Bölgenin imajını değiştirmemiz lazım

Bölgenin imajını değiştirmemiz lazım

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, bölgenin sadece kendileri açısından değil, her açıdan tanıtılması ve imajının iyileştirilmesi gerektiğini belirterek bu konuda da yerel medyanın önemli olduğunu söyledi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ve GAP İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen "GAP Bölgesinde Faaliyet Gösteren Yerel Medya Kuruluşlarının Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi-İhtiyaç Analizi Yapılması ve Eylem Planı Hazırlanması" projesi açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, bölgedeki en büyük sıkıntılarından birisinin, bölgenin imajının bir türlü iyileştirilmemesi olduğunu ve yanlış tanıtıldığını, bu imajın değişmesi gerektiğini belirtti.

Bölgenin üzerindeki bu yanlış imajın değiştirilmesinde yerel medyanın önemine değinen Karahocagil, özeleştiride bulunarak, GAP İdare Başkanlığı olarak yerel medya ile ilgili çalışmalarının geciktiğini ve bundan dolayı yerel medya mensuplarından da özür dilediğini söyledi.

Karahocagil, medya sektörünün hızla büyümesi ve gelişmesi ile özellikle yerel ve bölgesel yayın yapan kuruluşlarının öneminin aynı doğrultuda arttığını belirterek, şunları söyledi:

"Yerel medyanın günümüzde yeterli desteği olması, etkin bir konuma gelmesi ve profesyonelliğe de geçişin sağlanması için yayın yapan bu kuruluşların yanı sıra hedef kitle durumundaki bölge halkı içinde büyük yarar sağlayacaktır Nitekim yerel medya kamuoyunun bilinçlendirilmesi ve bölgedeki sosyal ilişkilerin güçlendirilmesinde önemli bir role sahiptir. GAP kapsamında yer alan dokuz il tarihi, ekonomik ve kültürel olarak önemli bir birikime sahip olan kadim şehirlerdir. Bu bakımdan da GAP bölgesinde faaliyet gösteren yerel medya kuruluşlarının kent kültürü, birikimi ve hafızasına önemli katkılar sunması, bölgenin tanıtımı, sosyo-kültürel kalkınmasında aktif bir rol üstlenmesi kalkınmaya yönelik gayretlerimizi de pekiştirecektir."

GAP idaresi olarak daha çok hep ulusal medya ile çalıştıklarını itiraf eden Karahocagil, "GAP projesinin hem ulusal hem de uluslararası tanıtımı için ulusal medya ile devamlı projeler, programlar geliştirdik. Ama açıkçası biraz yerel medya tutumumuzu ben geciktirdiğimizi düşünüyorum. Çünkü yaptığımız bir çalışma sonucunda gördüğümüz GAP projesi bölgede de çok fazla tanınmıyor ve GAP’ın ne kadar özel bir proje olduğunu, ne kadar özel düşünüldüğü, zamanına göre nasıl vizyoner olduğu veya 1980’lerde sürdürülebilirlik, katılımcılık gibi çok özel prensiplere sahip olduğu bir türlü bölgeye anlatamadık." dedi.

Bölgenin tanınmasında ve tanıtılmasında yerel medyanın önemli olduğunu, bölgenin sadece kendileri açısından değil, her açıdan tanıtılması imajının iyileştirilmesi gerektiğini belirten Karahocagil, "Çünkü önemli sıkıntılarımızdan birisi bölgenin imajını bir türlü iyileştirilmemesi. Bizim sıkıntılarımız İstanbul ve Ankara kadar yokken ondan daha fazla görülüyor. Ondan daha sıkıntılı görünüyoruz. Halbuki öyle değil. Bölgeyi hepimiz yaşıyoruz, içindeyiz. Günlük hayat hiçbir zaman İstanbul, Ankara’dan, İzmir’den farklı değil. Ama ne yazık ki böyle bir imaj oluşmuş durumda. Bu imajı değiştirmemiz lazım. Burada da yerel medyanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu açıdan da ben GAP idaresi adına yerel medya mensuplarımızdan da özür diliyorum. Çünkü uzun süredir bu projeyi yapmamız gerekiyordu." özeleştiride bulundu.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür de basının her zaman ülke gündemlerini belirleyen ve aynı zamanda konjonktürü doğru algılatan bir yapı üzerinde olduğu zaman anlam ifade ettiğini dile getirdi.

Basının beşinci kol harekatı olarak ülkelerin gelecek vizyonunu oluşturduğunu vurgulayan Gür, GAÜN İletişim Fakültesinin bu anlamda yaptığı bu çalışmayı genele yayma, ortak projeksiyon oluşturması ve öncü olması bakımından çok önemsediğini belirtti.

Yurt dışındaki basının belli noktalarda sınırlandırıldığını belirten Gür, "Şiddet olaylarının basılı yayında çok az yer tutması, birçok noktada karartılması genel etik, ahlaki çerçevede yer alırken diğer taraftan ülkenin menfaatleri ve gelecek vizyonu açısından önemli bazı değerlendirmeler yapılırken dikkat sarf edilirken ülkemizde çok farklı bir yelpazede savrulup gidiyoruz. Bir taraftan fanatizmin değirmeninde öğütülürken öbür taraftan da neredeyse kör dövüşüne dönüşen bir yapımız var. Hak temelli objektif habercilik mutlak olması gereken etik kriterdir. Eğer biz yerel basını ve genelde de ulusal basını doğru yere konumlandıramazsak onların yapacakları işleri de tam anlamıyla kavramamış oluruz ve onların yaptıkları işlerin de sonuçları maalesef ülke menfaatlerimiz doğrultusunda gelişmemiş olur." diye konuştu.

Yazılı ve görsel basının dışında özellikle de sosyal medya da 140 karakterle infaz yapıldığını da belirten Gür, "Bu kişiler, dünyayı kurtarıyorlar ya da kendi algılarıyla dünyayı kurtardıklarını sanıyorlar. Böylesi bir ortamda eğer biz reel olarak basını doğru konumlandıramazsak, çok güçlü olan ülkelerin geleceğini çizecek olan basının maalesef o etki gücünü kırmış oluyoruz" diye belirtti.

Programın açılış konuşmasını yapan GAÜN Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mesut Yücebaş da yerel medyanın, toplumların merkezden çevreye gerçekleşen yönetim veya bilgilendirme süreçlerine alternatif olarak, lokal olanın ve yaşamın tekil alanlarının taleplerini diğer tarafa aktarmakla kamusal beklentilerin de gerçekleşmesinde önemli bir role sahip olduğunu söyledi.

Açılış konuşmaları sonrasında GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür tarafından GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil’e günün anısına hediye takdim edildi.

Açılış konuşmaları sonrasında; GAÜN Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mesut Yücebaş tarafından proje sonuç raporu ve değerlendirmesi yapılacak.

Bugün başlayan ve iki sürecek çalıştayda çeşitli paneller ile yerel medyanın sorunlarının ele alınacak.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.