15 Temmuz Müzesi'nde ziyaretçi yoğunluğu
FETÖ’nün 2016 yılında ABD’nin desteği ile gerçekleştirdiği darbe girişiminde yaşananların gelecek nesillere aktarılması amacıyla Gaziantep’te kurulan Türkiye’nin ilk 15 Temmuz Müzesi ziyaretçi akınına uğruyor.
Gaziantep'te kurulan ve 15 Temmuz 2016 yılında FETÖ’nün ABD’nin desteği ile gerçekleştirdiği darbe girişimi sırasında yaşananların anlatıldığı 15 Temmuz Müzesi’ni 2 yılda 50 bin ziyaretçi gezdi.
Açıldığı günden bu yana her yaştan insanın yoğun ilgisini gören, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan müze yaklaşan 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü öncesi, ziyaretçi akınına uğradı.
Türkiye'nin ilk 15 Temmuz konulu müzesi olma özelliğine sahip İstasyon Parkı'ndaki müzede, darbe gecesi yaşananların kronolojik anlatısının yanı sıra ziyaretçilerde tanıklık hissini yaratmak için deneyim alanları da bulunuyor.
Müzede, 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "facetime" uygulaması aracılığı ile vatandaşlara yönelik yaptığı konuşmanın yer aldığı video ile halkın selalar eşliğinde sokağa çıktığı anları yansıtan ışık ve ses yerleştirmeleri de bulunuyor.
Gece yarısından sonra şiddetlenen direniş ve çatışmalar müzede önemli bir yer tutarken, bir başka bölümde ise ziyaretçiler, sanal gerçeklik teknolojisinin yardımıyla TRT'ye yapılan baskın ve korsan bildiri okutulması sırasındaki olaylara tanıklık etme imkanı buluyor.
Müzede, tankların 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü kapatmasından başlayarak darbenin bastırıldığına dair 16 Temmuz'da TBMM'de yapılan resmi açıklamaya kadar olan o süreç anlatılıyor. Müzenin dış bölümünde ise 15 Temmuz şehitlerinin isimlerinin yazılı olduğu anıt duvar dikkati çekiyor.
Darbe girişiminin üçüncü yılı yaklaşırken 7'den 70'e her kesimin ilgisini çeken müze, açıldığı günden bu yana yurt içi ve yurt dışından gelen 50 bin ziyaretçiyi ağırladı.
Müzeyi ziyaret eden Cennet Güler, gördüklerinin son derece etkileyici olduğunu belirterek, “15 Temmuz gecesi açıkçası dışarı çıkamamış ve çok üzülmüştüm. O kadar duygulandım ki gözlerim doldu. İnsanların o günkü mücadelesi gerçekten takdire şayandı. Çok güzel olmuş dekorasyon, şehitlerimizin fotoğraflarını çok beğendim. 3 yıl geride kalmasına rağmen bu kadar güzel ifade edilebilmesi çok etkileyici. Teknoloji günümüzde gelişiyor sürekli. İnsanları etkileme açısından fotoğrafları, efektleri çok uygun olmuş. Daha göze hitap ediyor.” dedi.
Müzeyi gezerken o tarihlere adeta tanıklık ettiğini söyleyen Osman Yılmaz da “Burası farklı duygular kattı bana. Ortamı atmosferi çok farklı. İnsan girince bile tüyleri diken diken oluyor. Her bir köşesinde o gece şehitlerimizin resimleri var. Bize onları ve o gece yaşananları hatırlatmak ve o günü tekrar yaşamamamız için iyi anlatım yapılmış. Güzel Sanatlarda okuyan arkadaşların yaptığı resimlerin her birinde farklı bir his farklı bir duygu var.” diye konuştu.
75 yaşındaki Sefer Şirikçi de 15 Temmuz gecesini "korkunç bir gün" şeklinde nitelendirerek, şunları kaydetti:
“15 Temmuz’u korkunç bir gün olarak niteliyorum. Çocuğum bana saat 11 gibi haber vermişti. Televizyonda da darbe olduğunun haberini görünce fırlayarak çıktım dışarı. Müze oldukça güzel ve her şeyi açık açık anlatıyor. O olayları dakika dakika ifade ediyor. O anı tekrar burada heyecan içerisinde yaşadım. Şunu da ifade etmek istiyorum eğer darbe olsaydı Türkiye bugün Suriye’de yaşananları yaşayabilirdi. Çok şükür atlattık.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.