Bölgenin geçim kaynağı olan hayvancılık bitmek üzere video foto

Bölgenin geçim kaynağı olan hayvancılık bitmek üzere video foto

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde hayvancılık yapan köylüler, yaşanan çatışmalardan dolayı hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirttiler.

Diyarbakır Ergani ilçesi bağlı Develi (Devewêrî) köyü sakinleri, geçim kaynakları olan hayvancılığın yaşanan çatışmalı ortamdan dolayı bitmek üzerine olduğunu söylediler.

Bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı hayvan alıcılarının dışarıdan gelmediğini söyleyen hayvan sahipleri, çiftçilerin bundan etkilendiğini belirterek devletin buna bir çözüm bulmasının şart olduğunu dile getirdi.

Yaşadıkları sorunlarla ilgili konuşan köylüler, hayvancılıkla ilgili devletin kendilerine geri ödeme olmaksızın destek verilmesini talep ettiler.

Köy sakinlerinde Haci Yaman, 15 yıl boyunca hayvancılık yaptığını belirterek, “Hayvancılık bölgemizin en büyük geçim kaynağıdır. Ama yeterince karşılığını alamıyoruz. Hayvanları yetiştirilmesi zor olan bir şey, yetiştirene kadar çok zorluklar görüyoruz. Kazancımız olan parayı hayvanın yemine veriyoruz. Günlük bir hayvanın karşılayacağı yem 10 kilodan fazla olmaması gerekir. Bunu 10 aya içersinde yaptığımızda bize kar kalmıyor.” dedi.

Devletin çiftçilere şartı olarak destek verdiğini belirten Yaman, “Çiftçinin ev sahibi olması ve memur olması şartıyla destek vereceklerini söylüyorlar. Zaten bunlar bizde mevcut olsa neden hayvancılık yapalım ki. Eğer destek verilecekse direk olarak verilsin. Şu ana kadar bir destek alamadık. Son olarak çiftçilere 30 bin TL hibe destek var dediler, biz de müracaat ettik verirler mi bilemiyorum. Daha önceki yıllarda otların ve meraların çok olması sayesinde hayvanlar erken yetişiyordu." diye konuştu.

Bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı hayvan alıcılarının dışarıdan gelmediğini söyleyen Yaman, çiftçilerin bundan etkilendiğini belirterek devletin buna bir çözüm bulmasının şart olduğunu dile getirdi.

Mehmet Yaman ise hayvanlarının zor şartlar altında yetiştirdiklerini söyleyerek, “Yetiştirdiğimiz bu havaların karşılığını alamıyoruz. Koyunlara mercimek samanı veriyoruz ve kilosu 50 kuruş olarak alıyoruz. 150 koyun olan bir kişin 15 ton alması gerekiyor. Bunlara ait 15 yon yem ve arpa gidiyor. O koyunlarda verim tam alamıyoruz. Bizim köyümüz Diyarbakır, Ergani ve Siverek'ten uzak. Belediye süt ürünlerinden yüzde 2 komisyon alırken bir işyerine süt, yoğurt ve peynir veriyorsak o da yüzde 10 komisyon alıyor. Hayvanlarımız için saman ve yem alırken bazıları peşin para istiyor. Peşin para olmadığı için gidip borç ediyoruz. Çok şükür Allah bölgede hayvancılık yapanların rızkını veriyor. Yoksa gücümüz yetmez.” ifadelerini kullandı.

Yaman, son olarak şunları söyledi: “İmkânımız olmadığı için hayvanları Erzurum, Bingöl ve Muş bölgesine götüremiyoruz. Bazı olaylardan dolayı imkânı olandan götürmüyor.”

İLKHA































HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.