Aşırı sıcaklar bunaltıyor
Gaziantep ’te yüksek hava sıcaklığı vatandaşı bunaltırken uzmanlar, çocuk, yaşlı ve hastaların öğle saatlerinde dışarı çıkmaması konusunda uyarıyor.
Aşırı sıcaklar Güneydoğu ve Doğu Anadolu’yu etkisi altına alırken, Gaziantep’te ise termometreler 44 dereceyi gösterdi. Sıcaktan bunalan vatandaşlar parklara akın etti. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü de yüksek sıcaklıklar nedeniyle oluşması muhtemel güneş çarpmasına karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.
Ağustos ayı ile birlikte kavurucu sıcaklar yurdun dört bir tarafında etkisini gösterirken, Gaziantep’te de gittikçe artış gösteren hava sıcaklıkları günlük hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Kent merkezinde gölgelik ve serin alan bulmakta zorlanan vatandaşlar, aşırı sıcaklarla baş etmekte zorlanıyor.
Sıcaklığın en yüksek olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmak zorunda kalan vatandaşların, aşırı sıcaklıklar nedeniyle yürümekte dahi zorlandığı gözlemlenirken aşırı sıcaklara karşı çareyi bol bol sıvı tüketmekte buldukları görülüyor. Sıcaklıkların kavurduğu kentte uzmanlar, özellikle güneşin tam tepede olduğu öğle saatlerinde mümkün olduğu kadar dışarı çıkılmaması konusunda uyarıyor.
Sıcak havalar etkili olmaya devam ederken, sıcaklardan bunalan vatandaşlar serinlemek ve rahat bir nefes alabilmek için kendilerini park ve bahçelere atıyor.
Kentte ortalama 44 derece seviyesinde seyreden sıcaklıklar özellikle de yaşlıları ve çocukları olumsuz etkilerken, kent merkezinde bulunan parklar ve bahçeler serinlemek isteyen vatandaşların akınına uğruyor.
Zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmadıklarını belirten vatandaşlar, bu yıl aşırı bir sıcaklık ile karşı karşıya olduklarını, sıcak havadan dolayı havaların daha serin geçtiği parklarda dinlendiklerini söylediler.
“Yeşil alanların artması lazım”
Yeşil alanların azalmasının ve betonlaşmanın çoğalmasının sıcakların artmasına neden olduğunu belirten Mehmet Dölek, “Havaların sıcak olması ister istemez bizi olumsuz etkiliyor. Öğleden sonra hiç kimse dışarı çıkamıyor. Havaların çok sıcak olmasından kaynaklı öğle saatlerinde insanlar dışarı çıkamadıklarından dolayı esnaflar da işlerini yapamıyorlar. Geceleri de çok sıcak geçiyor, bundan dolayı geceleri uyuyamıyoruz. Sabah işe geliyoruz, bu defa işte uyukluyoruz. Geceleri de gündüzleri de hava çok sıcak geçiyor. Sıcaklıklar herkesi etkiliyor. Bundan 15-20 yıl önce sıcaklıklar vardı ama bu kadar değildi. Yeşil alan azaldıkça ve betonlaşma çoğaldıkça sıcakları daha fazla hissediyoruz. Yeşil alanların daha çok artması lazım.” dedi.
“Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmıyoruz”
Sıcak havalarda toplu taşıma araçlarını tercih ettiğini ancak özellikle özel halk otobüslerinin klimalarının kapalı olmasından dolayı seyahat etmekte zorlandıklarını belirten Haci Gökçe ise şunları söyledi:
“Sıcak havada dolmuşlarda adeta pişiyoruz. Dolmuşlarda klimalar çalışmıyor. Sadece fanları açıyorlar. Şikâyet etmemize rağmen hiçbir tedbir alınmıyor, tüm dolmuşların camları açık, sadece fanlar çalıştığı için pişiyoruz. İşyerimizde klima var, serinliyoruz. Yani dışarı çıkmazsak iyidir. İlk defa bu kadar sıcaklık görüyorum. Sıcaktan dolayı ailecek sabaha kadar uyuyamıyoruz. Zaten zorunlu olmadıkça da hiç dışarı çıkamıyoruz. Vantilatör veya klimanın karşısından ayrılamıyoruz.”
“Oturduğumuz yerde terliyoruz”
Bu sene çok aşırı bir sıcaklığın olduğunu ifade eden Mehmet Can da “Gerçekten bu sene çok sıcak, oturduğumuz yerde terliyoruz. Hastanede klima karşısında çalışıyorum ama klimanın bile neredeyse pek fazla bir etkisi olmuyor. Serinletiyor ama yetersiz kalıyor. Sıcaklıklardan dolayı adeta nefes bile alamıyoruz. Havanın 41-42 derece olduğu söyleniyor ama daha sıcak olduğunu tahmin ediyorum. Geceleri sıcaktan dolayı uyuyamıyoruz. Antep’in sıcağında yatılmıyor. Damda uyuyoruz ama bu bile çözüm olmuyor. Öğle saatlerinden itibaren akşam saat 18.00’e kadar hava çok sıcak geçiyor. Dışarıda kimse yok. Çünkü insanlar sıcaktan dolayı dışarı çıkamıyor.” şeklinde konuştu.
“Mecbur kalmadıkça evden çıkmamaya çalışıyoruz”
Sıcaktan dolayı mecbur kalmadıkça dışarı çıkmadığını belirten Bülent Kaya ise “Genellikle pek dışarı çıkmamaya çalışıyoruz. Özellikle de öğle saatlerinde dışarı çıkmamaya çalışıyorum. Öğle saatlerinde genellikle ağaç gölgeliklerinde serinlemeye çalışıyoruz. Son 5 seneye kadar ben hiç böyle bir sıcaklık görmedim. Sıcaktan dolayı mecbur kalmadıkça evden çıkmamaya çalışıyoruz. Ben klimalı ortamda çalıştığım için sıcaklık çalışırken beni pek fazla etkilemiyor. Dışarı da güneş altında çalışanlara Allah yardım etsin. Gerçekten bunaltıcı bir sıcaklık var ve sıcaktan dolayı dışarı çıkamıyoruz. Nefes bile alamıyoruz diyebilirim.” diye konuştu.
“Gaziantep’in bu kadar sıcak olduğunu hiç görmedim”
Serdar Topalkara ise “30 senedir Gaziantep’teyim, Antep’in bu kadar sıcak olduğunu hiç görmedim. Hava sıcaklığı en fazla 37-38 derece oluyordu ama son günlerde 44 dereceyi buldu. Çarşıda gezelim dedik ama sıcaklıktan dolayı gölgelik bir alan aramak zorunda kalıyoruz. 10 dakika bile gezemiyoruz. 10 dakika içinde kendimizi bir gölgelik alana atmaya çalışıyoruz. Güneşin altında çalışamıyoruz, hemen gölgelik alana sığınıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Gaziantep son yılların en yüksek sıcaklık dönemini yaşıyor”
Gaziantep’in son yılların en yüksek sıcaklık dönemini yaşadığını belirten Mehmet Şirin de “İnsanlar serinlemek için park gibi yeşil alanları seçiyorlar. Serinlemek için havuzlara gidiyorlar. Son yıllarda bu kadar sıcak bir havaya rastlamadık. Son birkaç gündür aşırı derecede bir sıcaklık var, insanlar adeta nefes bile alamıyor. Sıcak havada genelde güneşe çıkmamayı tercih ediyoruz. Güneş çarpmasından dolayı baş ağrıları oluyor. Bu sıcaklık özellikle açık alanlarda çalışanları olumsuz etkiliyor. Günde yaklaşık 3 litre su içiyorum.” dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.