Antep fıstığı hasadı başladı
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde "yeşil altın" olarak nitelendirilen Antep fıstığının ikinci mahsulü olan “kırmızı kabuklu” fıstıkta hasat başladı.
Antep fıstığı üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahip olan ve “fıstığın başkenti” Gaziantep'te bu yıl rekoltenin düşük olması çiftçileri üzdü.
Gaziantep'te önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığında hasat sezonu hummalı bir şekilde fıstık bahçelerinde devam ediyor.
Türkiye'de fıstık üretiminin yüzde 85'inin karşılandığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde havaların iyice ısınmasının ardından çiftçileri hasat telaşı sararken başta Gaziantep ve Şanlıurfa ile Kilis olmak üzere Türkiye'nin 20’yi aşkın ilinde üretilen Antep fıstığı yüksek getirisiyle çiftçilerin en gözde ürünleri arasında yer alıyor.
Türkiye'nin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinin başında gelen ve baklava başta olmak üzere birçok gıda ürününde kullanılan Antep fıstığı, hasat sürecinin ardından fıstık tesislerinde işlendikten sonra tezgâhlardaki yerini alıyor.
Ağustos ayının başında baklavada kullanılan “boz fıstık” hasadı ile başlayan ve “kırmızı beng” hasadı ile devam eden Antep fıstığında bu yıl rekolte “var yılı”na rağmen düşük.
Fıstık yetiştiricilerinin bin bir zahmetle yetiştirdikleri, kentin en önemli geçim kaynaklarından olan ve bölgede "yeşil altın" olarak nitelendirilen Antep fıstığı, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.
Sabahın erken saatlerinde işe koyulan ve akşam saatlerine kadar fıstık toplayan çiftçiler, sıcak havaya rağmen imece usulüyle Antep fıstığını hasat ediyor. Gruplar halinde fıstık bahçelerine giren çiftçiler, ağaçların dallarından tek tek fıstıkları topluyor. Çiftçiler, bahçedeki uygun bir yere yığdıkları fıstıkları ardından çuvallara dolduruyor.
Hasadın yoğun olarak yapıldığı Oğuzeli ve Karkamış ilçesi başta olmak üzere kent genelindeki fıstık üreticileri, hasat ettikleri ürünleri işletmelere gönderiyor.
Oğuzeli ilçesinin Hacıfakılı kırsal Mahallesi’nde Antep fıstığı hasadına başlayan fıstık üreticileri, Antep fıstığında bu yıl rekoltenin ve fiyatların düşük olduğuna dikkat çekiyor.
Fıstık hasadı yapan çiftçilerden Fahri Tabur, fıstık hasadına başladıklarını ancak çok yüksek olan girdi maliyetleri ve fıstığın fiyatının düşük olmasından dolayı emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.
“Üreticiler fiyat konusunda çok mağdur”
Bu yıl rekoltenin düşük olduğunu ifade eden Tabur, “Antep fıstığının bu sene az oluşundan ve fiyatının düşük olmasından dolayı şu anda piyasada ortalama 80 ila 84 TL arası fiyata gidiyor. Bu fiyat üretici ve çiftçiyi kurtaracak bir fiyat değildir. 1 kilogram Antep fıstığının şu an üreticiye maliyeti ortalama 120 TL civarlarındadır. Şu anda üreticileri fiyat konusunda çok mağdur.” dedi.
“Çiftçi para kazanmıyor”
Girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakınan Tabur, “Artan akaryakıt fiyatları ve zirai ilaçlardaki yüksek fiyat ve gübrenin pahalılığı çiftçiyi çok zor durumda bırakıyor. Bu fiyatlar böyle bu şehirde devam ederse üretici ve çiftçi daha fazla mağdur olur. Çünkü çiftçi hiç para kazanmıyor. Bölgemizdeki iklim değişikliği, zamansız yağışların olmasından dolayı ağaçlarımız bu bölgesel iklim değişikliğinden çok aşırı derecede etkilenmiş bulunmaktalar.” ifadelerini kullandı.
“Çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor”
Antep fıstığı için taban fiyat uygulanmasını istediklerini belirten Tabur, “Fındık için nasıl taban fiyat uygulanıyorsa Antep fıstığına da taban fiyatı uygulanması lazım. Ama Antep fıstığı için bir taban fiyat olmadığı için piyasada tüccarlar kendi kafalarına göre fiyat uyguluyorlar. Bu durumda üretici ve çiftçiyi mağdur ediyor. Çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor. Bu konuda yetkililerden bilgi, yardım ve destek bekliyoruz.” diye konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.