Alkollü içki satışı yasağı ihlal ediliyor
2013 yılında Türkiye genelinde yürürlüğe giren “Alkol Yasası” kapsamında getirilen kuralların ihlal edildiğini belirten Yeşilay Cemiyeti Gaziantep Şube Başkanı, denetimlerin yetersiz olduğunu söyledi.
Yeşilay Cemiyeti Gaziantep Şube Başkanı Fatih Tamer, alkollü içki satış sürelerine sınırlama getiren kanunun 4 yıldır yürürlükte olmasına rağmen bu kanuna pek uyulmadığını, bazı işletmelerin bu kuralı çiğnediğini belirterek, denetimlerin artırılması gerektiğini belirtti.
Avrupa’nın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de saat 22.00 ile 06.00 arasında alkollü içki satışını yasaklayan kanuna rağmen yeterli denetimlerin yapılmamasından dolayı bu kural bazı işletmelerce ihlal ediliyor.
İçki satan bazı işletmelerin özellikle üniversite gibi öğrencilerin yoğunlukta olduğu bölgelerde yetersiz denetimlerden dolayı bu yasağa uymadığını belirten Tamer, İLKHA’ya yaptığı açıklamada, içki satışı yapan bazı büfe ve çeşitli marketlerin bu yasağa uymadığını söyledi.
Tamer, “İnsan sağlığına zarar veren bu maddeler hususunda hükümetimizin aldığı çok önemli kararlar oldu. Bu süreçte öncelikle sigara ile başladı. Kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanması gibi bir süreç başladı. Daha sonra ilerleyen aşamalarda ise alkollü içki tüketimi için bir karar alındı. Bu karar zaten dünyanın birçok yerinde de bu yasaklar uygulanıyor, sadece Türkiye’de uygulanmıyor. Hatta bu karar Türkiye genelinde uygulanmadan önce bazı belediyeler kendi başına bu yasağı zaten uyguluyordu. Örneğin İstanbul Kadıköy Belediyesi. Belediye başkanının da şöyle bir açıklaması vardı. Özellikle saat 22.00'den sonra içki satışlarının yasaklanmasından sonra asayiş olaylarında çok ciddi bir anlamda azalma olduğunu dile getirmişti.” dedi.
Alkol yasağının ilk dönemlerinde bir hassasiyetin ve duyarlılık gösterildiğini belirten Tamer, zamanla bu hassasiyetin güncelliğini yitirmesiyle yasağın ihlal edildiğini belirterek, şunları söyledi:
“Bu uygulamanın ilk dönemlerinde kanun ve yasak yeni olmasından dolayı da bir duyarlılık oluşmuştu. Bu duyarlılık sonucunda genel anlamda bir azalış olduğunu da söyleyebiliriz. Fakat Türkiye’de birçok yasakta olduğu gibi denetimler azalınca ya da vatandaşın bu konuda duyarlılık noktasında bir eksikliği göstermesiyle anında hemen bir gevşeme başlıyor. Şu an aynı durum sigara için de geçerlidir. Kapalı alanlarda sigara için mesai konusunda ciddi bir sıkıntı var. Denetlemelere rağmen kapalı alanda sigara kullanımında artış olduğu söyleniyor. Aynı durum maalesef alkollü içki satışları içinde geçerli. Özellikle bazı satış noktalarında içki satışı yapan bazı büfeler ve çeşitli marketler bu yasağa uyumuyorlar.”
Denetimlerin daha sıklaştırılması ve uygulanan cezaların da artırılması gerektiğini belirten Tamer, bu konuda vatandaşlarında duyarlı olması gerektiğini ifade etti.
Tamer, “Bu meseleyi sadece tek başına denetim yapan kurumlardan beklemek ya da problemi oraya affedebilmek çok mantıklı değildir. Çünkü bu konu hepimizin sıkıntısı. Alkol alan bir kişi arabaya binip gecenin bir vakti kaza yapabilir, bu kazada biz hayatımızı kaybedebiliriz. Olayın böyle bir boyutu var. Dolayısıyla duyarlılık noktasında her vatandaşın daha duyarlı olması gerekiyor. Bu noktada özellikle bilinçli bir şekilde bu yasağı delmeye çalışanların olduğunu söyleyebiliriz. Bunu biz hatta daha önce valimizle de paylaştık. Bilinçli bir şekilde içki reklam yapmaya çalışan işletmeler var. İçki reklamı hiçbir şekilde yapılmamalıdır. Görünür alanda hiçbir içki markasının gözükmemesi gerekir. İçkiyi özendirici ve hatırlatıcı bir ifade kullanılmaması gerekiyor. Fakat bunu yapmaya çalışanlar da var. Bu noktada da vatandaşımız böyle bir durumla karşılaştıklarında gece saat 22.00'den sabah 06.00’a kadar böyle bir yasak var. Kesinlikle içki satışı yasaktır. Vatandaşlar böyle bir durumda şüphelendikleri zaman veya gördükleri zaman hemen şikâyette bulunmaları gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz aylarda Gaziantep Üniversitesi yakınlarında düzenlenmesi planlanan, öğrencilerin ve halkın tepkisi üzerine iptal edilen "sınırsız yerli alkol" programını da hatırlatan Tamer, “Bununla birlikte saat 00.00'dann sonra içkili restoranlarda veya otel ile diğer içki satış yapan yerlerin içki satışı yapmamaları gerekiyor. Bu noktada kimi zaman bu tarz işletmelerin özellikle de üniversite gençliğine yönelik çeşitli çalışmalar görüyoruz. Geçen dönem ‘üniversite öğrencileri için sınırsız içki’ şeklinde bazı afişler basılıp üniversite etrafına asılmaya çalışıldı. Buradaki bazı duyarlı öğrenciler buna önayak oldular. Biz de olayı haber aldığımızda il ve halk sağlığı müdürlükleri ile emniyete ilettik. O etkinlik yapılmadan bir şekilde engellendi. Bu noktada bizim talebimiz vatandaşlarımızın daha duyarlı olmalarıdır. Böyle bir durumla karşılaştıkları zaman bu ihlallerle ilgili şikayette bulunması gerekiyor. Bu konuda eğer şikayet ne kadar çoğalırsa duyarlılık o kadar artar, duyarlılık artarsa, toplumsal bilinç artmış olur.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.