Antep fıstığına tarımsal ürün destek talebi

Antep fıstığına tarımsal ürün destek talebi

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı, Antep fıstığı üretimimin artırılması ve çiftçinin fıstık üretimine yönlendirilmesi için ürüne alan veya kilo bazlı prim desteği sağlanması gerektiğini söyledi.

Maliye ve Hazine Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığına, Antep fıstığı üretiminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konulu bir rapor sunduklarını ifade eden Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı, raporda Antep fıstığına tarım desteği verilmesinin üretim ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkıları belirttiklerini söyledi.

Antep fıstığının tarımsal destek programı kapsamına alınmasının kayıt dışının önüne geçilmesine ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağını söyleyen Akıncı, Antep fıstığının destek kapsamına alınmasının serbest piyasada yaşanan fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesinde de etkili olacağını ifade etti.

Gaziantep başta olmak üzere Türkiye'nin 27 farklı il ve ilçesinde yaklaşık 200 bin kişiye ekmek kapısı olan Antep fıstığının, destekleme programının dışında kalmasından dolayı üretici ve işletmecilerin de çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Akıncı, bu konuda sektör adına atılacak en önemli adımı, ürüne prim desteği sağlanması olarak gördüklerini söyledi.

Akıncı, stratejik bir öneme sahip olan Antep fıstığında üretimin teşvik edilerek çiftçinin Antep fıstığına yönlendirilmesi için direkt veya kilo bazlı prim desteğinin uygulamaya alınabileceğini, bunun yanı sıra fındıkta olduğu gibi dekar başına 170 lira alan bazlı gelir desteği modelinin de benimsenebileceğini kaydetti.

“Desteklemeyle birlikte ürün kayıt altına alınacak”

Antep fıstığının destek kapsamına alınmasının serbest piyasada yaşanan fiyat dalgalanmalarının da önüne geçilmesinde etkili olacağını belirten Akıncı, “Desteklemeyle birlikte ürün kayıt altına alınacağı için toplam rekolte daha net rakamlarla tespit edilecek ve bilinecektir. Bu durum piyasalarda toplam rekolte miktarındaki bilinmezliğin önüne geçilmesine ve fiyatların da daha sağlıklı şekilde oluşmasına katkı sağlayacaktır.” dedi.

“Antep fıstığı rekoltesi 240 bin ton olarak açıklandı”

Antep fıstığının tarım desteği kapsamına alınmasının ülke ekonomisine de katkı sağlayacağına işaret eden Akıncı, “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu yıl ülkemizdeki tahmini Antep fıstığı rekoltesi 240 bin ton olarak açıklandı. Fakat ürüne prim desteği uygulanmamasından dolayı toplam rekoltenin ancak yüzde 30’luk bir diliminin tescil edileceği öngörülmekte. Geriye kalan kısım ise maalesef kayıt altına alınamayacaktır. Bu kayıt dışılığın önüne geçilememesinden dolayı da devletimiz ciddi vergi kayıplarına uğramaktadır.” ifadelerini kullandı.

Antep fıstığına tarımsal ürün destek talebinde bulunduklarını belirten Akıncı, “Gıda sanayinde üretim bandı her geçen gün genişleyen ve endüstriyel bir ürün haline dönüşen Antep fıstığına verilecek olan destek ilk bakışta önemli bir maliyet gibi gözükse de kâr-zarar hesaplamalarına bakıldığında ürünün kayıt altına alınması ile birlikte devletin alacağı stopaj ve BAĞ-KUR primiyle kâra geçeceği net şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu doğrultuda Antep fıstığı yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi, ürüne katma değer kazandırılması ve kayıt dışı ekonominin engellenmesine yönelik ilgili bakanlıklarımızdan nedenleri belirtilerek kültürel ürünümüz Antep fıstığına tarımsal ürün desteği sağlanması hususunda talepte bulunduk.” şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.