Antep fıstığında bu yıl bereketli bir yıl yaşıyoruz

Antep fıstığında bu yıl bereketli bir yıl yaşıyoruz

​Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Aslan, Antep fıstığının kullanım amacına göre farklı dönemlerde hasat edildiğini, bugünlerde ağırlıklı olarak baklava üretiminde kullanılan boz iç fıstığın hasat edilmeye başlandığını söyledi.

Gaziantep’in "yeşil altını" olarak bilinen boz Antep fıstığının hasadı Nizip, Karkamış, Oğuzeli ilçelerinde ve Barak Ovası bölgelerinde başladı. Son yıllarda yüksek fiyatları nedeniyle gündem olan Antep fıstığı hasadı başlarken, fıstık bahçelerinde ise hummalı bir çalışma var.

Gaziantep'ten dünyanın dört bir yanına ihraç edilen Antep fıstığının 2018 yılı rekoltesinin geçen yıllara oranla yüksek olması beklentisi çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Gaziantep Ticaret Borsası Antep Fıstığı Rekolte Tespit Komisyonu, bu yılki fıstık rekoltesini 209 bin 617 ton olarak tahmin ediyor.

Antep fıstığı hasadı için çiftçiler, sabahın erken saatlerinde fıstık bahçelerinin yolunu tutuyor. Kadın, erkek, çocuk ve yaşlı her yaştan işçinin çalıştığı fıstık bahçelerinde 40 derecenin üzerindeki sıcaklıkta yaklaşık 12 saat çalışarak fıstıkları toplayan çiftçiler, ağaçların altlarına çadırlar sererek fıstık hasadına başlıyor. Daha sonra ise fıstık ağaçlarının üstlerine çıkan çiftçiler, fıstık salkımlarını tek tek çadırların üzerine atıyorlar. Çadırda biriken fıstıklar dallarından ve yapraklardan temizlendikten sonra çuvallara dolduruluyor. Çuvallara konulan fıstıklar satılmak üzere kentteki fıstık haline götürülüyor.

Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Doktor Nevzat Aslan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta başlayan hasadın eylül ayının ortasına kadar devam edeceğini söyledi.

"Antep fıstığı iki dönemde hasat ediliyor"

Antep fıstığının kullanım amacına göre farklı dönemlerde hasat edildiğini belirten Aslan, "Antep fıstığı iki dönemde hasat ediliyor. Bir yeşil iç, yani baklavada kullanılmak üzere yerelde ‘boz hasat’ denilen erken dönemde yapılan hasat var. Bu hasat takriben bu hafta başlıyor. Özellikle Gaziantep bölgesinde ‘Barak Ovası’ dediğimiz Karkamış ve Nizip bölgesinde hasat başlamıştır. İkinci dönemde yerelde ‘ben hasadı’ deniliyor. Bu hasat da Ağustos ayının ortalarında başlayıp, Eylül ayının ortalarına kadar devam ediyor. Bu, bölgeler arası, iklimsel ya da rakımdan kaynaklı farklılıklardan dolayı farklılıklar gösteriyor. Örneğin Siirt Antep fıstığı çeşidi yaklaşık diğerinden iki hafta sonra olgunlaşıyor. Tabi iklimsel şartlar bunu belirliyor." dedi.

"Antep fıstığı rekoltesinde son yılların en iyi dönemini yaşıyoruz"

Aslan, bugünlerde ağırlıklı olarak baklava üretiminde kullanılan boz Antep fıstığının hasat edilmeye başlandığını ve sıcak bölgelerde toplanan boz fıstıkların piyasaya sürülmeye başlandığını belirtti.

Bu yıl Antep fıstığında rekoltenin yüksek olduğunu belirten Aslan, "Bu yıl Antep fıstığında rekolte iyi ve gerek iç tüketimimiz gerekse de ihracatımızı karşılayacak miktardadır. Bu yılki rekoltemiz belki de son yılların en iyi dönemini yaşıyoruz. Bu anlamda çiftçilerimizin fıstık hasadını fazla geciktirmemesi, ağaçların bir an önce dinlenip, kendine gelebilmesi için hasadı fazla geciktirmemeleri gerekiyor." diye konuştu.

"Türkiye'de 3 milyon 200 bin dekar alanda Antep fıstığı üretimi yapılıyor"

Türkiye'de 3 milyon 200 bin dekar alanda ve 40'ın üzerindeki ilde Antep fıstığı üretimi yapıldığını ifade eden Aslan, şunları söyledi:

"Ama ciddi anlamda Güneydoğu Anadolu bölgesindeki altı ilimizde Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılıyor. Yoğun olarak Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman, Siirt ve Kilis illerimizde Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılıyor. Türkiye toplam üretiminin yüzde 95’inden fazlası bu bölgede yapılıyor. Bunun dışında Akdeniz kuşağında ve Ege Bölgesi'nde hatta Marmara Kuzey Anadolu'da bazı lokal bölgelerde bir çok mikro klima özelliği gösteren bölgelerde Antep fıstığı üretimi yapılıyor. Burada tabi bulunduğu yerin iklim şartlarına göre orada da hasatlar başlayan yerler var. Hasadı başlayacak olan bölgeler var. Belki bir ay sonra başlayacak olan bölgeler de var. Bu şekilde yaklaşık 3 milyon 200 bin dekar alanda ülkemizde Antep fıstığı üretimi yapılıyor."

"Antep fıstığında bu yıl bereketli bir yıl yaşıyoruz"

Antep fıstığı hasadının eylül ortasına kadar devam edeceğini ve 300 binin üzerinde kişinin de Antep fıstığından geçimini sağladığına işaret eden Aslan, "Antep fıstığı üretimi, işlenmesi, pazarlanması ile ilgili bölgemizde 300 binin üzerinde insan Antep fıstığından geçimini sağlıyor. Antep fıstığında bu yıl bereketli bir yıl yaşıyoruz. Bu yeni hasat döneminin çiftlerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. Ama bunun sürdürülebilirliği için ağaç bakım faaliyetlerinin de mutlaka eksiksiz yerlerine getirmelerini öneriyorum." ifadelerini kullandı.

"Hasattan hemen sonra budama yapılmamalıdır"

Fıstık üreticilerine hasat sonrası yapması gerekenler konusunda uyarılarda da bulunan Aslan, şöyle konuştu:

"Üreticilerimizde yanlış bir uygulama var. Hasattan hemen sonra budama faaliyetlerine giriyorlar. Bu da ağacın kış sezonuna zayıf girmesini veya ilkbahara hazır girmemesine neden oluyor. Budama için mutlaka ağaçların yaprağının dökülmesini beklemeleri gerekiyor. Yani ekim-kasım ayını beklemeleri gerekiyor. Hasattan hemen sonra yaygın bir şekilde budama alışkanlığı var. Bunu yanlış buluyoruz."

İLKHA

Antep fıstığında bu yıl bereketli bir yıl yaşıyoruz

Antep fıstığında bu yıl bereketli bir yıl yaşıyoruz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.