Bizim medeniyetimizin ilk emri ‘oku’ dur

Bizim medeniyetimizin ilk emri ‘oku’ dur

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Beşikten Mezara İlim" anlayışıyla dünyayı iyi okumak gerektiğini belirterek, "Bizim medeniyetimizin ilk emri ‘oku’ dur." dedi.

Gaziantep’te yaklaşık bir hafta sürecek "Gaziantep Kitap Günleri ve Fuarı" kapılarını ziyaretçilerine açtı. Kitap fuarının açılışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, dinimizin ilk emrinin "oku" olduğunu vurgulayarak, özellikle gençlerin kitap ile barıştırılması ve buluşturulması gerektiğini söyledi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde, Gaziantep Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gaziantep Turizm ve Kültür İl Müdürlüğü işbirliğinde organize edilen kitap fuarı düzenlene törenle açıldı.

20-28 Ekim 2018 tarihleri arasında sürecek ve 200’ün üzerinde yayınevinin katıldığı fuarın açılışının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kitap okumanın önemine dikkat çekerek, okunan her kitabın dünyanın kapısı ve penceresi olduğunu belirtti.

"Gençlerimize daha çok kitap okutmamız, okuduklarıyla amel ettirmemiz lazım"

Gençlerin kitapla barıştırmamız gerektiğini belirten Şahin, "Bilim yuvasının merkezindeyiz. Çok genç nüfusu olan bir şehrin şehri eminiyiz ve ‘Küçük Buhara’ dediğimiz büyük bir medeniyetten geliyoruz. Bizim medeniyetimizin ilk emri ‘oku’dur. ‘Hiç bilenle, bilmeyen bir olur mu?’ ve ‘Beşikten mezara ilim’ diyoruz. Dolayısıyla bu medeniyet kodlarıyla dünyayı iyi okumamız lazım. Gençlerimize daha çok kitap okutmamız lazım. Okuduklarıyla amel ettirmemiz lazım."dedi.

"Okunan her kitap dünyaya açılan bir kapıdır, penceredir"

Şahin, "Beşikten mezara ilim" anlayışıyla dünyayı iyi okunması gerektiğini ve bu anlamda düzenlenen fuarın ise bir fırsat olduğunu belirterek, "İşte o yüzden Türkiye’nin en iyi fuarcılık bugün burada. Kitap evleri sayısıyla yazarlarımızın söyleyişlerinin sayısıyla bugün İstanbul'da ne varsa Gaziantep'e getirdik. Bizim amacımız okumanın aslında bir beşeri sermaye yolculuğu olduğunu insanı insan kamil yapan bir olgunlaşma süreci olduğuna inanıyoruz. Okunan her kitap dünyaya açılan bir kapıdır, penceredir. Biz de gençlerimizi dünya vatandaşı yapacak şekilde ilimde ve irfanda yetiştirmek istiyoruz. Ayrıca eğer ki dünyanın onuncu ekonomisi hedefine giderken de beşeri sermaye olan erdemli toplum, genel ahlak ve fazilet üzerine çocuklarımızı geleceğe hazırlamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Gençlerimizi geleceğe hazırlamamız lazım"

"Tarihten ve kültürden aldığımız güçle gelecek hedeflerine giderken okumayı bilimi güçlü bir biçimde merkeze koymamız gerekiyor" diyen Şahin, "Dolayısıyla bizim medeniyet kodlarımızı aldığımız güç ile geleceğe inşa ediyoruz.  Yarın eğer dünyanın onuncu büyük ekonomi hedefine ulaşmak istiyorsak çok okumamız lazım, okutmamız lazım, bu fırsatları vermemiz lazım. Gençlerimizi geleceğe hazırlamamız lazım." şeklinde konuştu.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Profesör Doktor Ali Gür de üniversitelerinin sadece eğitime değil, kültür ve sanata da ev sahipliği yaptığını belirtti.

"Biz insanların zihin dünyalarını da inşa ediyoruz"

Geçen yıl 531 kültür, bilim ve sanat etkinliği yaptıklarını ifade eden Gür, "Bu üçüncü yıldır yine kitap fuarına ev sahipliği yapıyoruz. Festivallerin ana karargâhı Gaziantep Üniversitesi oluyor. Böylece biz insanların sadece bilim olarak değil kültürel ve aynı zamanda da zihin dünyalarını inşa ediyoruz. Bu konuda yaklaşık olarak 200’e yakın kitapevi ile birlikte bir araya gelmemiz bizi mutlu ediyor. Ev sahibi olarak bu konuda her türlü imkanları seferber ediyor ve umuyoruz ki ayaklarına kadar gelmiş olan bu imkanları gazi şehrimizin evlatları iyi değerlendirir. Bu dokuz günü doya doya yaşarlar. Buralar tıklım tıklım olur. Üniversite dediğimiz şey zaten budur. Şehre yön veren, öncülük eden aynı zamanda zihin dünyalarını da inşa eden bir üniversite olduğumuz için bu konuda çok mutluyuz." diye konuştu.

"Sosyal medyadan 140 karakterle öğrenilecek bir şey yok"        

"Fastfood nasıl zararlı bir yiyecekse, internet çöplüğünden alınmış olan kısa bilgiler de maalesef zihin dünyamızı kirletiyor" diyen Gür, "Sosyal medyadan 140 karakterle öğrenilecek bir şey yok. O yüzden de yazarların altına imza attığı net bilgilerin yer aldığı kitapları okumayı tercih ediyoruz. İşte bu fuarda bunun için büyük bir fırsattır. Umarım çocuklarımız o sayfaların içerisinde o kokuları kitap sayfalarını çevirerek alırlar. Okuduklarını unutmayacakları zihinsel hafıza oluşması açısından kitap önerdiğimiz bir şeydir." diye belirtti.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise toplumda okuma kültürünün giderek zayıfladığını belirterek, açılan kitap fuarlarıyla bu çöküşün önüne geçileceğine inandığını söyledi. Yerlikaya,  uluslararası kuruluşların okuma istatistiklerinde Türkiye’nin, Afrika ülkeleri arasında olduğunu bildirdi.

Vali Yerlikaya ve beraberindekiler daha sonra kitap stantlarını tek tek gezdi.

Fuarın açılışına, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Öztürk, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Profesör Doktor Ali Gür, kurum yetkilileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kitap fuarı hakkında

Türkiye’de kitap okuma alışkanlığıyla eğitim ve öğretim alanındaki yapılan çalışmalara fuarlarla üst düzeyde katkı sağlamayı amaçlayan "Gaziantep Kitap Fuarı" Gaziantep ve bölgesinin en değerli kültür etkinliği olacak.

Fuar, 3 bin metrekarelik sergi alanında, birçok yayınevinin ünlü yazarların kitaplarını okuyucularıyla buluşturacak. 160 binin üzerinde kitapseveri ağırlaması beklenen fuarda, 200 etkinliğe yer verilecek. Gençlerin yakından takip ettiği fenomen yazarların imza etkinliği ve söyleşileri büyük ilgi görecek.

20-28 Ekim 2018 tarihleri arasında saat 09.00’dan 18.00’a kadar açık tutulacak fuara, 200'ün üzerinde yayınevi katılacak.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.