Basın insanlara sopa olarak gösterilmemelidir

Basın insanlara sopa olarak gösterilmemelidir

​Gaziantep Valisi Davut Gül, basının insanlara sopa olarak gösterilmemesi gerektiğini belirterek, gazeteciliği profesyonelce yapan insanlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Gaziantep’te “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı” ve Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti’nin (GGC) kuruluşunun 50’inci yıl dönümü münasebetiyle tören düzenlendi.

Şehitkamil Belediyesi Sanat Merkezinde düzenlenen törende gazetecilere hitap eden Gaziantep Valisi Davut Gül, basının insanlara sopa olarak gösterilmemesi gerektiğini söyledi.

Konuşmasına “24 Temmuz Gazeteciler Günü ve Basın Bayramı”nı kutlayarak başlayan Vali Gül, yerel basının bu kentin hafızası olduğunu belirterek, kentin basınla birlikte daha ileriye gidebileceğini ve gazeteciliği profesyonelce yapan insanlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

İnsanlara basının sopa olarak gösterilmemesi gerektiğini ifade eden Gül, “Gaziantep'in en zayıf halkası basın. En zayıf halkasının basın olmasının sebebi de bu işi hakkıyla yapanlar da var, hakkıyla yapmayıp yapmaya çalışanlar da var. Bu işi hakkıyla yapamayınca da idareyi, siyaseti, iş dünyasını dizayn etmeye çalışıyor. Belirli bir aşamadan sonra hem basının imajı bozuluyor hem de sizleri seven insanların sizlere olan bakış açısı değişiyor. Gaziantep basının yapması gereken, şapkayı önüne koyacak, ‘biz nerede yanlış yaptık, biz nasıl kendi ayaklarımızın üzerinde dururuz ve biz nasıl daha iyisini yaparız ve diğer kurumlardan ne destek alabiliriz’ diye hareket etmesi lazım. Gaziantep kendini bir sorgulamadan ve öz eleştiriden geçirmezse şu an 14 ya da 18 tane gazete varsa bunlardan 4'te biri 2 sene ancak kalır. Biz, sizlerin yaşamasını ve ayakta kalmasını istiyoruz. Hepinizi seviyoruz ve burada görev yaptığımız süre içerisinde 24 saat birlikte hareket etmek istiyoruz.” dedi.

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay da “Bağımsız ve tarafsız basının varlığı, toplumun bilinçlenmesinde ve demokrasinin gelişmesinde en önemli koşulları arasında bulunmaktadır. Basın bu özellikleriyle demokrasinin vazgeçilmez kurumlarındandır. Her türlü sansürün son bulduğu, gazetecilerin mesleklerini özgürce yaptığı günler dileğiyle tüm meslektaşlarımın basın bayramını kutluyorum.” şeklinde konuştu.

Günümüzde basının yaşadığı sıkıntılar nedeniyle 24 Temmuz'u buruk bir şekilde kutladıklarını belirten Ay, “Bugün 111 yıl önceki sansürden bahsetmek mümkün olmasa da özellikle ekonomik sorunlardan dolayı uygulanan oto sansür mesleğimizin en ciddi sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. Artan maliyetler ve azalan gelirler nedeniyle basınımız zorlu bir süreçten geçmektedir. Basın kuruluşlarımızın varlıklarını devam ettirebilmeleri için teknolojideki gelişime ve değişime yakından takip ederek değişine şartlara ayak uydurması zorunlu hale gelmiştir.” diye konuştu.

Ay, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti’nin (GGC) yarım asırlık kuruluşunu nostaljik bir sergiyle kutlamak istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Bizleri geçmişe götüren ve anıları canlandıran güzel bir sergi oldu. Sergimize katkı sağlayan tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti 50 yıldır kent basının ulu çınarı ve amiral gemisi olmaya devam ediyor.”

Konuşmaların arından protokol tarafından Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti’nin 50’inci yılı dolayısıyla daktiloya benzeyen pasta kesildi.

Katılımcılar, daha sonra geçmiş yıllara ait gazete, eski fotoğraf, kamera ve bilgisayarın bulunduğu sergiyi gezdi.

Sergi, 10 Ağustos 2019'a kadar ziyarete açık olacak.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.