifade etti.
Gaziantep'in son yıllarda Antep fıstığı başta olmak üzere zeytin ve diğer tarımsal ürünlerinin yanı sıra kirazıyla da tanınmaya başladığına değinen Yiğit, "Gaziantep denilince akla ilk gelen fıstığımız, zeytin ve üzümümüz var. Kiraz daha önce de vardı ama bu kadar yaygın değildi. Birkaç seneden beri daha çok yaygınlaştı. Gaziantep'te kiraz olduğunu Türkiye'de pek fazla kimse bilmiyordu ama iki yıldan beri Kiraz Üreticileri Birliğini kurduk. Kurulan bu birlik sayesinde son yıllarda kirazın ihracatını yapmaya başladık." dedi.
"Üretilen kirazın büyük kısmı ihraç ediliyor"
Üretilen kirazın büyük kısmının ihraç edildiği bilgisini veren Yiğit, "Şu an toplanan kirazlarımız Avrupa'ya ihracat için gitmektedir. Oradaki firmalarla görüştüğümüzde Gaziantep'te kiraz olduğunu bilmediğini dile getiriyorlar. Bizim burada 20-25 köyümüzde bayağı kiraz üretimimiz var. Gaziantep'te bizler tarım alanında diğer illerden daha zenginiz. Bizim topraklarımız çok farklıdır. Yeter ki çiftçilerimiz denesin ve ürününü eksin. Denemeden, 'Burada şu meyve yetişmez.' deme şansımız yok. Bizim burada bademimiz, kirazımız ve elmamız var. Bazı illerde çiftçinin suluda kazanamadığını biz deştide kazanıyor. Bu durum Gaziantep'in ikliminden kaynaklanıyor. Türkiye'de ilk kiraz İzmir Kemalpaşa'da olur, ikinci olarak da Gaziantep'te olur." ifadelerini kullandı.
"Bu sene kirazımız az geldi"
Bu yıl kiraz rekoltesinde ciddi düşüş yaşandığını dile getiren Yiğit, şunları söyledi: "Bu sene hasadımız hava şartlarından dolayı çok geç bile kaldı. Biz bu yıl yüksek bir rekolte beklerken, çiçek zamanı yağan yağışlardan ve soğuklardan dolayı kirazımız az geldi. İnşallah önümüzdeki yıllarda hedefimiz daha yüksek olacaktır. Çünkü biz her yıl kiraz üretimini daha da artırıyoruz. Yeni tesisler ve bahçeler kurduk. Isparta ve Manisa'ya çiftçilerimizi eğitime götürdük. Çiftçilerimiz, oralarda aldıkları eğitimi burada uyguluyor."
Gaziantep'te yetişen kiraz ile diğer illerde yetişen kirazın lezzetinin aynı olmadığını ifade eden Yiğit, "Kiraz Gaziantep'te önceden beri vardı. Fakat biz daha önceleri kirazı bu kadar önemsemiyorduk. Çiftçimiz de pazar bulamadığı için kirazını satamıyordu. Çok çiftçimiz kirazını sökmeye kalktı. Biz de oda olarak bu duruma el attık. Üreticilerimizi topladık, bir birlik kurduk. Hatta bu yıl çiftçilerimize ayrı çeşitlerde ilaç atmasınlar diye tek bir elden birlik olarak ilaçlarını dağıttık. Çünkü Avrupa'ya ihracat ettiğimiz için herhangi bir sorun olmasını da istemedik. Çiftçilerimizin hepsi birlik ve beraberlik içerisinde kiraz üretimini yapıyorlar. Bizim Gaziantep'in kirazı ile diğer illerin kirazının lezzeti aynı değildir. Bizim buranın kirazı deştide olduğu için lezzetli olur." şeklinde konuştu.
"Çiftçi para kazanırsa üretim artar"
Her geçen yıl Gaziantep'te kiraz üretiminin arttığına dikkat çeken Yiğit, "Kiraz üreticilerimiz diğer ürünlere göre daha çok para kazanıyorlar. Daha önce çiftçimiz hem kirazlarını satamıyorlardı hem de borca sattıklarından dolayı dolandırılanlar da oldu. Gaziantep'e gelen dört firmanın ürünlerini şu anda peşin olarak satıyoruz, paraları hemen ellerine geçiyor. Bundan dolayı da çiftçi emeğinin karşılığını alınca üretimimiz de artmaktadır. Çiftçi para kazanırsa üretim de artar." dedi.
İncesu Mahallesi (köyü) Muhtarı Mustafa Bayındır ise kiraz üretiminin Gaziantep'te uzun yıllardan bu yana olduğunu, çiftçiler olarak önceki yıllarda kiraz üretimini fazla önemsemediklerini ancak son yıllarda elde ettikleri gelirin kendilerini memnun ettiği için üretimin yaygınlaştığını söyledi. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.