"Avrupa’nın ırkçılık ve islamofobi gibi sıkıntıları aşması gerekiyor"
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından “Avrupa Şeref Plaketi” ödül töreninde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı, Avrupa’nın kendi içerisinde yaşadığı islamofobi ve ırkçılık gibi birçok sıkıntıları aşması gerektiğini söyledi.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e “Avrupa Şeref Plaketi” verildi.
Ödül töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “AB ikinci dünya savaşından sonra ‘birlikte rahmet var’ anlayışıyla kendi içerisinde birlikler oluşturdu. Peki, üzerinden tam yarım asır geçmesine rağmen insanlık neden acı çekiyor? AB’nin kuruluş felsefesine dönmesi şart. Avrupa’nın kendi içinde yaşadığı ırkçılık, islamofobi gibi birçok sıkıntıyı aşması gerekiyor.” dedi.
Türkiye'nin 9 Ağustos 1949'dan bu yana üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından verilen Avrupa Ödülleri'nin bu yılki sahiplerinden biri de Gaziantep oldu. Gaziantep, ilki 2012 yılında “Avrupa Diploması”, ikincisi 2016 yılında “Avrupa Şeref Bayrağı” ve bu yıl da Avrupa ödülünün üçüncü nişanı olan “Şeref Plaketi”yle ödüllendirildi.
Törende bir konuşma yapan Avrupa Birliği (AB) Bakan Yardımcısı Ali Şahin, “Bu şehir tam yüzyıllardır yani Avrupa Birliği inşa edilmeden önce birlikte büyüme ve yaşama kültürüne sahip bir şehirdir.” dedi.
“Gaziantep yüzyıllardır bir paylaşım şehridir”
Şahin, “Tanıma sığacak bir şehir değiliz, gerçekten çok müstesna bir şehir, Gaziantep. Bu şehir öyle bir şehir ki bir sokağının ucunda Kürt vatandaşı yaşar, diğer ucunda Arap, bir diğer ucunda da bir alevi bir ucunda bir Sunni yaşar. O evlerde her akşam bir çeşit yemek yapılır. Ama bu evlerde yapılan 4-5 çeşit yemek yenilir. Her evde pişen yemek her akşam bir evde yenir. Bu yönüyle Gaziantep yüzyıllardır bir paylaşım şehridir.” ifadelerini kullandı.
Gaziantep’in aynı zamanda bir medeniyet şehri olduğunu belirten Şahin, “Asurlar, Hititler, Romalılar, Osmanlı, Mezopotamya coğrafyasının merkezinde yüzyıllardır katman katman medeniyeti bağrında beslemiş, büyütmüştür. Bugün Gaziantep’e evrilmiş olması hasebiyle Gaziantep aynı zamanda şehri medeniyettir. Gaziantep dünyanın 173 ülkeye ürettiğini ihraç eden 7 milyar dolarlık ihracat geliri olan bir şehirdir. Bu yönüyle Gaziantep, şehri ticaret ve sanayi şehridir.” şeklinde konuştu.
Şahin, Gaziantep’in ülkelerindeki iç savaştan kaçarak kente sığınan Suriyeli mültecilere de ev sahipliği yaptığını, Gazianteplilerin 500 bin Suriyeliyi asla gücenmeden, kırmadan kendi kardeşi gibi bu şehirde besleyen her şeyini onlarla paylaşan bir kardeşlik, merhamet şehri olduğunu da sözlerine ekledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, “AB neden kuruldu, neden bu ödüller veriliyor? Biraz bilgilerimizi ve hafızalarımızı yoklayalım. AB ikinci dünya savaşının hemen ardından ‘birlikte rahmet var’ anlayışıyla kendi içerisinde birlikler oluşturdu. Peki, üzerinden tam yarım asır geçmesine rağmen ‘insanlık neden acı çekiyor?’ cevabını hep birlikte bulmamız gerekiyor. Özellikle de Avrupa Birliği’nin kuruluş felsefesine dönmesi şart. Avrupa’nın kendi içinde yaşadığı ırkçılık, islamofobi ve popolizm gibi birçok sıkıntılı dönemi aşması gerekiyor. Dünya birliğine ihtiyacımızın olduğu bugünlerde büyükşehir olarak biz Yunus Emre’nin ‘Gelin tanış olalım işi kolay kılalım, sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz’ anlayışını Gaziantep olarak yönetim tarzımızın bir parçası yaptık.”diye konuştu.
Gaziantep insani ve vicdani büyük bir sınavdan geçtiğini belirten Şahin, Gaziantep’in 500 bin Suriyeli mülteciye gönlünü ve sofrasını açtığını, birçok sıkıntıya rağmen birlikte yaşadığını belirterek, selamlama konuşmasının ardından Gaziantep’in AB ekseninde kültürel mirasla ilgili çalışmaları sunum eşliğinde katılımcılara anlattı.
AB Türkiye Delegasyon Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera, Gaziantep’e ilk kez geldiğini belirterek, Gaziantep ile AB arasında bir işbirliğinin kurulması gerektiğini, kültürel mirasın yaşatılabilmesi için sıkı bir işbirliğinin önemine değindi.
Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ ise, şehrin hem kültürel hem de sanayi açısından bölgenin önemli şehirleri arasında olduğunu belirterek, şehri tanıtıcı bir konuşma yaptı.
Kharkiv Dış İlişkiler Şube Müdürü ve Europrize Sorumlusu Alina Shenogolets, Kharkiv Belediye Başkanı Hennadiy Kernes’in tebrik mektubunu okudu.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şeref plaketini AB Türkiye Delegasyon Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera’dan aldı.
AB Komisyon başkanları da video konferansla Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ve Gaziantep halkını alınan AB “Şeref Ödülü” dolayısıyla kutladı.
Törenin ardından “Europrıze Ödülleri ve Sergisi” gezildi. Program meclis fuayesinde düzenlenen kokteyle sona erdi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.