Antep’e Gazi unvanı verilmesinin yıldönümü kutlandı
Kurtuluş Savaşı'nda verdiği mücadele dolayısıyla Gaziantep’e “Gazi” unvanının verilmesinin 98'inci yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.
Kurtuluş Savaşı döneminde “Ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum” düşüncesiyle sömürgeci Fransız ve dönemin dış güçlerine direnen ve 6 bin 317 şehit verme pahasına topraklarını işgalcilerden kurtaran Antepliler, kente TBMM tarafından "Gazi" unvanı verilişinin 98’inci yılını kutluyor.
Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği mücadele dolayısıyla 8 Şubat 1921 yılında TBMM tarafından Antep’e “Gazi” unvanı verilmesinin 98’inci yıldönümü düzenlenen törenle kutlandı.
15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen törene Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Şefik Atak, protokol üyeleri, STK temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Türkiye bayrağına İstiklal Madalyasının takılması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep savunmasının ikinci bir Çanakkale olduğunu belirterek, Gaziantep’in “Gazi” unvanını sonuna kadar hak ettiğini söyledi.
Gazilik unvanını dünyada bu kadar hak eden başka bir şehrin olmadığını belirten Vali Gül, “Gaziantep, Antep savunmasında nüfusunun yaklaşık olarak yüzde yirmisini şehit veren ve kalanlarının da gazi olduğu, bu gaziliğinin de TBMM tarafından ispatlandığı bir şehir. Gazilik gibi mukaddes bir sıfatı bir asırdır gururla ve layıkıyla taşıyan gazi şehrimiz bunun hakkını her alanda gösterdiği başarılarla bugüne kadar taşımış ve bundan sonra da iftiharla taşıyarak kahramanlıkları, üretkenlikleri ve çalışkanlıklarıyla her alanda öncü ve örnek bir şehir olmaya devam edecektir.” dedi.
Gül, “Antep Savunmasını destanlaştıran 6 bin 317 şehidimizi ve vatanı uğruna canlarını vermekten kaçınmayan tüm şehitlerimizi, gazilerimizi, şehrimize bu unvanı veren TBMM’nin kıymetli üyelerini rahmet ve minnetle anıyor tüm hemşerilerimin ‘Gazi’lik Günü’nü kutluyorum.” ifadelerini kullandı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise “Gazilik cesaret ister, kahramanlık ister. Kahramanlık ise ölmek ve geri dönmemek ister. O yüzden bizim aldığımız bu güç 15 Temmuz’da Demokrasi Meydanı’nda yeniden kendini göstermiştir. Bu millet o gece görmüş, 1921’deki ruhla Türküyle, Kürdüyle, Alevisiyle, Sunnisiyle, genciyle, yaşlısıyla hep birlikte tek bayrak tek vatan tek millet tek devlet için Demokrasi Meydanı’nda el ele vermiş ve yeniden tüm dünyaya, ‘1921 i unutmadık biz geçmişimizi unutmadık. Biz sizin oyunlarınızı tuzaklarınızı boza boza yürüyeceğiz’ dedik.” şeklinde konuştu.
“Yol Koşusu” yarışması
Öte yandan Şahinbey Belediyesi Antep’e “Gazi” unvanının verilişinin 98’inci yıl dönümü kapsamında “Yol Koşusu” yarışması düzenledi.
Gaziantep Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Şahinbey Belediyesi’nin birlikte düzenlediği yarışmaya, 14 kategoride 450 sporcu katıldı. Çeşitli yaş gruplarının katıldığı koşuda sporcular Binevler Postanesi önünden 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na kadar koşarak dereceye girebilmek için mücadele ettiler.
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, dereceye giren sporcuları tebrik ederek, “Gazişehrimize ‘Gazilik’ unvanın verilişinin 98’inci yılını bir kez daha kutluyorum. Belediyemizin ve Gaziantep Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüzün birlikte düzenlediği yol koşusu etkinliğine katılım oldukça yoğun oldu her yaştan sporcu ve vatandaşımız etkinliğimize katıldı. Hepsini tebrik ediyorum.” dedi.
Yarışma sonunda kendi kategorilerinde dereceye giren sporculara madalyaları ve çeşitli hediyeler verildi.
Kan bağışı kampanyası
Ayrıca Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından "Canıyla Tarih Yazanların Torunları Kanıyla Hayat Kurtarıyor" sloganı ile kan ve kök hücre bağışı kampanyası düzenlendi.
Gaziantep Ticaret Odasının gelenekselleştirdiği ve bu yıl üçüncü kez düzenlenen kampanya yoğun ilgi gösterildi.
Gaziantep Ticaret Odası hizmet binasında gerçekleştirilen ve Kızılay Gaziantep Şubesi işbirliği ile organize edilen “Kan Bağışı” kampanyasına GTO yönetim kurulu üyeleri, meclis üyeleri, meslek komite üyeleri, GTO personeli, sivil toplum kuruluşları ve duyarlı vatandaşlar katılım sağladı.
Kampanya ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, kan bağışı ve kök hücre bağışı konusunda toplumsal duyarlılığımızın artması gerektiğini belirtti.
Bağışta bulunan ve kampanyaya destek olan herkese teşekkür eden Yıldırım, kampanyanın 8 Şubat gibi özel bir günde yapılıyor olmasının manevi değerinin de yüksek olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:
“GTO olarak bağış kampanyamızı bu yıl üçüncü kez düzenliyoruz. Kampanyayı şehrimizin onur günü olan 8 Şubat tarihinde yani 'Gazilik' unvanı verilişinin yıl dönümünde düzenliyor olmamız kampanyayı daha da anlamlı kılıyor. Bizler bu topraklar için can verenlerin torunları kanlarımızla hayat kurtarmak için bir araya geldik. Bu yıl daha önceki kampanyalardan farklı olarak kan hücre bağışı da aldık. Dilerim bugün alınan kök hücreler ilik bekleyen hastalarımıza şifa olur.”
Kampanya için GTO’ya teşekkür eden Gaziantep Kızılay Şubesi Müdürü Feridun Gök de “Kış aylarında kan temininin zorlaşması nedeniyle bu dönemlerde düzenlenen kampanyalar çok önemli. Önemli olan bu konudaki farkındalığı ve bilinci artırabilmemiz." şeklinde konuştu.
Bilinçli bağışçılarla birlikte Gaziantep’in kan bağışı toplamada ilk beş arasında yer aldığını söyleyen Gök, “Bu özel günde kan bağışı yaparak bir canın kurtulmasına vesile olan herkese teşekkür ediyorum. Kampanyada bu yıl farklı olarak kök hücre bağışı da aldık. TÜRKÖK’e ileteceğimiz bu bağışlar içinden dilerim kemik iliği nakli bekleyen hastalarımıza şifa olacak bağışlar çıkar.” diye konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.