Yol hipnozu ve gece körlüğü olan sürücüler araç kullanırken nelere dikkat etmelidir?
Halk arasında gözü açık şekilde uyuma olarak bilinen yol hipnozu ve gece körlüğü olan sürücülerin nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan DASKEF Başkanı Kenan Çetin, bu durumlarda zorunlu olmadıkça gece yolculuğu yapılmaması gerektiğine dikkat çekti.
Yol hipnozu, gözü açık halde uyuma durumudur. Bu durumlarda beyin göze hitap edemez, sürücü gözü açık bir şekilde uyur. Gece körlüğü, halk arasında renk körlüğü olarak da bilinen bu durumda özelikle sürücüler geceleri renkleri tam seçemez ve karşıdan gelen araçların kendi şeritlerinden değil de üzerine doğu geldiğini zannedip panikler ve bu da kazalara sebep olur.
Yol hipnozu durumunda sürücünün yanında bulunan yolcuların bile durumu fark edemeyeceğini belirten Çetin, sık sık mola verilmesi gerektiğini söyledi.
Yol hipnozu ve gece körlüğü hakkında bazı uyarılarda bulunan Doğu Anadolu Sürücü Kursları Federasyonu Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Sürücü Kursları Federasyonu Dernek Başkan Yardımcısı Kenan Çetin, bu iki durumun da genelde gece yolculuklarında görüldüğünü belirterek gece yolculuk yaparken daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
"Yol hipnozu, sürücünün gözü açık halde uyumasıdır"
Yol hipnozu hakkında sürücülere bazı uyarılarda bulunan Çetin, "Yol hipnozu, sürücünün gözü açık halde uyumasıdır. Yanında oturan yolcu bile onu fark etmez. Yol hipnozunun sebepleri şunlardır, sürücünün yorgun olması, beynin göze hitap etmemesidir. Araç sürücüsü 2-3 saatlik bir yolculuk yaptığında, özelikle de gece yolculuğunda vücuttaki reflekslerin düşmesiyle uyku hali oluşuyor. Sürücünün gözü açık ve sürücü kaza yaptığı esnada kazadan 15 dakika öncesini asla hatırlamaz, hipnozlu, uykuda ise. Bu sebepten dolayı çok kazalar meydana geliyor, özelikle tırlara arkadan vurma veya yol kenarında park halindeki araçlara arkadan vurma gibi kazaların çoğunlukla sebebi budur. Ben sürücülere şöyle bir tavsiyede bulunayım: 2-3 saat yolculuk yapan sürücü müsait bir yerde mola verip en az bir çay veya bir kahve içip dinlenmelidir, ortalama yarım saatte bir aracı havalandırmalıdır. Sürücüler yolda tamamen bir noktaya odaklandıkları zaman o sırada yol hipnozu başlıyor, bunun olmaması için yoldaki tabelaları okusun, sağa sola baksın, gelen araçların plakalarını okusun, yani kendini bir şeylerle meşgul etsin. Eğer araçlarda yolcu varsa 10-15 dakika hiç konuşmadan, hareket etmeden sürücünün araç kullandığını görürse bu yol hipnozudur, sürücüyü uyarsın, konuştursun." ifadelerini kullandı.
"Bu sürücülerin gündüz güneşin doğuşuyla batışı arasında araç kullanmalarına izin veriyorlar"
Gece körlüğü veya renk körlüğü durumunda geceleri araç kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Çetin, "Gece körlüğü, sürücülerin renk körü olma durumunda karşıdan gelen aracı üzerine doğru geliyormuş gibi görüp panik atak olma durumudur. Tabi bu sürücüler sürücü belgesini aldıklarında bu renk körlüğü, gece körlüğü olduğu durumlarda doktorların gece araç kullanmamaları tavsiyesi vardır. Sistemde de bu sürücülerin gündüz güneşin doğuşuyla batışı arasında araç kullanmalarına izin veriyorlar, geceleri kendileri de araç kullanmıyorlar genelde. Bu durumda verebileceğimiz tavsiye, lütfen ve lütfen gece körlüğü varsa geceleri araç kullanmayalım." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.