Yaptığı alemler Türkiye'de birçok camiyi süslüyor

Yaptığı alemler Türkiye'de birçok camiyi süslüyor

Gaziantep'te yaptığı alemlerle birçok camiyi süsleyen bakır ustası, işinin maddi ve manevi yönden kendisine fayda sağladığını söyledi.

Gaziantep'in tek alem ustası M. Yaşar Kervancıoğlu (81), devraldığı dede mesleğini Tarihi Bakırcılar Çarşısı civarındaki iş yerinde 71 yıldır sürdürüyor.

Babasından kalan dükkanında 13'üncü nesil olarak alem üreten Kervancıoğlu, minareler için alem yapmaya devam ederken, aksesuar amaçlı alem taleplerine de karşılık vermek için yoğun şekilde çalışıyor.

Minarelerin en tepe noktasına yerleştirilen ve önemli bölümlerin arasında yer alan bakır alemlerin son yıllarda ev ve iş yerlerinde aksesuar malzemesi olarak da kullanılmaya başlandığını belirten Kervancıoğlu, işinin hem maddi hem manevi yönden kendisine fayda sağladığını söyledi.

Üzerinde "Allah" ve "Muhammed" yazıları ile "hilal" şekillerinin bulunduğu alemleri bin bir zahmetle yaptığını belirten Kervancıoğlu, "Çocukluğumdan beri bakırdan ne varsa hepsini yapardım. Fakat şimdi artık yaşlandım. Pek fazla teferruata giremiyorum. Yetişebildiğim kadarını yapıyorum. Ağırlıklı olarak alem yapıyorum." dedi.

Bakırcılık mesleğini küçük yaşlarda babasından öğrendiğini bildiren Kervancıoğlu, iş yerinde cami, minare, şadırvan, cenaze araçları için alem ve cami şamdanları yaptığını dile getirerek, "Çocukluğumdan beri ben hem okula giderdim hem de dükkânda çalışırdım. Allah kısmet ettiği kadar çalışmaya devam edeceğiz. Gaziantep'in tek alem ustasıyım. Hatta Türkiye'de bile yok desem yeridir." şeklinde konuştu.

"Yaptığım binlerce alem camileri süslüyor"

Mesleğe 7 yaşında başladığını ifade eden Kervancıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Ben yıllardan beri el emeği göz nuru dökerek alem yapıyorum. Bu iş döküm tekniğiyle de yapılıyor ama bu biraz kolaycılık oluyor. Meslek hayatımda binlerce alem yaptım ve bu alemler Türkiye'nin bir çok ilinde bulunan minareleri süslüyor."

Ürünleri Irak'a götürülüyor

Alemlerin son yıllarda ev ve iş yerleri ile şark köşelerinde aksesuar malzemesi olarak da yaygın olarak kullanılmaya başlandığını anlatan Kervancıoğlu, "Her çeşit alem yapıyoruz. 40 santimden 3,5 metreye kadar yapılır. İsteğe göre yapıyoruz. Kim hangi ölçüde istiyorsa o ölçüye göre yapıyoruz. Alem genelde camiler için yapılır. Fakat son yıllarda evlere dekor için de alan oluyor. Büyük iş yerlerinden de alanlar oluyor. Türkiye dışına gönderemiyorum. Burada minareciler var, Irak'a onlar götürüyor. Ben artık yaşlandığım için yetişebildiğim kadar yapıyorum. İstiyorlar ama ben yetişemiyorum." ifadelerini kullandı.

Ramazan ayına yakın tadilatı biten camiler bu aya yetiştirilmeye çalışıldığı için genelde yoğun olarak çalıştığını belirten Kervancıoğlu, alem yapmanın özel bir beceri gerektirdiğini ve tutkuyla bağlı olmayan insanların bu işi yapmasının mümkün olmadığını dile getirdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.