Allah’ın misafiri olmak istiyoruz
İslam dininin beş temel şartından biri olan hac ibadetini yerine getirmek için müftülüklerde kayıt yaptıran vatandaşlar, o kutsal topraklara giderek, Allah’ın misafiri olmak istediklerini söylediler.
Hac ibadetini yerine getirmek isteyen milyonlarca vatandaşın merakla beklediği hac kayıtları başladı. Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de 2019 yılı hac kayıtlarının başlamasıyla birlikte hacca gitmek isteyen vatandaşlar kayıtlara yoğun ilgi gösteriyor.
Gaziantep’te il ve ilçe müftülüklerinde hac kayıtları yoğunluğu yaşanırken, İl Müftüsü Ahmet Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonuyla ilk defa hacca gitmek isteyenlerin 14 Aralık cuma günü mesai bitimine kadar başvuru yapmaları gerektiğini söyledi.
Hac ibadetini yerine getirmek için kayıt yaptıran vatandaşlar da o kutsal topraklara giderek, Allah’ın misafiri olmak istediklerini söylediler.
Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, 2019 yılı hac ön kayıtlarının 08 Aralık cumartesi günü başladığını ve 2019 yılında hac için müracaat edecek vatandaşların, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinden ya da müftülüklere bizzat müracaat ederek kayıtlarını yaptırabileceklerini belirtti.
Çelik, İLKHA’ya yaptığı açıklamada, bu yıl hac kurasına katılarak kesin kayıt hakkı elde edemeyen hacı adaylarının kayıt yenileme işlemlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılacağını söyledi.
Vatandaşların 2019 yılı hac kaydı için müracaatlarını 14 Aralık cuma günü mesai bitimine kadar daha önceden belirlenen bankalara 20 TL kayıt ücreti yatırdıktan sonra il ve ilçe müftülüklerine dilekçeyle yapabileceklerini ifade etti.
Hac ibadetinin İslam'ın beş temel şartından bir tanesi olduğunu ifade eden Çelik, hac ibadetinin hem bedeni hem de mali bir ibadet olduğunu belirterek, “Hacca gidenler Allah'ın misafirleridir. Çünkü bu kardeşlerimiz Allah'ın evine ziyarete gitmektedirler.” dedi.
Hac kayıtlarına, her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun bir ilginin olduğunu belirten Çelik, kayıtların henüz yeni başlamış olmasına rağmen ciddi bir talebin olduğunu belirtti.
“Kayıtlar cuma günü mesai bitimine kadar devam edecek”
Zaman çok çabuk geçtiğine işaret eden Çelik, “Tekrar yeni bir hac dönemine doğru gidiyoruz. Kayıtlar, kuralar, daha sonra kesin kayıtlar ve seminerler derken bir şekilde adım adım hacca doğru ilerliyoruz. Hayırlı olmasını diliyorum. Kayıtlarımız cumartesi günü başladı, halen devam ediyor. Arkadaşlarımızı görevlendirdik. Müftülük olarak tedbirlerimizi aldık, hazırlıklarımız yaptık. Kayıtlar cuma günü mesai bitimine kadar devam edecek. Herhangi bir uzama olur mu olmaz mı onu henüz bilemiyoruz. Bu süreç içerisinde belli olur. Ama bir uzamanın olacağını tahmin etmiyorum. Çünkü yeterli zaman var.” dedi.
Ön kayıtlardan sonra 28 Aralıkta cuma günü saat 15.00 itibariyle kura çekimi yapılacağı bilgisini veren Çelik, ondan sonra kesin kayıt hakkı kazanan hacı adaylarının belli olacağını belirtti.
“Hac ibadetini hakkıyla yerine getirenler için çok büyük müjdeler vardır”
Haccın İslam'ın temel şartlarından birisi olduğunu belirten Çelik, “Hacca gitmenin şartları vardır. Hac ibadeti ömrü bir ibadettir. Ömür de bir defa şartların yerine gelmesi durumunda ise yapmak farzdır. Haccın hikmetleri çoktur. Haccın hikmetleri hem kalbi yönüyle hem de sosyal ve dışa bakan yönüyle yapılan bir ibadettir. Hac en çok hikmetleri olan ibadetlerdendir. Hac ibadeti aynı zamanda da zor ve meşakkatli bir ibadettir. Hac ibadetini hakkıyla yerine getirenler içinde çok büyük müjdeler vardır. Hac ibadeti zor bir ibadet olduğu için hakkın, hukukun çok olduğu bir ibadet. Onun için hac ibadeti sabır açısından insanın kendini dinlemesi ve bilmesi açısından bütün dünya Müslümanları ile bir araya gelip kardeşlik duygularının güçlenmesi açısından, misafirlik bilincinin gelişmesi açısından önemlidir. Sonuç itibariyle hacca giden insan şu bilinci ve şuuru almalıdır. ‘Hacca geldim, bir ay buradayım, bir ay sonra tekrar döneceğim.’ Bir misafir gibi yaşıyorsak hacıda aynen bunun örnekliğinde dünyada da bir misafir gibi yaşamalıyız. Daha çok İslami ve kulluk bilinci içerisinde, insani hak ve hukuklara diye ayet ederek yaşama şuuru ve bilincini kazanmalıyız.” ifadelerini kullandı.
“Hacdan sonraki yaşama biçimimiz hacdan önceki yaşama biçimimizden daha iyi olmalıdır”
Çelik, “Sonuç itibariyle hac ibadetinde bir tarih şuuru vardır. Bir tezekkür vardır ve geçmişi hatırlamak vardır, geleceğe yönelik bir umudumuz vardır. Peygamber Efendimiz ‘hacdan önce hacdan sonra’ diye hacc-ı mebruru bu şekilde tarif ediyor. Yani hacc-ı mebrur Allah tarafından en güzel bir şekilde kabul edilmiş hac ibadetidir. Peygamber Efendimiz ‘hacdan önce ve sonra’ diye tanımlıyor. Hacdan sonraki yaşama biçimimiz hacdan önceki yaşama biçimimizden daha uhrevi, İslami, kulluk bilinci ve şuuru ile donatılmış, hakkı, hukukları daha çok gözeten, kardeşlik, hayır, hoşgörü, güven, cömert, merhamet ve adalet, tevazu ile kanaatkarlık gibi duygularımız daha güçlenmiş ve bu duygularla kendimize bir hayat çizmişsek bu hac, hacc-ı mebrur olmuştur.” şeklinde konuştu.
“Allah’ın misafiri olmak istiyoruz”
Hac kayıtlarını yaptırmak için il müftülüğüne gelen vatandaşlar da Allah’ın misafiri olmak istediklerini ve onun için kayıt yaptırdıklarını söylediler.
“Hacca huzur bulmak için gidiyoruz”
Hacca gitmenin kutsal bir görev olduğunu belirten Cuma Şahin, “Hac farizamızı yapmak için üç sene önce müracaatta bulunduk. Bugünde kaydımızı yeniledik. İnşallah bu sene çıkar. Hacca toplu halde gitmek istiyoruz. Onun için hac kayıtlarını bileştirmek için geldim. Rabbim inşallah bize gitmeyi nasip etsin. Elbette çok sevinçliyiz, sevinçli olmaz olur muyuz? Bir mutluluk sevinç, huzur var. Zaten hacca huzur bulmak için gidiyoruz. Hacca gitmeyi dört gözle bekliyoruz. Bütün insanların da hacca gitmesini isteriz. Ümmet-i Muhammed evlatlarına da huzur dileriz. Bu Ortadoğu'daki karışıklıkları sona ermesi ve huzurun gelmesini temenni ederiz.” dedi.
Kutsal toprakları görmeyi çok istediğini belirten Mehmet Demirtaş ise “Elbette sevinçliyiz. İnşallah bu sene Allah nasip ederse gidersek bundan daha güzel bir şey olmaz. İnsanların en başta istediği şeyler hacca gitmektir. Rabbim nasip eder gidersek Rabbimden isteğimiz budur. Şu anda kayıt yaptırıyoruz. İlk defa kayıt oluyoruz. Şu anda emekli paramızı bekliyoruz. Emekli olduğum zaman tazminatımız var, tazminatınızı alıp Rabbim nasip ederse inşallah hacca gideceğiz.” diye konuştu.
“Hacca gitmek gönül işidir, sevgidir”
Annesi ile birlikte hacca gitmek için başvuruda bulunduğunu belirten Neriman Özkan da şunları dile getirdi:
“O kadar çok mutluyuz ki asla anlatamam. Annemi de getirdim. Bir haftadan beri bugünü bekliyoruz. Aslında yıllardan beri bugünü bekliyoruz. Yani bu sevgi ve aşk bir bambaşkadır. Bizleri yoktan var eden Rabbim, imkan olsa da olmasa da misafirini davet ederse hacca gidersiniz. Hacca gitmek para, mal ve mülk ile olacak bir şey değildir. Hacca gitmek gönül işidir, sevgidir. Bundan dolayı çok mutluyuz.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.