Yaşayan ve yaşatan camilere ihtiyacımız var
Camilerin ölülerin değil dirilerin yeri olduğuna dikkat çeken Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, "Cami toplumu diri tutmak, canlı tutmak ve ayakta tutmak içindir. Yaşayan ve yaşatan camilere ihtiyacımız var." dedi.
Gaziantep'te çocukları namaza ve camiye alıştırmak amacıyla gerçekleştirilen ve her geçen gün büyük bir ilgi gören "Haydi Çocuklar Camiye" projesine katılan çocuklar ödüllendirildi.
Proje kapsamında 40 gün boyunca düzenli olarak camiye gidip namaza devam eden, 40 ayet ve hadis ezberleyerek puan toplayan 9-13 yaş arasındaki çocuklar için ödül töreni düzenlendi.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından organize edilen, Gaziantep İl Müftülüğünün desteğiyle yürütülen ve Şahinbey Belediyesinin de katkı verdiği proje kapsamındaki ödül töreni Mehmet Ali Tahmazoğlu Camii'nde düzenlendi.
Şahinbey İlçe Müftüsü Mahmut Rauf Arcaklıoğlu’nun kıldırdığı sabah namazının ardından düzenlenen programda konuşan Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, camileri yaşayan ve yaşatan camiler haline getirmek istediklerini ve camilerin de çocuklar ile güzelleştiğini söyledi.
"Çocuklarımız bizim geleceğimizdir" diyen Çelik, "Ev yaparız, çalışır çabalarız, mal ve mülk ediniriz ve bunları çocuklarımız için yaparız. Onları eğitiriz, geleceğe hazırlarız. Cenab-ı Hak bize bu görevi vermiş. Çocuklar büyüklerin ayak izlerini takip eder. Zaman zaman ‘zamanın çocukları ve gençleri’ şeklinde de şikayet ederiz. Aslında zamanın ihmal edilen gençleri, ilgilenilmeyen çocuklarıdır. Varsa değerlerimiz, o değerlerimiz aktarılmayan çocuklardır. Biz bahçıvanlık görevini yapmazsak ve biz doğru yola doğru adımlar atmazsak şikayetçi oluruz. Şikayetçi olunca bir faydası mı olur? Hayır, hiçbir faydası olmaz. O zaman faydası olan nedir? Ortaya bir güzellik koymaktır." dedi.
"Çocuklarımız camilerde yerlerinin olduğunu ve kendilerine değer verildiğini bilsinler"
Son yıllarda "Cami Çocuk", Cami Gençlik", "Cami Aile" ve "Cami Okul" projeleri ile camileri yaşayan ve yaşatan camiler haline getirmek istediklerini belirten Çelik, "Biz Gaziantep’te, daha önceki çalıştığımız yerlerde arkadaşlarımızla, cemaatimizle ve hocalarımızla beraber ‘Çocuk dostu camiler’ oluşturalım istiyoruz. Çocuklarımız camilerde yerlerinin olduğunu ve kendilerine değer verildiğini bilsinler. Daha önceki Diyanet İşleri Başkanımız, ‘Çocuğa tahammül etmeyen yaşlılarımız namazlarını evde kılsınlar’ diyordu. Bu aslında bize bir şey anlatıyordu. Bu aslında ‘Camiye gelmeyin’ demek değildi. Eğer ki sen, çocuğunun, torununun elinden tutup camiye gelmezsen, onu başka yere davet edenler olur. Hayat boşluk kabul etmez." ifadelerini kullandı.
"Yaşayan ve yaşatan camiler yapmamız lazım"
Çelik, "Türkiye'de, Gaziantep'te, Diyanet İşleri Başkanlığı ve il müftülüğü, ilçe müftülükleri, imamlar ve cemaatimiz olarak yaşayan, yaşatan camiler yapmalıyız. Camiler ölülerin yeri değildir, camiler dirilerin yeridir. Cami toplumu diri tutmak, canlı tutmak ve ayakta tutmak içindir. Camiler, yürüyen, koşan ve bir şeyler yapan toplumu oluşturmak içindir. Kur’an-ı Kerim de ölüler kitabı değildir. Ama ölüler kitabı haline getirdiğimiz için işte bugün İslam alemi Kur’an-ı Kerim'i ölüler kitabı halinde anlamaya çalıştığı için perişan durumdayız. 2 milyar sayımızla sanki 2 milyonluk gücümüz yok. Ayakta olmak lazım. Diri, yaşayan ve yaşatan camiler yapmamız lazım. Bunun içinde camilerde çocuklarımıza yönelik hizmetler yapmalıyız." şeklinde konuştu.
Programın ardından İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise "Haydi Çocuklar Camiye" projesinin önemli olduğunu belirterek, "Çocuklar bizim geleceğimizdir ve onların camilere gelmesi, camilerin çocukların sesi ile cıvıl cıvıl olması, neşe katması önemlidir." dedi.
"Çocuklarımızın camiye devamını sağlayan bu projeyi çok önemli buluyorum"
Tahmazoğlu, "Bu proje müftülüğümüz ile birlikte yürüttüğümüz bir çalışmadır. Çocuklarımızın camiye devamını sağlamak için 40 gün boyunca sabah namazı için camiye gelen çocuklarımızı ödüllendirmek, onları teşvik etmek amacıyla yapılan bir faaliyet. Bu çok güzel bir faaliyettir ve ben başta il müftümüz olmak üzere Şahinbey ilçe müftümüzü, emeği geçen hocalarımıza, cami cemaatimizi ve yavrularımızı tebrik ediyorum. Onların, vatanımız ve milletimiz için milli ve manevi değerlerimize bağlı yetişmesi açısından bu projeyi çok önemli bir proje olarak görüyorum. İnşallah müftülüğümüzle birlikte birçok ortak projeyi hayata geçireceğiz. Camilerimizin alt katlarını özellikle okuma salonuna, kütüphaneye çevrilmesi, cemaatimizin ve bu mahalle sakinlerinin sürekli olarak gelip burayı kullanması, yaşayan camiler haline dönüşmesi gerçekten çok önemlidir. Sayın valimizde bu konuyu destekliyor. Biz de inşallah bu çerçevede özellikle camilerimizin alt katlarını kütüphane ve okuma salonuna çevirerek yani ‘millet kıraathanesi’ dediğimiz herkesin gelip kitap okuyacağı, çocuklarımızın ders çalışacağı bir alana dönüştüreceğiz." ifadelerini kullandı.
"Camiye geldiğimiz için mutluyuz"
Projeye katılan ve derece elde eden çocuklarda proje kapsamında cami alışkanlığı kazandıklarını, ayet, hadis ve dini bilgiler öğrendiklerini, namaza başladıklarını söylediler.
Proje kapsamında camiye düzenli olarak gelen, 40 ayet ve hadis ezberleyerek en çok puan elde eden Muhammed Melih Dana, "Bu programda birinci oldum. İlk önce bu projeyi gerçekleştirdiği camimizin imamıza teşekkür ediyorum. Bu proje sayesinde camiye geldik ve ilim öğrendik. Camide huzur bulduk. Camiye geldiğimiz için mutluyuz. Camide ayet, hadis ve dini bilgiler öğreniyoruz." dedi.
Programda ikinci olan Halil İbrahim Kızıklı da "Arkadaşlarımızla birlikte camiye gelip, ilim öğreniyoruz. Camide huzur buluyoruz. Camide namaz kılıyoruz, ayet, hadis ve diğer dini bilgileri öğreniyoruz. Cami imamına bu projeyi yaptığı için teşekkür ediyoruz. Ben camiye hediye için gelmedim. Allah’ın rızasını kazanmak için geldim. İnşallah bu şekilde devam ederiz." ifadelerini kullandı.
Programda üçüncü olan Alparslan Demirdelen de "Bu proje olmasaydı, belki camiye gelmeyecektik. Bu program sayesinde birçok bilgi öğrendik. 40 ayet, hadis ve çok önemli dini bilgiler öğrendik. Camiye gelmeyi, namaz kılmayı, Kur’an-ı Kerim, namaz vakitlerini öğrendik. Camiye Allah rızası için geldik. Bu projeye katılmayı diğer arkadaşlarıma da tavsiye ederim." şeklinde konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.